Луко Зоре

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луко Зоре

Луко Зоре.jpg
Луко Зоре

Општи подаци
Датум рођења 15. јануар 1846.
Место рођења Цавтат (Аустријско царство)
Датум смрти 9. децембар 1906.
Место смрти Цетиње (Књажевина Црна Гора)
Рад

Луко Зоре (Цавтат, 15. јануар 1846Цетиње, 9. децембар 1906) је био филолог и књижевник, саборски заступник и уредник Словинца.

Биографија[уреди]

До 1897. године био је био познати филолог, књижевник, политичар и професор у дубровачкој гимназији, а потом управитељ мушке препарандије у Арбанасима код Задра. Изјашњавао се као Србин католик.

Изабран је за дописног члана Српског ученог друштва 30. јануара 1884, а за дописног члана Српске краљевске академије 4. фебруара 1899.

Задње године живота, након пензионисања 1901, провео је у служби црногорског кнеза Николе Петровића на Цетињу. Кнез га је 1902. именовао за одгајатеља свог најмлађег сина Петра. [1]

"Оногошт", лист из Никшића 1899. доноси чланак:

Викицитати Далмација, У Паризу је отрагу неколико дана умро ненадно Антун П. Зоре, слушалац филозофије у Сорбони. Млади Антоније био је јединац син Петра Зоре,велепосједника из Цавтата а брата српског књижевника проф. Луке Зоре. Њега жали осим родитеља и својте још и академска омладина као вјерна друга, као искреног Србина Католичке вјере, а пријатељи као врсног пријатеља. Мртво тијело пренешено је било из Париза у Цавтат, његово родно мјесто. Покој души младог Србина!”
({{{2}}})

[2]

Дела[уреди]

  • Дубровчани су Срби“, Дубровник, 1903.

Луко Зоре, Србин католик у књизи "Дубровчани су Срби" наводи мишљење Богишића о књизи "Дубровчани, јесу ли Хрвати?" у којој се анонимни аутор труди да докаже да су Дубровчани Хрвати:

Викицитати „Ваља му признати (писцу), да је врло вјешт у извртању истине, та је књига јако погибељна у рукама једног незналице, јер у њој не ће наћи него истину умјетнички изврнуту..”
({{{2}}})

[3]

Књига Дубровчани су Срби

Спољашње везе[уреди]


  1. ^ Тоља, Никола (2011). Дубровачки Срби католици,истине и заблуде, pp. 76. Дубровник. 
  2. ^ Оногошт, новине, број 27.. Никшић. 1899. 
  3. ^ Зоре, Луко (1903). Дубровчани су Срби, pp. 45. Дубровник.