Митарства

Из Википедије, слободне енциклопедије
Info non-talk.svg Овом чланку или једном његовом делу је потребно прерађивање.


Чланак је означен овим шаблоном 00.00.0000. и налази се у категорији Религија.
Погледајте како се мења страница или страницу за разговор за помоћ. Уклоните ову поруку када завршите.

Смрт блажене Теодоре

Многи светитељи Православне цркве уче да свака крштена душа после смрти мора проћи кроз 20 митарстава да би доспела у Царство небеско. На сваком од тих митарства се истражује одређена врста грехова и на сваком од њих се суди души за те грехе. Прошавши једно митарство душа прелази на следеће и само ако их успешно прође све, душа може да настави свој пут ка Небесима. На сваком митарству се вага да ли душа има више грехова (који се односе на то митарство) или добрих дела (насупрот гресима који се односе на то митарство), ако има више добрих дела, душа са мање муке пролази даље и иде ка следећем митарству, а ако има више рђавих дела, задржава се и одлучује се иде ли у пакао или се мучи на том митарству одређено време док се молитвама Цркве или ближњих не избави. Када душа, вођена анђелима, дође на неко митарство, демони износе нешто слично књигама где све пише и, приказујући души и анђелима све њене грехе одмалена, указујући на време, места и лица, када где и са ким је душа грешила, оптужују је и нападају и ако душа нема довољно добрих дела, постова, молитава и покајних суза да се тиме оправда, узимају је од анђела и бацају у пакао. Свака душа има једног анђела чувара и једног демона, анђео бележи њена добра дела а демон сваки грех и лоше дело те се то након смрти износи на сваком митарству. Греси из ђавољих „списа“ се „бришу“ исповешћу и ђаволи онда немају право да душу оптужују за грехе које је исповедила и за које се покајала.

Демони који се налазе на митарствима гнусни и одвратни, страшни и бестидни, смрдљиви и гадни створови којима огањ у очима гори. Они су проклети, мрачни и злобни, немилосрдни мучитељи, којима су лица као угаљ и катран, а очи као жеравице, а поглед тако страшан као и сав огањ адски. Душа сва трепти и дрхти док они као дивљи зверови, вриште, деру се, ричу, урличу и смеју се одвратним и застрашујућим, грохотним смехом, као да су жељни да душу одмах прогутају.

Свети Оци о митарствима[уреди]

Cquote2.png
Часни суд Божији над душама, по њиховом разлучењу од тела, започиње, по учењу православне цркве, мучењем на местима званим митарства, кроз која се оне успињу од земље у пратњи Анђела, проходе ваздушно пространство, где их зли духови задржавају и показују све грехе које су починили у животу.
Cquote1.png
 
— Свети Антоније Велики у књизи

„Догматичко богословље Православне Католичанске Источне Цркве“

(гл. 341, стр. 244 и 245, изд. 7., 1857. г.)
Cquote2.png
Непрестано, свагдашње и свеопште учење о митарствима прихваћено у Цркви, а нарочито међу Учитељима четвртог века, непорециво сведочи да је оно предано њима од Учитеља претходних векова и заснива се на апостолском предању.
Cquote1.png
 
— Православно – догматско богословље преосвећеног Макарија,

(том 5., стр. 85, издање 1853. г.)

Cquote2.png
За мучење душа које проходе ваздушно пространство установљени су од тамних власти судови и страже у беспрекорном поретку. По слојевима поднебља, од земље до самог неба, стоје пукови стражара палих духова. Сваки одсек бави се посебним видом греха, и мучи у њему душу када душа доспе у то надлештво. Ваздушне демонске страже и судови називају се у списима Отаца митарствима, а духови који у њима служе – митарима.
Cquote1.png
 
— Свети Игњатије Брјанчанинов у књизи

„Слово о смрти“

(стр. 82 и 83, изд. 1994. г)
Cquote2.png
Тада су нам потребне многе молитве, многи помоћници, многа добра дела, велико заступање Ангела на путу кроз ваздушно пространство. Ако путујући у страну земљу или страни град тражимо водича: колико су нам тек потребнији путеводитељи и помоћници да нас проводе поред невидљивих старешина и власти које владају тим ваздушним пространствима, што се називају и гоничима и митарима и скупљачима пореза!
Cquote1.png
 
— Свети Јован Златоусти
Cquote2.png
Да ли ће душа наша прећи узбуркану воду ваздушних духова?
Cquote1.png
 
— Свети Јован Лествичник
Cquote2.png
При разлучењу душе наше са телом, стаће пред нас, с једне стране, војска и Силе Небеске, с друге власти таме, старешине ваздушних митарстава, изобличитељи наших дела. Угледавши их, душа ће задрхтати и устрептати; и у тој пометености и ужасу она ће тражити себи заштиту од Анђела Божијих. Но и примљена од Анђела и под њиховим окриљем пролазећи ваздушно пространство и узлазећи на висину, она ће наићи на разна митарства која ће јој препречавати пут њен у Царство, заустављати и задржавати њено стремљење ка Царству. На сваком од ових митарстава тражиће се рачун за посебне грехе... Свака страст, сваки грех имаће своје митаре и истјазатеље. При томе ће бити присутне и Божанске Силе и збор нечистих духова; и док ће Божанске Силе износити врлине душе, дотле ће нечисти дуси изобличавати грехе њене... И ако се душа због побожног и богоугодног живота свог покаже достојна награде, узеће је Анђели и она ће неустрашиво полетети к Царству... Ако се пак, напротив, покаже да је она проводила живот у нераду и неуздржању, онда ће она чути онај страшни глас: „Нека се узме безбожник, нека не види славе Господње!“ (Ис. 26:10); тада ће је оставити Анђели Божији и узеће је страшни демони, и душа, везана неразрешивим узама, строваљује се у тамнице пакла.
Cquote1.png
 
— Свети Кирил Александријски
Cquote2.png
Помисли, каква је радост душе онога који је предао себе на служење Богу и који врши ту службу! При исходу његовом из овога света, дела његова ће се трудити за њега; Ангели, угледавши га избављеним од власти таме, обрадоваће се због њега. Када душа изађе из тела, њу прате Ангели, а у сусрет јој иду тамне силе, желећи да је задрже, и муче је, не би ли нашли у њој штогод своје. Тада се Ангели не боре против непријатеља, но дела која је душа остварила, ограђују је и чувају од демона, не допуштајући им да јој се приближе. Ако победе њена дела, тада јој Ангели упућују похвалне песме и воде је с радошћу пред лице Божије. У том часу она заборавља све што припада земаљском животу и све муке које је поднела. Брижљиво се постарајмо да за време овог кратког века на сваки начин чинимо добро и да га сачувамо неповређеним од зла, како бисмо успели да се спасемо од руку кнезова таме који нас очекују: они су лукави и немилосрдни. Блажен је онај у коме се неће наћи било шта што њима припада: његова радост, мир, весеље и венац су изнад сваке мере.
Cquote1.png
 
— Преподобни Исаија Отшелник - Слово 1.
Cquote2.png
Код неосетљивости (окорелости) душе корисно је често читање Божанственог Писма и умилних речи богоносних Отаца, сећање на Страшни суд Божији, на исход душе из тела, о страшним силама које треба да је сретну, уз чије је саучесништво она чинила зло у овом краткотрајном и бедном животу.
Cquote1.png
 
— Преподобни Исаија Отшелник - Слово 17.
Cquote2.png
Воља Божија нека буде: како благоизволи о мени, тако и нека учини. Но молим Те, Владико мој, Исусе Христе, милостив буди души мојој, да је не пресретне лукавство противних духова, но да је прихвате Ангели Твоји, и проводећи кроз тамна митарства доведу к светлости Твога милосрђа.
Cquote1.png
 
— Преподобни Теогност

2. Филип. I, 9. - Главе 60 и 75

Cquote2.png
Слушајте како се под небесима налазе реке змија, уста лавова, власти таме, огањ горући што сва бића у смутњу приводи, не знаш ли да ће ови, ако не примиш залога Светога Духа, при исходу твоме из тела зграбити твоју душу и спречити те да се винеш на небеса.
Cquote1.png
 
— Преподобни Макарије Велики

Бес. 16, гл. 18.

Cquote2.png
Када застрашујуће чете дођу, када божански отмичари нареде души да напусти тело, када нас они на силу одведу, а затим нас приведу неизбежном судилишту, онда бедни човек, угледавши их... почне сав да дрхти и цепти као од земљотреса... Божански отмичари, узевши душу, усходе кроз ваздух, где се налазе старешине и кнезови - владари света, који припадају противничким силама. Они су наши тужитељи, страшни цариници, записничари, порезници... Они нас сусрећу, описују и набрајају грехе и дугове сваког човека - грехе младости и старости, вољне и невољне, учињене делом, речју и помишљу. Велики је тамо страх, велико дрхтање бедне душе, неописива невоља коју она тада трпи од безбројног мноштва непријатеља што је опколише, који је клевећу како би је спречили да узиђе на Небеса и насели се у светлости живих, да уђе у земљу живота. Но свети Анђели, узевши душу, одводе је са собом.
Cquote1.png
 
— Свети Јефрем Сиријац,

т. III, стр. 383-385

Cquote2.png
Хришћани треба свакога дана да имају пред очима смрт и да воде бригу о томе какав ће бити њихов одлазак из тела, и како ће проћи поред сила таме које ће их пресрести у ваздуху.
Cquote1.png
 
— Свети Исаија затворник

(Беседа 5, 22)

Cquote2.png
Доћи ће на нас час смрти, наићи ће и нећемо га моћи избећи. О, када би кнез света и ваздуха што нас сусреће нашао да су безакоња наша мала и ништавна, и не могао нас с правом оптужити за њих!
Cquote1.png
 
— Свети Исихије јерусалимски

Реч о трезвености,

"Добротољубље", књ. II
Cquote2.png
Тада ће зли дуси истраживати каква су све дела у души покојника; тада ће изнети пред њу грехе на које су је они - демони - навели, како би своју саучесницу одвукли у мучилиште.
Cquote1.png
 
— Свети Григорије двојеслов

Беседе на Јеванђеље, 39

Cquote2.png
У то време (трећег дана) душа пролази кроз легионе злих духова, који јој преграђују пут и окривљују је за различите грехе у које су је сами и увукли. Сагласно различитим откровењима, постоји двадесет такозваних митарстава, на сваком од њих се испитује један или други грех. Прошавши једно душа долази на следеће. И само прошавши успешно све, може душа да настави свој пут, будући да није тренутно бачена у геену. Како су ужасни ти демони и митарства може се видети и из чињенице да је Сама Мајка Божија, када јој је Арханђео саопштио о приближавању смрти, молила Сина Свога да јој избави душу од демона у ваздуху...
Cquote1.png
 
— Свети Јован шангајски
Cquote2.png
Митарства су нека врста царинарница, на које наилазе душе умрлих људи узлазећи ка Престолу Небеског Судије. На митарствима стоје духови зла и траже од сваке душе царину или откуп за грехе које је починила. Та царина, тај откуп састоји се у добрим делима, супротним њеном греху. Назив: митарства и митари, позајмљен је из историје јеврејске. Код Јевреја митарима су се називала лица, одређена од Римљана за скупљање пореза. При том послу, митари су употребљавали сва могућа средства, само да би што више скупили дажбина. Митари су стајали код нарочитих царинарница, или трошаринских станица, и наплаћивали за преношену робу трошарину. Те трошаринске станице називале су се митнице, митарства. Овај назив хришћански писци су употребили и назвали митарствима она места у ваздуху између Земље и Неба, на којима зли дуси задржавају душе покојника при њиховом узлазу ка Престолу Господњем, истражују њихове грехе, старајући се да их окриве за све могуће грехе, и на тај начин низведу у ад (пакао).
Cquote1.png
 
— Објашњење појма митарства

Светог Аве Јустина Ћелијског

у књизи „Житија Светих“
Cquote2.png
Многи, па чак и неки православни теолози изражавају сумње по питању учења о митарствима. Међутим, ко год да је упознат са православним учењем неће моћи да каже да митарства нису нешто реално, неће рећи да то није истинско искуство после смрти. Али, мора се на уму имати следеће: ово искуство не дешава се у нашем грубом материјалном свету – време и простор, мада очигледно постоје, потпуно су различити од наших земаљских представа о времену и простору, земаљски језик немоћан је да опише ову реалност. Онај ко је добро проучио православну литературу сигурно ће знати да разликује духовну реалност у описима оностраног од небитних појединости, које понекад могу бити дане у виду симбола или сликовите представе. Тако рецимо, у ваздуху не постоје никакве видљиве „зграде“ или „царинарнице“ где би се „наплаћивала царина“. Такође, када се помиње свитак или писаћи прибор којим се „бележе греси“ или „вага“ на којој се мере човекове врлине, или „злато“ којим се „отплаћују дугови“ – у свим тим случајевима правилно ћемо поступити ако то схватимо као фигуративне изразе, средства помоћу којих се може дочарати духовна реалност, са којом се тада душа суочава. Било да душа збиља види све ове представе у тим тренуцима (услед дуготрајне навике да духовну реалност сагледава само кроз телесне облике) или је касније у стању да се тог искуства сети само посредством тих слика, или једноставно не може на други начин да изрази своје искуство – све је то, изгледа споредно и неважно за Свете Оце и писце житија Светих који су ова искуства забележили. Оно што је сигурно јесте да постоје испитивања која спроводе демони. Они се појављују у језивом, али људском облику, оптужују новопредстављеног за почињене грехе и буквално покушавају да уграбе танано тело душе, које опет чврсто држе Анђели. А све то догађа се у ваздушном простору изнад нас и видљиво је онима којима су очи отворене за гледање духовне реалности.
Cquote1.png
 
— Свети Серафим Роуз
Cquote2.png
Ма колико се паметњаковићима чини апсурдна мисао о митарствима, ипак они неће моћи да их избегну.
Cquote1.png
 
— Свети Теофан затворник

Свети Оци који укорењују и потврђују учење цркве о митарствима[уреди]

 1. Свети Евстратије (2. век)
 2. Свети Антоније Велики (3. и 4. век)
 3. Свети Атанасије Велики, патријарх александријски (3. и 4. век)
 4. Свети Великомученик Евстратије, архиепископ антиохијски (3. и 4. век)
 5. Свети Великомученик Георгије (3. и 4. век)
 6. Свети Нифонт тајновидац, епископ Констанције (3. и 4. век)
 7. Свети Макарије Велики (4. век)
 8. Свети Исаија затворник (4. век)
 9. Свети Исак Сиријац (4. век)
 10. Свети Марко Трачески (3., 4. и 5. век)
 11. Свети Јован Златоусти (4. и 5. век)
 12. Свети Исихије, презвитер јерусалимски (4. и 5. век)
 13. Свети Кирило Александријски (5. век)
 14. Преподобни Исаија Отшелник (5. и 6. век)
 15. Преподобни Ава Серид (5. и 6. век)
 16. Свети Варсануфије Велики (5. и 6. век)
 17. Свети Јован Лествичник (5. и 6. век)
 18. Преподобни Симеон јуродиви (6. век)
 19. Свети Евагрије (6. век)
 20. Свети Григорије двојеслов (6. и 7. век)
 21. Преподобни Ава Доротеј (6. и 7. век)
 22. Блажени Јован Милостиви, патријарх александријски (7. век)
 23. Преподобни Симеон Столпник (7. век)
 24. Преподобни Јован Раитски
 25. Свети Јован Карпатијски
 26. Преподобна Теодора Цариградска (9. и 10. век)
 27. Преподобни Василије (9. и 10. век)
 28. Преподобни Теодосије Печерски (11. век)
 29. Преподобни Теогност (13. и 14. век)
 30. Свети Георгије Затвореник Задонски
 31. Свети Димитрије Ростовски (17. и 18. век)
 32. Свети Игњатије Брјанчанинов (19. век)
 33. Свети Теофан затворник (19. век)
 34. Свети владика Николај жички и охридски (19. и 20. век)
 35. Свети Јован шангајски (19. и 20. век)
 36. Свети авва Јустин ћелијски (19. и 20. век)
 37. Свети Серафим Роуз (20. век)
 • И многи други...

Често је о виђењу митарстава и пролажењу кроз њих причао и чувени српски духовник и старац схимонах Гаврило (19. и 20. век) из манастира Бошњани код Крушевца, ученик Светог Владике Николаја, и описује их на исти начин као и Свети Оци и Блажена Теодора.

Никад ниједан Светитељ досад није негирао ово учење.

Молитве у којима се помињу митарства[уреди]

 1. Канон Исусу Христу и Божијој Мајци, који се чита на самрти сваког православца (Требник мали)
 2. Петак, глас 4, песма канона 8. (Осмогласник)
 3. Четвртак, глас 4, песма 6.
 4. Уторак, глас 4, песма 8.
 5. Петак, глас 3, песма 6.
 6. Субота, глас 2, песма 9.
 7. Песма 6. (Каноник)
 8. Песма 9.
 9. Акатист Светом Анђелу чувару
 10. Акатист Светом Јовану Крститељу
 • И многе друге.

Цитати из Светог писма који се односе на митарства[уреди]

1.

Cquote2.png
Ти си то чинио, Ја мучах, а ти помисли да сам Ја као ти. Обличићу те, метнућу ти пред очи гријехе твоје.
Cquote1.png
 
— Псал. 49:21

2.

Cquote2.png
У којима некада ходисте по духу овога свијета, по кнезу који влада у ваздуху, по духу који сада дјејствује у синовима противљења
Cquote1.png
 
— Еф. 2:2

3.

Cquote2.png
Јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју. Зато узмите свеоружје Божије, да бисте се могли одупријети у зли дан, и одољевши свему, одржати се.
Cquote1.png
 
— Еф. 6:12-13

4.

Cquote2.png
У свему покажи себе за углед у добрим дјелима: у учењу исправност, честитост, чистоту, ријеч здраву, беспријекорну, да се посрами противник немајући ништа лоше рећи за нас.
Cquote1.png
 
— Тит. 2:7-8

5.

Cquote2.png
И као што је људима одређено једном умрети, а потом суд: Тако се и Христос једном принесе, да узме многих грехе а другом ће се јавити без греха на спасење онима који Га чекају.
Cquote1.png
 
— Јев. 9:27

Списак митарстава и њихове надлежности[уреди]

Најпотпуније светопредањско учење о митарствима налази се у житију преподобног Василија Новог (слави се 26. марта по православном календару). Наиме, његова послушница блажена Теодора (слави се 30. децембра по православном календару) јави се ученику његовом, Григорију, који силно жељаше да зна где се она по престављењу свом налази, и детаљно му описа 20 митарства која свака крштена душа мора проћи како би доспела у Царство Небеско. Према том житију, редослед митарстава је следећи:

Викизворник
Викизворник има изворни текст повезан с овим чланком:
 1. МИТАРСТВО ПРАЗНОСЛОВЉА
 2. МИТАРСТВО ЛАЖИ
 3. МИТАРСТВО ОСУЂИВАЊА И КЛЕВЕТЕ
 4. МИТАРСТВО СТОМАКОУГАЂАЊА
 5. МИТАРСТВО ЛЕЊОСТИ
 6. МИТАРСТВО КРАЂЕ
 7. МИТАРСТВО СРЕБРОЉУБЉА И ТВРДИЧЛУКА
 8. МИТАРСТВО ЛИХВЕ
 9. МИТАРСТВО НЕПРАВДЕ
 10. МИТАРСТВО ЗАВИСТИ
 11. МИТАРСТВО ГОРДОСТИ
 12. МИТАРСТВО ГНЕВА И ЈАРОСТИ
 13. МИТАРСТВО ЗЛОПАМЋЕЊА
 14. МИТАРСТВО УБИСТВА
 15. МИТАРСТВО ЧАРАЊА
 16. МИТАРСТВО БЛУДА
 17. МИТАРСТВО ПРЕЉУБОЧИНСТВА
 18. МИТАРСТВО СОДОМСТВА
 19. МИТАРСТВО ЈЕРЕСИ
 20. МИТАРСТВО НЕМИЛОСРЂА

Песме о митарствима[уреди]

Свети владика Николај је написао 20 песама о митарствима у десетерцу. Свака песма описује једно митарство.

Викизворник
Викизворник има изворни текст повезан с овим чланком:


Спољашње везе[уреди]