Маслачково вино

С Википедије, слободне енциклопедије
Маслачково вино
Соларисово издање из 2006.
Настанак и садржај
Ориг. насловDandelion Wine
АуторРеј Бредбери
Земља САД
Језикенглески
Жанр / врста делааутобиографија
Издавање
ИздавачСрбија Соларис (један од издавача)
Број страница234 (српско издање)
Тип медијатврд повез
Превод
ПреводилацТања Бркљач
Хронологија
ПретходникFahrenheit 451
НаследникSomething Wicked This Way Comes
Подаци преузетиса са solaris-ns.com. Могуће разлике међу издавачима.

Маслачково вино (енгл. Dandelion Wine) аутобиографски је роман америчког писца Реја Бредберија из 1957. Према критикама Вашингтон поста, спада у једно од најбољих Бредберијевих дела.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

У необичном свету Зеленграда, у држави Илиноис, живео је трговац старим гвожђем који је спасавао животе. Постојале су патике у којима дечаци постају брзи као јеленови, човек-времеплов, воштана вештица која је заиста знала да прориче будућност, човек који је умало уништио срећу покушавајући да направи Машину среће. И још један дванаестогодишњи дечак по имену Даглас Сполдинг који се у том свету осећао потпуно природно.

Дванаестогодишњи Даглас Сполдинг зна да је Зеленград, у држави Илиноис, велик и дубок као и читав свет који се простире изван граница града. Ту је најновији пар патика, прва жетва маслачака за дедино чувено вино, удаљени звон трамваја у поподневној измаглици. Ту су прошла година и сутрашњи дан, стопљени у једно незаборавно увек. Али, како ће млади Даглас убрзо открити, лето може бити и више од обичног понављања устаљених ритуала чија мистична снага држи време у шаци. Постоји могућност да се најбољи пријатељ одсели, да вас човек-времеплов пребаци у Грађански рат, или да пронађете механичку вештицу која је у стању да завири у горко-слатку будућност.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Реј Бредбери - „Маслачково вино" Архивирано на сајту Wayback Machine (11. јун 2008), Приступљено 12. 4. 2013.