Мерзер Шкода 305 mm

С Википедије, слободне енциклопедије
Мерзер Шкода 305 mm у Војном музеју Београда.

Мерзер Шкода 305 mm (модел 1911) је било једно од највећих артиљеријских оруђа, мерзер, за време Првог светског рата. Произвођен је у Чешкој фабрици Шкода за време Аустроугарске монархије и кориштен у аустроугарској војсци.

Вуча мерзера трактором.

Развој[уреди | уреди извор]

Развој је почео 1906. године када је потписан уговор између Аустроугарске врховне команде и фабрике Шкода-Верк из Плзења. Главни услов произвођачу је био да се произведе оружје које ће моћи да пробије бетонске бункере изграђене у Италији и Белгији. Први прототип је завршен 1909. и тестиран је на тајном месту у Мађарској.

Опис[уреди | уреди извор]

Показало се, да је мина од 384 килограма могла да уништи до 2 метра дебеле бункере. На почетку је било неколико техничких проблема, али упркос томе Шкода је 1911. добила поруџбину за 24 мерзера.

Мерзер је био транспортован у 3 дела са 15 тонским трактором Шкода-Дајмлер. За дејство је био припремљен за 50 минута. Имао је два типа мина, пенетрирајућу од 384 килограма и шрапнелску од 287 килограма. Мина је правила рупу широку и дубоку до 8 метара и уништавала живу силу до 400 метара далеко.

Историја употребе[уреди | уреди извор]

Први пут Шкодин мерзер је употребљен на западном фронту, заједно са Круповим 380 mm хаубицама су уништили 12 белгијских бункера око Лијежа.

Године 1915. 10 таквих оруђа је учествовало у Макензеновој инвазији на Србију (Београд), једна од њих је данас растављена у Војном музеју Београда.

До краја рата на бојиштима било је 40 таквих мерзера, неки од њих и новији модели 305 mm/М16.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]