Мала (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Мала
Филмски постер
Изворни насловМала
Жанрдрама
РежијаПредраг Антонијевић
СценариоРадослав Павловић
ПродуцентВладан Шобајић
Милош Параментић
Главне улогеМирјана Карановић
Мирјана Јоковић
Срђан Тодоровић
Данило Лазовић
МузикаГоран Бреговић
СценографМиленко Јеремић
СниматељРадослав Владић
МонтажаЉиљана Лана Вукобратовић
Продуцентска
кућа
Београд филм
РТВ Београд
Година1991.
Трајање95 минута
Земља Југославија
Језиксрпски
IMDb веза

Мала је југословенски филм из 1991. године. Режирао га је Предраг Антонијевић, према сценарију Радослава Павловића.[1]

Прво приказивање филма је било 6. августа 1991. године.[2]

Кроз трагедију једне породице, приказана је национална катастрофа у Југославији.

Садржај филма[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Коста Марић је југославенски војни пилот који је доспео 1948. године у затвор пошто је осумњичен као симпатизер Јосифа Стаљина, на почетку заоштравања односа Југославије и Совјетског Савеза познато као Информбировска криза. У затвор је дошао на основу лажног сведочења своје супруге Божидарке Кнежевић, са којом има дете.

Четрнаест година касније Коста излази са робије 1962. и жели да пронађе своју породицу, првенствено кћерку Милицу, која је сада већ тинејџерка. Прво Коста долази код свог таста Боре, односно Божидаркиног оца. Он му саопштава да не зна где му је кћерка и унука, јер их се јавно одрекао.

Божидарка је чак Милици рекла да је њен отац умро, али је никада није одвела на очев гроб. Како је она одрастала тако је увиђала да неке ствари не штимају у њеној причи. Божидарка то урадила тако пошто су јој агенти УДБЕ запретили да ће јој узети дете, ако не буде сведочила против супруга Косте.

У својим потуцањима по велеградским предграђима Божидарка неуспешно покушава да пронађе нови живот за себе и дете, мислећи да ће зла коб нестати сама од себе. Долази у изнајмњени стан код баба Виде чији су син и снаја отишли у Аустралију за бољим животом. Она има унука Мишу који је ситан криминалац и стално у сукобу са полицајцем Жиком који има надимак Ајкула и вешто му измиче.

Са Мишом се Милица врло брзо спријатељује и мало касније заљубљује. Они одлазе код њеног деде Боре коме саопштавају да га траже и зашто. Он их тера говорећи да нема он кћерку, да је остала срамота, те им говори да на гробљу пише све. Миша и Милица проналазе надгробне споменике са именима Милице и Божидарке. Деда Бора је све своје преписао цркви.

Божидарка упознаје Миодрага, локалног коцкара и преваранта који јој обећава сладак живот и безбрижну будућност. Куповином неких ситница Миодраг покушава да се представи Божидарки и Милици као озбиљан човек искрених намера, али Милица није насела на његове лажи.

Коста успева после неког времена да пронађе Божидарку (преко њене колегинице) са којом одмах улази у свађу, а она га тера од себе и говори му да заборави све, односно да се врати одакле је дошао.

Видећи да ситуација није баш лака, Коста предаје Жики Ајкули писмо за Милицу у којој јој пише да је жив и да жели да је види, мислећи да су Жикине намере да помогне искрене. Показује Милици очево писмо нудећи јој да ће јој то дати, ако му помогне да се дочепа Мише ради неког разговора. Милица наивно наседа на Жикина обећања и он успева да ухвати Мишу у његовој кући за вечером.

Тако Жика који је лудо заљубљен развратну супругу Стојана локалног богаташа, доводи Мишу пред Славицу да би јој се похвалио. Она га игнорише и вређа. Миша успева да се ослободи од пијаног Ајкуле чак му је узео службени пиштољ и Костино писмо.

Миодраг на једној картарошкој партији губи много тога, па чак и Божидарку која је тако увучена у ланац проституције. Она полази код Миодрагових пајташа мислећи да ће га тако спасити, док Миодраг остаје са Милицом у стану, коју напрасно силује. Она након тог чина покушава да побегне где среће оца кога непознаје. Коста је успео да сазна где је њихов стан. Видевши шта се десило, Коста убија Миодрага из пиштоља сасувши му пун шанжер метака у груди. Пуцњаву чује и полицајац Жика те долази да види шта се десило. Мислећи да је Миодраг убијен са његовим пиштољем креће у потеруза Мишом.

Жика проналази на бродићу Мишу и Милицу који планирају да беже у иностранство. Миша је погинуо у броду који је сам посуо бензином и запалио, а пре тога се потукао са Жиком.

Када се Божидарка враћа са проституције види у свом дому полицију и сазнаје шта се све десило. Доживљава нервни слом и пресеца себи вене. Баба Вида убија Жику Ајкулу као освету за Мишину смрт.

Божидарку одводе у Центар за ментално здравље и опоравак, на лечење. Ту долази до сусрета Косте и Милица, где она схвата ко јој је отац и доживљава емотивну катарзу молећи га за опроштај.[2][1]

Позадина[уреди | уреди извор]

Сценариста Радослав Павловић и режисер Предраг Антонијевић су на фантанстичан начин са глумачком екипом интерпретирали мноштво аномалија и дегенеративности комунистичког система у Југославији у време суверене владавине Јосипа Броза Тита.

Титоизам као идеологија је мноштво породица у послератној југославенској држави завио у црно управо на основу лажних оптужби да су "Русофили", "Стаљинисти"... заправо ово је био обрачун углавном са предратним комунистичким кадровима, који су у Стаљину гледали идола, истовремено највише рукводство Југославије је оценило да се треба да се дистанцира од СССР и приклони САД и Великој Британији.

Такође, овде је добро приказано шта је атеизам односно одбацивање Бога и цркве у животима обичних људи донело породицама које су растурене јер су поклекнуле пред тешким искушењима новог времена које је донео комунизам.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Мирјана Јоковић Милица Кнежевић
Мирјана Карановић Божидарка Кнежевић
Данило Лазовић Миодраг
Љубиша Самарџић Жика Ајкула, полицајац
Срђан Тодоровић Миша, Видин унук
Драган Максимовић Коста „Кокан“ Марић
Маја Сабљић Славица, Стојанова жена
Бора Тодоровић Стојан
Рената Улмански Бака Вида
Предраг Лаковић Боривоје „Бора“ Кнежевић
Иван Бекјарев Инспектор
Јелена Чворовић Медицинска сестра
Предраг Ејдус Директор
Данило Бата Стојковић Свештеник Прота
Горан Султановић Костин друг, пилот
Драгољуб Гула Милосављевић Старац
Драгољуб Војнов Коцкар
Катица Жели Божидаркина колегиница

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Мала”. Тв Профил. Архивирано из оригинала 05. 02. 2020. г. Приступљено 5. 2. 2020. 
  2. ^ а б „Мала”. филмови. Архивирано из оригинала 30. 08. 2019. г. Приступљено 5. 2. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]