Марти Мистерија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марти Мистерија, © G. Alessandrini, SBE

Марти Мистерија (Martin Mystère), детектив немогућег, је један у низу стрип јунака италијанске издавачке куће Серђо Бонели Едиторе. Створен је из пера Алфреда Кастелија и у графичкој реализацији Ђанкарла Алесандринија, а на киосцима Италије се појавио априла 1982. Детектив немогућег се током своје каријере често сусретао са разним заборављеним тајнама из времена континената Атлантиде и Му, НЛО-има, парапсихолошким феноменима и другим димензијама.

Марти Мистерија излази и ван Италије, па није редак случај да се оригинално име овог јунака Martin Mystère, преводи на локални језик, као на пример Martin Mystery у САД, Allan Dark у Немачкој или Марти Мистерија у Србији.

Сам стрип Марти Мистерија је својом појавом изазвао праву малу револуцију у кући Серђо Бонели Едиторе, када је уз, већ стару гарду (Текс, Загор, Мистер Но), дошло до праве поплаве нових јунака (Дилан Дог, Ник Рајдер, Натан Невер, Легз Вивер и многи други).

Године 2003. године направљена је и анимирана серија Марти Мистерија која има упориште у ликовима из стрип серијала, а прошле године и видео-игра Марти Мистерија: Операција Доријан Греј.

Стрип едиција „Весели четвртак“ издавач је серијала „Марти Мистерија“ за Србију.

Лик Мартија Мистерије[уреди]

Марти Мистерија је научник заинтересован за идеје које званична наука одбацује, сматрајући их смешним и немогућим. За разлику од већине стрип јунака који готово по правилу не старе, то са Мартијем није случај. Професор Марти Жак Мистерија живи у Њујорку, у улици Washington Mews број 3 (која заиста постоји), заједно са својом сапутницом Дијаном Ломбард Мистерија и помоћником Јавом. Када није на путу, што се иначе ретко дешава, Марти своје време проводи испред свог Мекинтоша, бележећи своје пустоловине, и припремајући углавном временски заостале чланке и емисије своје серије Мистеријине Мистерије које иду на ABC телевизији. Дуго времена је у борбама са негативцима користио античко оружје, мурчадну, пореклом са континента Му, старог преко 10.000 година, са којим је парализовао своје противнике. Временом је и моћ мурчадне ослабила, тако да је данас готово уопште и не користи.

Пријатељи и непријатељи[уреди]

Највећи Мартијев пријатељ и помоћник је Јава, неандерталски човек, припадник расе за коју се веровало да је изумрла још пре 30.000 година, кога је Марти пронашао током своје експедиције у Монголији, у Граду прозирних сенки, 1978. године. По добијању америчког држављанства и пасоша под именом Ј. Јава, он и данас живи заједно са Мартијем и Дијаном у кући у Њујорку. С обзиром да је нем, Јава се користи својеврсним неандерталским језиком као и амерсланом, језиком глувонемих, кога, очигледно, једино Марти савршено разуме.

Дијана Ломбард Мистерија, по вокацији социјални радник, је вечита сапутница Мартија Мистерије. Венчали су се тајно, децембра 1995, али су своју везу јавно обелоданили тек седам година касније у пригоди 20 година серијала у епизоди Двадесет година мистерија (Vent'anni di mysteri), априла 2002.

Комесар њујоршке полиције, Тревис Тревис, се нашао много пута при помоћи Мартију у истраживању мистерија, а такође се није превише устручавао да тражи Мартијеву помоћ приликом решавања разних необјашњивих случајева.

Крис Тауер, бивши припадник ЦИА, а данас управник ултра-тајне владине базе Другде, често се појављује у серијалу, не само као зановетало, већ и као особа на положају на коју се Марти увек може ослонити.

Поред Тауера, углавном лети, када у Италији излази специјално годишње издање Мартија Мистерије, појављује се и тројка састављена од бајне плавуше Енџи, и чудног пара Џона Дија и Едварда Келија. У 16. веку Џон Ди је био саветник и лични маг енглеске краљице Елизабете I, а Кели његов помоћник. У стрипу пратимо авантуре њихових чукун-чукун унука.

Највећи непријатељ, а некада најбољи Мартијев пријатељ, је Серж Орли, човек огромног знања и интелекта, али без икаквих скрупула, кога инетресује само моћ и новац. У стравичној експлозији у подземном Граду прозирних сенки, Орли је изгубио око, пола лица и леву руку, која је касније замењена биомеханичком руком у коју је уграђена мурчадна. Сам Орлијев лик је био базиран на концепту лудог научника, који би био сушта супротност, алтер его Мартију Мистерији. Ипак, од епизоде Ксанаду (Xanadu) те у Острву леда и ватре (L'isola di ghiaccio e di fuoco), објављеним у гигант серији, однос ће почети да се мења према пријатељству које ће бити крунисано у јубиларној епизоди Двадесет година мистерија.

Дијаболични Мистер Џинкс, један од најмаркантинијх негативаца серијала, својеврсни луди научник који је опседнут идејама као што су бесмртност, вечна младост и томе слично, често се сусретао са Мартијем у серијалу, увек у борби на живот и смрт. Али, Мистер Џинкс, као и остали који имају уговор са Ђаволом, увек за длаку избегне сигурну смрт у коју га, неуспешно, Марти гура више од 20 година.

Људи у црном, тајно удружење формирано још у време Атлантиде, посветило се брисању свих трагова цивилизација које не постоје у уџбеницима, да се не би пореметила равнотежа у свету. Нормално, у таквим околностима, путеви Мартија Мистерије и људи у црном се често укрштају, при чеми ниједна страна не преза од уништења оне друге. Ипак, као и код Орлија, и овде се међусобни односи мењају, тако да данас није нимало чудно видети припаднике омражене организације Људи у црном који помажу Мартију у одређеним авантурама.

Аутори[уреди]

Творац, главни сценариста и уредник Мартија Мистерије је Алфредо Кастели; главни цртач и аутор свих насловних страна (изузимајући првих двадесет страна додатка Специјалном издању Мартија Мистерије, чији је аутор Клаудио Виља) је Ђанкарло Алесандрини. Остали сценаристи су Карло Рекањо, Микеланђело Ла Неве и Паоло Моралес (који је уједно и цртач), као и цртачи Франко Бињоти, Франко Девескови, Нандо и Денизио Еспозито, Лучо Филипучи и Анђело Марија Ричи. Поред набројаних, на стрипу су сарађивали и други, мање познати сценаристи и цртачи.

Издања[уреди]

Регуларна издања

Бр. Наслов епизоде Бр. Наслов оригинала
1 Судбина Атлантиде 279 Il destino di Atlantide
2 Повратак у Недођију 280 Ritorno alla Terra che non c'e
3 Тринаесто искушење 281 La tredecesima fatica
4 Златни Буда 282 Il Budda d'oro
5 Казна Елохима 283 Il castigo degli Elohim
6 Царев паун 284 Il pavone dell'Imperatore
7 Велики Худини 285 Il grande Houdini
8 Ужас Кејп Рока 286 L’orrore di Cape Rock
9 Благо капетана Кида 287 Il tesoro di Capitan Kidd
10 Грендел! 288 Grendel!
11 Последње путовање Амелије Ерхарт 289 L’ultimo viaggio di Amelia Earhart
12 Емотикон :-( 290 Emoticon :-(
13 Каравађов код 291 Il codice Caravaggio
14 Црно сунце 292 Il sole nero
15 Хомункулус 293 Homunculus
16 Сећања из будућности 294 Ricordi dal futuro
17 Завера Месец 295 Cospirazione Luna
18 Збогом, Јава! 296 Java, addio!
19 Ужас с друге стране прага 297 L’orrore oltre la soglia
20 Човек без сећања 298 L’uomo senza memoria
21 Тајна Јованке Орлеанке 299 Il segreto di Giovanna d’Arco
22 Седам господара дугиних боја 300 I Sette Signori dell'Iride
23 Богови сутона 301 Gli Dei del Tramonto
24 Метеори 302 Meteore
25 Нож Боуви 303 Bowie Knife
26 Забрањени град 304 La Citta Proibita
27 Последњи конвој 305 L'ultimo Convoglio
28 Чаробни Божић 306 Magico Natale
29 Златни прах 307 Polvere D'oro
30 Дидонино благо 308 Il Tesoro di Didone

Колекционарска издања

Књига Наслов епизода Наслов оригинала
1 Алан Квотермејн: Одредиште Мексико, Док Робинзон: Људи у црном, 1. Људи у црном, 2. Освета бога Ра, 3. Операција Арка, 4. Проклето племе, 5. Кућа на граници света, 6. Злочин из праисторије, 7. Човек који је открио Европу (до стране 34) Allan Quatermain: Destinazione Messico, Doc Robinson: Gli Uomini in Nero, 1. Gli Uomini in Nero, 2. La Vendetta di Ra, 3. Operazione Arca, 4. La Stirpe Maledetta, 5. La Casa ai Confini del Mondo, 6. Delitto nella Preistoria, 7. L'uomo che Scopri L'Europa (pag. 3-34)

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]