Покољ у Данблејну

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Масакр у Данблејну)
Покољ у Данблејну
Основна школа Данблејн
МестоДанблејн, Шкотска, Уједињено Краљевство
Датум13. март 1996.
МетаУченици и запослени ОШ Данблејн
Врста нападаМасовно убиство, самоубиство
Убијено18
Рањено13
ПочинилацТомас Хамилтон

Покољ у Данблејну било је масовно убиство које је починио Томас Хамилтон 13. марта 1996. када је упао у Основну школу у Данблејну, шкотском градићу и убио осамнаест особа, од којих су 17 били ученици, а једна особа учитељица.

Ред догађаја[уреди | уреди извор]

13. марта 1996. незапослени Томас Вејт Хамилтон (рођен Томас Вејт, 10. маја 1952. године) ушао је у школу наоружан револвером. Код себе је имао 743 метка, а испалио је 109 метака. Полиција је касније открила да је Хамилтонова јакна била пуна муниције.

Након што је ушао у школу, Хамилтон је кренуо ка сали за фискултуру пуцајући успут у петогодишњаке и шестогодишњаке, убијајући сваког ко му се нашао на путу. Петнаесторо деце и једна учитељица, Гвен Мејор, умрли су на месту. Хамилтон је напустио гимназију кроз излаз за хитне случајеве. Са игралишта је испалио неколико метака ка учионицама. Једна од учитељица схватила је да се нешто лоше дешава и наредила деци да се сакрију испод стола. Неколико метака касније је пронађено у наслонима дечјих столица. Хамилтон је такође пуцао у групу деце која је пролазила кроз ходник, повређујући једну учитељицу. Затим је ушао у салу за физичко васпитање где је испалио себи метак у уста. Био је мртав на месту.

Једанаесторо деце и три одрасле особе биле су одвезене у болницу. Једно од деце је умрло на путу за болницу, а остали су преживели.

Занимљивост[уреди | уреди извор]

Браћа Џејми (тада 10-годишњак) и Енди Мари (тада 9-годишњак) преживели су овај покољ тако што су се сакрили испод директоровог стола. Данас су обојица познати шкотско-британски тенисери. Ово је за њих болна успомена, тако да одбијају да о томе причају у јавности.

У култури[уреди | уреди извор]

Овај покољ био је инспирација за многе књиге, песме и телевизијске серије и емисије. У Данблејну се налази неколико споменика у част жртава ове велике несреће.

Жртве[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]