Метеори

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Уколико сте тражили астрономски појам, погледајте чланак Метеор.
Метеори*
Светска баштина Унеска

Meteora Greece 2006.JPG
Држава Застава Грчке Грчка
Врста комбиновани
Критеријум i, ii, iv, v, vii
Референца 455
Регија Европа
Историја уписа у светску баштину
Упис 1988.  (12. седница)
* Име као на званичној листи светске баштине.
Регију је класификовао УНЕСКО.


Координате: 39° 42' 45" СГ Ш, 21° 37' 36" ИГД

Метеори на мапи Грчке
{{{alt}}}
Метеори
Положај Метеора на карти Грчке

Манастири Метеори (грч. Μετέωρα — лебдеће камење) је скупина православних манастира у близини грчког града Каламбаке, у западној Тесалији. Манастири су веома познати по свом несвакидашњем положају на стенама-стубовима и сматрају се највреднијом скупином манастира у Грчкој после Свете горе. Метеори су и на списку културне баштине УНЕСКО.

Манастири[уреди]

Укупно постоји 6 манастира, четиpи мушкa и два женскa. То су:

Историја[уреди]

Сматра се да су још у 11. веку овде боравили монаси-пустињаци, а током следећих векова почело васпостављање манастира. Њихов прави процват почиње доласком отоманске окупације у ове крајеве, јер је овако скривено подручје међу огромним стенама-стубовима омогућило примерено одстојање од нове, непријатељске власти. Упочетку било је чак 20 манастира, али је данас свега 6 преостало. У првом раздобљу долазак до манастира био је изузетно тежак - преко кожних лествица или путем огромних мрежа, али ово је омогућило несметан живот и молитву монаха. Почетком 20. века до манастира су исклесане степенице. Последњих деценија манастири су постали место ходочашћа и туристичке посете.

Географске одлике[уреди]

Наука говори да су стене-стубови старе око 60 милиона година и да су настале током Терцијара. Време и земљотреси су обликовали масу у стене данашњег облика.

Галерија[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :