Линус Торвалдс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Линус Торвалдс

LinuxCon Europe Linus Torvalds 03.jpg
Линус Торвалдс

Општи подаци
Датум рођења 28. децембар 1969.
Место рођења Хелсинки (Финска)
Рад

Линус Бенедикт Торвалдс (шве. Linus Torvalds, изговор Линус Турвалдс; Хелсинки, 28. децембар 1969) је фински програмер најпознатији по покретању рада на Линукс кернелу. Тренутно је координатор пројекта (или Добронамерни доживотни диктатор).

Биографија[уреди]

Линус Торвалдс је део финске заједнице која говори Шведски (Finlandssvensk), популације која представља 6% становништва Финске.

Инспирисан системом Миникс који је развијен од стране Ендруа С. Таненбаума, 1991. године одлучује да направи оперативни систем који потпуно искоришћава његов нови лични рачунар, ИБМ компатибилан са Интеловим микропроцесором 80386. Убрзо о томе говори на Јузнету (Usenet) након чега ће много људи испробати његово језгро и послати му побољшања. Тако је рођено Линукс језгро.

Пошто је напустио Хелсиншки Универзитет, Линус Торвалдс се запошљава у Трансмети, фабрици која се налази у Силицијумској долини и производи економичне микропроцесоре мале потрошње струје. У Трансмети остаје од фебруара 1997. до јуна 2003. године. Током рада у Трансмети, било му је дозвољено да један део радног времена посвети развоју Линукс језгра.

Сада живи у Бивертону (Орегон, САД) са женом Тов (Tove Torvalds девојачко презиме Monni) и њихове три кћерке. Запослен је у Open Source Development Lab лабораторији која је финансирана од стране конзорцијума удружења која комерцијализују Линукс.

Од 1999. године почасни је доктор наука.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :