Манастир Крка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте чланак Крка.
Манастир Крка
Krka25.jpg
Манастир Крка
Координате 43° 57′ 44" СГШ, 15° 59′ 24" ИГД
Држава Застава Хрватске Хрватска
Година оснивања 1350
Ктитор Јелена Немањић Шубић
Локација Кистање
Јурисдикција СПЦ


Координате: 43° 57′ 44" СГШ, 15° 59′ 24" ИГД
Манастир Крка, смештен између Книна и Шибеника (три и по километра источно од Кистања, у кањону реке Крке), са црквом Светог Арханђела Михаила, према предању подигнут је у време краља Милутина на месту где је апостол Павле држао проповед. У новије време се претпоставља да је манастир саградила Јелена Шубић, сестра цара Душана (помиње се 1350. године), а дограђиван је 1402.

Црква је правоугаоне основе с кубетом и дугом припратом неправилног облика. Олтарски део је прошириван и остао је без полукружне апсиде. Испод олтара откривена је пећина са издуженим простором и гробовима у поду. На њу се испод јужног дела данашње велике цркве ослања старија једнобродна црква подигнута свакако поред испоснице која сведочи да су се ту већ у XIV веку подвизавали православни монаси. Црква је више пута обнављана.

Неки од архимандрита манастира Крке били су Никанор Богуновић Скочић (1735-1792), Саватије Васиљевић (1755-1809).

Манастир Крка

Манастир Крка је за све време свога постојања био најзначајнији духовни и културни центар православља у Далмацији. Почетком XVII века, 1615. године, у манастиру је основана школа за образовање свештеника. Данашња Богословија Св. Три Јерарха основана је 1966. године (са радом као двогодишња школа почела је 1964) заузимањем тада далматинског, а касније жичког епископа Стефана.

Непосредно после хрватске акције Олуја 1995. манастир је опљачкан и деломично срушен док је богословија затворена. Манастир је обновљен тек 2001. године.

У манастиру се поред богате рукописне збирке као велика драгоценост чува познати епитрахиљ са 33 светитељска лика, рађен, по предању, у време Светог Саве.

Спољашње везе[уреди]