Менса (удружење)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте чланак Менса.

Менса (лат. mensa - сто) је најстарије и највеће међународно удружење високоинтелигентних појединаца.[1][2][3] Основни и једини услов за прикључење јесте да се поседује количник интелигенције виши од 133 по Бинеовој односно 148 по Кателовој скали.[4][5][6]

Историја[уреди]

Менса је основана 1946. године у Енглеској.[7] Њени оснивачи, аустралијски адвокат Роланд Берил (енгл. Roland Berrill) и енглески научник др Ланселот Вер (енгл. Lancelot Ware), желели су да створе удружење за натпросечно интелигентне особе које ће бити потпуно аполитично и ослобођено свих расних и религиозних предрасуда или разлика.

Од тих скромних почетака Менса је порасла у праву међународну организацију са 50 националних Менси широм света. Њено чланство броји око 100.000 (у преко 100 земаља) високо интелигентних појединаца са највећим бројем чланова у САД (50.000) и Британији (25.000).

2006. године Менса је на великом окупљању у Орланду, Флорида обележила 60 година постојања.

Циљеви и облици деловања[уреди]

Као што је то описано у Менсином Статуту њени основни циљеви су: да идентификује и развија људску интелигенцију за добробит човечанства; да подржи истраживање природе, карактеристика и употребе интелигенције; да обезбеђује подстицајну интелектуалну средину и друштвене услове за развој и унапређење људске интелигенције и својих чланова.

Менса има своју унутрашњу организацију. Међународна Менса делује кроз националне групе, док свака национална Менса има мање територијалне локалне групе. Комуникација међу члановима је интензивна и одвија се кроз окупљања локалних група. Чланови се окупљају у тзв. СИГ-ове (енгл. Special Interest Groups - Групе са специјалним интересима) који се могу оснивати како на локалном тако и на националном нивоу. Заједнички интереси чланова варирају па самим тим и врсте СИГ-ова. Међународна Менса као и њене националне групе редовно објављују билтене (претежно за своје чланове) у којима су описане дотадашње и будуће активности, као и чланци разноврсног садржаја. Менса настоји да својим најистакнутијим члановима обезбеди адекватне стипендије, а редовно се организују и разна књижевна или слична такмичења.

Менса на просторима Србије и Црне Горе[уреди]

Прва Менса на овим просторима основана је 1989. године у Загребу, и била је то Менса Југославије.

Због политичких прилика 90-их Менса Југославије се распада.

Део чланства у Србији био је заинтересован за обнову Менсе. Напорима појединих чланова и уз помоћ Менсе Словачке одржан је низ тестирања и 1997. учињени су конкретнији кораци ка званичној обнови Менсе Југославије.

Менса Југославије је коначно обновљена 1998. у Новом Саду где јој је и данас седиште.

После промене назива државе и Менса на овим просторима постаје Менса Србије. Она је пуноправни члан Mense International, односно њена национална група. Председник Менсе Србија од 2008. Урош Петровић.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Percival, Matt (8. 9. 2006.). „The Quest for Genius“. CNN Приступљено 30. 10. 2007.. 
  2. ^ Moore, Hilary. „American Mensa and Activepackets Team to Provide Mobile Users With Mensa Genius Challenge“. American Mensa Приступљено 30. 10. 2007.. 
  3. ^ Sharma, Mukul (30. 1. 2007.). „IQ tests are about innate intelligence“. The Times of India (India) Приступљено 3 November 2007. 
  4. ^ „Mensa Information“. Mensa International. 
  5. ^ „What is Mensa?“. British Mensa. 
  6. ^ "Home." Mensa International., Приступљено 11. 5. 2010. "Mensa's registered office is Slate Barn, Church Lane, Caythorpe, NG32 3EL, United Kingdom."
  7. ^ „Mensa is 65 on 1st October – how Brilliant is that?“. Mensa International Приступљено 30. 9. 2011.. 

Спољашње везе[уреди]