Макарије Александријски

С Википедије, слободне енциклопедије

Свети Макарије Александријски рођен је у Александрији и био је најпре продавац воћа.[1] Крстио се у четрдесетој години и чим се крстио, отишао на подвиг. Био је најпре ученик Антонија Великог заједно са Макаријем Великим, а потом игуман манастира званог Келије, између Нитрије и Скита.[1] Нешто млађи од онога Макарија, он је доцније и умро. Према хришћанској традицији, живео је преко сто година. Такође се наводи да је мучен ђаволским искушењима, нарочито искушењем славољубља, он себе смиривао претешким трудовима и непрестаном молитвом уздижући ум свој непрестано према Богу. Једном га је видео неки брат како пуни кош песком па носи уз брдо и просипа. Зачуђен упитао га је: „Шта то радиш?" Одговори Макарије: "Изнуравам онога који мене изнурава“ (тј. ђавола).[2] Умро је 393. године, када је био стар преко 100 година.

Српска православна црква слави га 19. јануара по црквеном, а 1. фебруара по грегоријанском календару.[3]

Велики део овог текста је преузет из охридског пролога светог владике Николаја Велимировића. Он не подлеже ауторским правима

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Свети преподобни Макарије Александријски”. Црквени календар. Приступљено 24. 1. 2019. 
  2. ^ „Свети преподобни Макарије Александријски”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-23. 
  3. ^ „Преподобни Макарије Египатски”. Српска православна црква. Архивирано из оригинала 24. 01. 2019. г. Приступљено 24. 1. 2019.