Луј Барту

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луј Барту

Луј Барту
Луј Барту

Биографија
Датум рођења 25. август 1862.
Место рођења Олорон Сен Мари (Француска)
Датум смрти 9. октобар 1934. (72 год)
Место смрти Марсељ (Француска)

Жан Луј Барту (фр. Jean Louis Barthou; Олорон Сен Мари, 25. август 1862Марсељ, 9. октобар 1934) је био француски адвокат, политичар и министар.

Родио се у мјесту Олорон-Сен-Мари, у департману Атлантски Пиринеји 25. август 1862. године.

Непосредно пред Први светски рат, године 1913. постао је премијер Француске.

Као министар председник 191314. истакао се увођењем трогодишње војне обавезе и развијањем ратног ваздухопловства. Као министар спољних послова (1934) радио је на зближавању Француске и СССР-а и стварању услова за његово примање у Лигу народа.

Увиђајући опасност која је запретила Француској доласком Хитлера на власт у Немачкој 1933., настојао је да дође до зближавања између Француске са једне стране и Пољске, Чехословачке, Румуније и Југославије на другој страни, па је зато у пролеће 1934. посетио престонице тих држава.

Погинуо је као жртва атентата у Марсељу 9. октобра 1934, заједно са краљем Александром, у току својих напора да веже Југославију за француски систем безбедности. Атента су извршили чланови усташке и ванчамихајковске терористичке организације у служби Хитлера и Мусолинија.

Био је примарна фигура иза француско-совјетског пакта, којег је потписао његов наследник Пјер Лавал.

Истакао се као писац (студуије о Мирабоу, Ламартину и француској револуцији) те да је 1918. постао члан Француске академије.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]