Милан Мартић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Милан Мартић

Пошаљи фотографију

Биографија
Датум рођења 18. новембар 1954. (1954-11-18) (60 год)
Место рођења Жагровић код Книна (Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНРЈ)
Политичка партија Српска партија социјалиста
Професија полицијски инспектор
Списак председника Републике Српске Крајине
Мандат(и)
3. председник Републике Српске Крајине
26. јануар 19947. август 1995.
Претходник Горан Хаџић
Наследник Укинуто

Милан Мартић (18. новембра 1954. у Жагровићу код Книна) је српски политичар и бивши председник Републике Српске Крајине (од 1994. до 1995. године), који је осуђен пред Хашким трибуналом на 35 година затвора за „прогон, убиства, притварање, мучење, нехумана дела, окрутно поступање, нападе на цивиле, депортације и присилно премештање несрпског становништва, безобзирно разарање насеља и верских објеката и пљачку имовине Хрвата и Бошњака у РСК, Цазинској крајини и Загребу“.

Биографија[уреди]

Завршио је вишу полицијску школу у Загребу и у почетку радио као полицајац у Шибенику, а после као млађи полицијски инспектор у Книну. После неког времена постао је шеф полицијске станице у Книну.

Године 1990. постао је вођа српске цивилне милиције која се називала и Мартићева полиција. Од 1991. до августа 1995. године Милан Мартић је имао неколико важних позиција у САО Крајини и влади РСК. Међу важнијим позицијама које је имао истичу се: министар одбране САО Крајина, замник команданта територијалне одбране, министар унутрашњих послова, а ране 1994. године постао је председник РСК.

Године 2002. предао се Хашком трибуналу, који га је оптужио за злочине почињене током постојања Републике Српске Крајине.

12. јуна 2007. Хашки трибунал осудио на Милана Мартића на 35 година затвора. Мартић је проглашен кривим за „прогон, убиства, притварање, мучење, нехумана дела, окрутно поступање, нападе на цивиле, депортације и присилно премештање несрпског становништва, безобзирно разарање насеља и верских објеката и пљачку имовине Хрвата и Бошњака у РСК, Цазинској крајини и Загребу“.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :