Мистерије организма

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мистерије организма

{{{опис_слике}}}

Изворни наслов (енгл. WR· Mysteries of the Organism)
Режија Душан Макавејев
Продуцент Светозар Удовички
Сценарио Душан Макавејев
Главне улоге Милена Дравић, Ивица Видовић, Јагода Калопер, Тули Купферберг, Зоран Радмиловић, Џеки Кертис, Миодраг Андрић
Музика Лудвиг Пробст, Душан Алексић
Сценографија Пега Поповић, Александар Петковић
Монтажа Иванка Вукасовић
Жанр драма, комедија, документарни
Издавачка кућа Неопланта филм (Нови Сад), Telepool (Минхен)
Година 1971.
Трајање Југославија 86 мин.
Шведска 85 мин.
Земља СФР Југославија
Западна Немачка
Језик српски, енглески
IMDb веза

Мистерије организма (енгл. WR· Mysteries of the Organism) је југословенски филм, снимљен 1971. године у режији Душана Макавејева. Припада остварењима црног таласа.

Филм је сниман на локацијама у САД и Југославији у периоду од 1968. до 1971. Дио који је снимљен у САД је документарног карактера и бави се судбином Фројдовог ученика Вилхелма Рајха, чије су књиге одлуком америчког Федералног суда из 1954. проглашене илегалним и спаљене у присуству службених лица.[1] Између осталог, филм се бави питањима црвене буржоазије и секса. Химну за филм је написао и извео Булат Окуџава.

Забрана[уреди]

Филм је 1971. изведен пред чланове цензуре, а Душан Макавејев је том приликом изјавио: „Ја не желим да странци мој филм приказују као филм који је југословенска цензура забранила. Као аутор, спреман сам да преузмем сваку одговорност: уметничку, друштвену и политичку“.[1] Цензура је том приликом одобрила јавно приказивање филма, а Републичка комисија за преглед фимова СР Србије је 10. маја 1971. издала Решење о давању одобрења за јавно приказивање филма бр. 03-642-45.[1] Међутим, Јавно тужилаштво СР Србије, је послало допис Републичкој комисији за преглед филмова, којим је јавни тужилац, на основу члана 15. Закона о јавном тужилаштву, обуставио извршење Решења од 10. маја 1971, чиме је забрањено јавно приказивање филма.[1] Јавни тужилац је дао сљедеће образложење: „с обзиром да ће по праву надзора тражити од надлежног републичког органа поништење истог, а на основу члана 262. став 1. и 2. Закона о општем управном поступку“.[1]

Филм је у Југославији први пут јавно приказан 1986, када је са њега скинута забрана из 1971.[1]

Радња[уреди]

Млада и лепа козметичарка се заљубила у светског шампиона у уметничком клизању на леду, и у тој својој заљубљености потпуно губи свест и главу и то и у фигуративном, али и у буквалном смислу. Филм је мешавина црнохуморне комедије са научно фантастичном гротеском, који у себи има елементе поп-квиза, документарности, политичког циркуса и филозофског есеја.

Награде[уреди]

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Милена Дравић Милена
Ивица Видовић Владимир Илић
Јагода Калопер Јагода
Тули Купферберг
Зоран Радмиловић
Џеки Кертис
Миодраг Андрић
Живка Матић
Драгољуб Ивков
Никола Милић
Милан Јелић

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „Сезона лова на „црне вештице“, Ранко Мутинић“ (на ср). Пулс Приступљено 3. 3. 2012.. 

Спољашње везе[уреди]