Манастир Беочин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Беочин
Поглед на манастирску цркву
Поглед на манастирску цркву
Опште информације
Место Беочин
Општина Општина Беочин
Држава Застава Србије Србија
Врста споменика манастир
Време настанка XVI век
Тип споменика Споменик културе од изузетног значаја
Власник Република Србија
Надлежна установа за заштиту Покрајински завод за заштиту споменика културе Нови Сад

Манастирска црква, манастира у Беочину, је посвећена празнику Вазнесења Христовог. Нема поузданих података о времену оснивања манастира. Први пут се помиње у турским документима 1566-67, када је имао малу једнобродну цркву, за коју се претпоставља да је била саграђена под утицајем традиционалне архитектуре. У Аустро-Турским ратовима, манастир је оштећен и напуштен. После Велике сеобе Срба, манастир су обновили избегли калуђери манастира Раче, између 1697-99. Исти монаси су 1708. саградили привремену цркву од дрвета. Познати су под именом Рачани.

Данашња манастирска црква је изграђена 1732. и 1734., а троспратни звоник уз западну фасаду цркве саграђен је 1762. Манастирски конаци, који су грађени између 1728. и 1771, окружују цркву са јужне и западне стране. Манастирски комплекс је потпуно обновљен 1893, а мање измене изведене су 1921. Иконостас у манастирској цркви сликали су Димитрије Бачевић, Јанко Халкозовић и Теодор Крачун, у шестој и седмој деценији 18. века. У непосредној близини манастира, истовремено кад и црква, сазидана је стара капела. Нова, данашња капела саграђена је 1905. према пројекту Владимира Николића. У Другом светском рату, манастир је опустошен, али су грађевине остале неоштећене. Своје последње дана у Беочинском манастиру провео је српски песник Јован Грчић Миленко.

У непосредној близини манастира се налази клизиште које је почетком 2013. године оборило потпорни зид висине три метра из 18. века,[1] у лето 2013. подигнут је нови зид као заштита од одрона земље.[2]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Координате: 45° 10‘ С. 19° 43‘ И.