Максим Васиљевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Максим (Васиљевић)

Пошаљи фотографију

Датум рођења 27. јун 1968.
Место рођења Фоча (СФРЈ)

Максим (Милан Васиљевић; Фоча, СФРЈ, 27. јун 1968) је епископ западноамерички, а прије тога је био викарни епископ хумски.

Животопис[уреди]

Епископ Максим рођен је 27. јуна 1968. године у Фочи. Син је свештеника. Замонашио се 18. августа 1996. године у манастиру Тврдош код Требиња, а потом је три године био привремени клирик Грчке православне цркве.

Завршио је Богословију и Богословски факултет у Београду. Као стипендиста државе Грчке (од 1995. до 1997) и Фондације „Александар Оназис“ (1998) стекао је степен магистра теологије на Универзитету у Атини, гдје је одбранио и докторску дисертацију. Завршио је потом школу визанзијског сликарства и учио византијску музику у Атини. Једногодишње постдокторске студије радио је на Сорбони у Паризу (2003/2004). Истовремено се на француској Академији лијепих умјетности у Паризу, као професор на стажу, бавио теоријом и праксом сликарства.

Епископ[уреди]

За викарног епископа хумског изабран је у мају 2004. године од стране Светог архијерејског сабора. Био је помоћни епископ митрополита дабробосанског Николаја. Хиротонисао га је патријарх српски Павле у Саборној цркви у Сарајеву дана 18. јула 2004. године. Присутни су били и митрополити дабробосански Николај и велешки и повардарски Јован, епископи бачки Иринеј, западноевропски Лука, врањски Пахомије, милешевски Филарет, далматински Фотије, захумско-херцеговачки Григорије, будимљанско-никшићки Јоаникије, јегарски Порфирије, липљански Теодосије, диоклијски Јован и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

Године 2006, на прољећном засједању Сабора изабран је за епископа западноамеричког и устоличен јула исте године.

Говори грчки, руски, енглески и француски језик. Објавио је више студија, чланака и превода.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]