Луције Вер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луције Вер

Луције Вер
Луције Вер

Пуно име Луције Цејоније Комод Вер Јерменијак
Датум рођења 15. децембар 130
Датум смрти 169
Место смрти Рим (Римско царство)
Гроб Хадријанов маузолеј
Титула Римски цар
Период 8. март 161 - 169
Претходник/ци Антонин Пије
Наследник/ци Марко Аурелије (сам)
Порекло и породица
Династија Антонини
Отац Луције Елије
Мајка Авидија Плауција
Супружник/ци Луцила
Потомство Аурелија Луцила
Луције Вер
Луцила Плауција

Луције Цејоније Комод Вер Јерменијак (рођен 15. децембра 130. године, умро 169. године) познат је као Луције Вер. Био је римски цар као савладар Марка Аурелија од 161. године, па до своје смрти.

Луције Вер је био син Авидије и Луција Елија, који је био предвиђен да наследи цара Хадријана. Али, Луције Елије је умро 138. године, па је Хадријан изабрао Антонина Пија за свог наследника, под условом да Антонин адоптира Луција Вера и Марка Аурелија, Хадријановог нећака. Луције Вер је био ученик чувеног оновременог научника Марка Корнелија Фронтона.

Каријера Луција Вера је почела 153. године, када је постао квестор, а идуће године је био конзул. 161. заједно са Марком Аурелијем поново је постао конзул. Антонин Пије је умро 7. марта 161. године и наследио га је Марко Аурелије. Луције Вер је постао савладар, што се први пут догодило у историји Римског царства. Званично су оба цара имала једнаку власт, али је Марко Аурелије у стварности имао већу власт. Луције Вер је вршио контролу над војскама. Марко Аурелије је дао Веру своју кћер Луцију за жену. Заједно су имали троје деце.

Новац искован у част победе Луција Вера против Вологеза IV, јерменског краља.

Између 162. и 166. године Луције Вер је био на Истоку, командујући у рату против Парћана. У овом рату била је уништена Селеукија на Тигру, а палата парћанских краљева у Ктесифону је била спаљена 164. године. Римске легије су продрле све до Медије те године. Вологез IV парћански краљ је морао да препусти западну Месопотамију Римљанима. Луције Вер је био одличан командант. Приликом повратка у Рим, Луције Вер је добио право на тријумф, као и надимак „Јерменски“.

Следеће две године је провео у Риму. Живео је препуштајући се разним уживањима, разним светковинама. Нарочито се окренуо играма у цирку. Марко Аурелије није одобравао овакво понашање, али Луције Вер је и даље ефикасно обављао своје дужности.

У пролеће 166. године дошло је до рата на Дунаву са Алеманима и Маркоманима. Рат је трајао све до 180. године, али Луције Вер није доживео његов крај. 169. године, када су се Луције Вер и Марко Аурелије вратили са бојишта, код Вера су се појавили симптоми тровања храном. Умро је после неколико дана. Ипак, можда је узрок његове смрти куга.

Новац Луција Вера

Марко Аурелије је ожалио свог адоптивног брата, без обзира што се није увек са њим добро слагао. После сахране, сенат је прогласио Луција Вера за бога.

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Марко Аурелије
Римски цар Наследник:
Комод
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}