Средњозападноамеричка митрополија

С Википедије, слободне енциклопедије
Средњозападноамеричка митрополија
Српска православна црква
Манастир Светог Саве у Либертивилу
Основни подаци
СједиштеЛибертивил (Чикаго)
ДржаваСАД
Основана1963.
Укинута2009.
Архијереј
АрхијерејХристофор Ковачевић
Чин архијерејамитрополит
Титула архијерејамитрополит средњозападноамерички

Средњозападноамеричка митрополија (енгл. Metropolitanate of Midwestern America) била је епархија Српске православне цркве од 1963. до 2009.

Историја[уреди | уреди извор]

Епархија средњозападноамеричка са сједиштем у Чикагу односно манастиру Светог Саве у Либертивилу је основана 1963. арондацијом Америчко-канадске епархије. Поред парохија у Америци обухватала је и парохије на територији Јужне Африке. За првог епископа изабран је др Фирмилијан Оцокољић (1963—1991) који је умировљен послије дугогодишње болести. Једно вријеме епархијом су администрирали епископ шумадијски Сава Вуковић и викарни епископ топлички Митрофан (Кодић). Затим, одлуком Светог архијерејског сабора из 1991. епархија је уздигнута на степен митрополије и за првог митрополита је изабран дотадашњи епископ источноамерички Христофор Ковачевић.

Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. извршена је арондација тадашњих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у САД и Канади, као и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Тада су конституисане сљедеће епархије: Митрополија либертивилско-чикашка, Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.[1]

Овом саборском одлуком су укинуте дотад постојеће епархије: Митрополија средњозападноамеричка и Епархија за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Новооснована Митрополија либертивилско-чикашка је постала насљедник угашене Митрополије средњозападноамеричке. Међутим, и ова митрополија је укинута 2011. године и њено подручје је ушло у састав Епархије новограчаничко-средњозападноамеричке.

Митрополити[уреди | уреди извор]

Портрет Име и презиме Време службе
митрополит Фирмилијан Оцокољић 1963—1987
администратор Сава Вуковић 1988—1991
администратор Митрофан Кодић 1988—1991
митрополит Христофор Ковачевић 1991—2009

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]