Микро Изрази

Из Википедије, слободне енциклопедије

Микро Изрази (енг. Micro Expressions) су кратки, нехотични изрази лица који се дешавају у зависности од тренутног осећања. Они се обично дешавају у неизвесним ситуацијама, где људи имају шта да изгубе или добију. Микро изрази се јављају када особа свесно покушава да сакрије своје тренутно осећање или када особа не зна како се тренутно осећа. За разлику од обичних израза лица микро изразе лица је тешко сакрити. Микро изрази изражавају 6 основних осећанја: срећу, тугу, страх, бес, гађење и изненађење.

Историја[уреди]

Микро изразе су открили први открили психолози Хагард и Исак 1966. док су истраживали назнаке не вербалне комуникације. Пол Екман је наставио рад Хагарда и Исака проучавајући изразе лица у многим западним и источним културама. Открио је и забележио 6 основних осећанја заједничких за сваку културу као и многа друга неуниверзална осећања.

У 1960. Вилијам С. Кондон је покренуо истраживанје о реакцијама у делићу секунде. У његовом познатом пројекту он је проучавао четворосекундни филм фрејм по фрејм, приметио је реакционе микро покрете.

Године након Кондоновог истраживања, амерички психолог Џон Готман је почео да снима љубавне везе да би изучавао како парови међусобно делују. Проучавајући изразе лица учесника, Готман је успео да повеже изразе лица са везама које ће трајати и које не.

Типови[уреди]

Искрен израз: када особа ни на који начин не покушава да сакрије своје осећање.

Симулирани изрази: када микро израз није праћен са истинском емоцијом.

Неутрализован израз: када особа сакрива микро израз са неутралним изразом лица.

Маскирани израз: када је истинско осећање потпуно прикривено са лажним изразом лица.

У фотографијама и филмовима[уреди]

Микро изрази се тешко могу приметити, али ипак снимци и слике могу да олакшају њихово опажање. Да би се научило како различита осећања делују на нечији израз лица, Екман предлаже проучавање слика једне особе која показује све емоције под истим фотографским условима. Међутим, због њиховог кратког трајања микро изразе веома је тешко ухватити обичном камером. Манипулисање брзине фрејмова може помоћи гледаоцу да разликује емоције и микро изразе, као и њихове фазе. Ова техника је демонстрирана у кратком филму "Thought Moments" од Мајкла Симона Туна. Пол Екман такође има вежбе за уочавање микро израза на свом вебсајту.

Лажи[уреди]

Не постоји сам знак преваре. Не постоји гест, израз лица ни трзај мишића који наглашава да та особа лаже. Постоје само трагови емоција који се не слажу са оним што особа говори. Препознавање микро израза се користи да би се открило да ли нешто није у реду са изјавом коју је особа дала. Оно не открива лаж, већ препознаје сакривену емоцију. Не сме се закључити да особа лаже у случају да је откривен микро израз, већ да особа нешто крије.