Митрополија аустралијско-новозеландска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Митрополија аустралијско-новозеландска
Српска православна црква
Основне информације
Држава Аустралија, Нови Зеланд
Сједиште Сиднеј
Основана 2011.
Званична страница www.soc.org.au
Архијереј
Епархијски архијереј Иринеј (Добријевић)
Чин архијереја Епископ
Титула архијереја Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in Oceania-sr.svg

Митрополија аустралијско-новозеландска (енгл. Metropolitanate of Australia and New Zealand) епархија је Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је господин Иринеј, а сједиште митрополије се налази у Сиднеју.

Оснивање[уреди]

На паралелном засједању Епархијског савјета Епархије аустралијско-новозеландске и Црквено-народног сабора Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке, које је почело 2. септембра 2010, усвојен је јединствени Устав Митрополије аустралијско-новозеландске којим је остварено потпуно црквено-административно јединство Српске православне цркве у дијаспори.[1]

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, чије је редовно јесење засједање отпочело 16. новембра 2010, с радошћу је примио вијест о једногласној одлуци о успостављању пуног црквено-административног јединства. На свом редовном мајском засједању, од 16. до 27. маја 2011, Сабор је одобрио Устав Митрополије аустралијско-новозеландске.[2] Он је замијенио пређашње уставе: Устав Српске православне цркве у Аустралији, Новом Зеланду и Јужној Африци (1983), Устав Српске православне митрополије новограчаничке — Епархије за Аустралију и Нови Зеланд — Слободне српске православне епархије за Аустралију и Нови Зеланд (1964, 1976. и 1988) и Устав Слободне српске православне цркве (1984).

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Викизворник
Викизворник има изворни текст повезан с овим чланком:

Спољашње везе[уреди]