Мандинке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мандинка
200 × 217
Укупна популација

око 5.000.000

Популација
Застава Гамбије Гамбија 637.140
Застава Сенегала Сенегал 349.740
Застава Гамбије Гамбија
Језици
мандинка:
малинке:
сонинке:
Религија
Претежно ислам

Мандинка су Манде народ у западној Африци, чији представници физички или културно потичу од древног Царства Мали које је контролисало транссахарску трговину од Блиског истока д западно Африке. У раном 13. веку били су под вођством Сундиате. У истом веку су проширили су се на територији данашњег Малија, створивши велико царство.

Мандинка данас има преко пет милиона и живе претежно у Западној Африци. Највише их има у Буркини Фасо, Обали Слоноваче, Гамбији, Гвинеји Бисао, Либерији, Малију, Сенегалу и Сијера Леонеу. У мањем броју живе у готово свакој другој држав западни Африке.

Образовање[уреди]

Образовање код Мандинка је веома слабо развијено. Тек их је око 10% писмено. И поред тог Мандинке имају обиље знања о својој историји. Томе је допринела развијена „усмена култура“ односно предања. Приче из прошлости су саставни део свакодневице.

Религија[уреди]

Око 98% мандика припадници су исламске вере.

Литература[уреди]

Америчка телевизијска звезда Мр. Т је приликом једног интервјуа изјавио да је инспирацију за његову препознатљиву фризуру пронашао на фотографијама Мандинка у часопису Национална географија.

Спољашње везе[уреди]