Манастир Острог

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Острог
Ostrog1.jpg
Острог у сутон
Координате 42° 40′ 30" СГШ, 19° 01′ 45" ИГД
Држава Застава Црне Горе Црна Гора
Година оснивања 17. век
Ктитор Свети Василије
Локација Даниловград
Јурисдикција СПЦ


Координате: 42° 40′ 30" СГШ, 19° 01′ 45" ИГД
Манастир Острог је манастир Српске православне цркве смјештен уз скоро вертикалну литицу, високо на планини Острошка греда у Црној Гори. Посвећен је Светом Василију Острошком.

Налази се на подручју Бјелопавлића, припада општини Даниловград и смјештен је у окомитој стијени, са које се пружа поглед на равницу Бјелопавлића. Основао га је херцеговачки митрополит Василије у 17. вијеку који је ту и сахрањен. Касније је канонизован. Он је светац чудотворац. Тијело му почива у ћивоту у пећинској цркви. Сам манастир је обновљен 1923—1926. године, послије пожара, којег су биле поштеђене пећинске црквице. Оне представљају главну споменичку вриједност.

Црква Св. Ваведења (у доњем манастирском нивоу) је осликана фрескама крајем 17. вијека. Црква Св. Крста се налази у горњем манастирском нивоу и њу је живописао мајстор Радул прилагођавајући фреске природном облику стијена. Око цркве су конаци и заједно чине објекат складно сједињеним са природним амбијентом. Манастир Острог спада међу најпосјећеније на Балкану. У њега долазе вјерници свих религија из свих крајева свијета.

2005. године је између доњег и горњег манастира подигнута и црква светог мученика Станка у којој се чувају његове руке. Мученик Станко (Алексић) је био чобан кога су Турци мучили и убили јер им није показао пут којим су побјегли њихови противници. Након откопавања његовог гроба руке мученика Станка су биле очуване.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]