Михајло Ђукнић

С Википедије, слободне енциклопедије
михајло ђукнић
Лични подаци
Датум рођења(1927-01-14)14. јануар 1927.
Место рођењаБеоград,  Краљевина СХС
Датум смрти30. децембар 2017.(2017-12-30) (90 год.)
Место смртиБеоград,  Србија
Професијалекар
Деловање
СлужбаЈугословенска народна армија
Војска Југославије
19511994.
Чингенерал-мајор
Начелник Војномедициске академије
Период1989. — 1992.
ПретходникВладимир Војводић
НаследникЈован Бијелић

Одликовања
Орден рада са црвеном заставом Орден заслуга за народ са златним венцем Орден народне армије са златном звездом
Орден за војне заслуге са златним мачевима Орден народне армије са сребрном звездом Орден за војне заслуге са сребрним мачевима

Михајло Ђукнић (Београд, 14. јануар 1927Београд, 30. децембар 2017) био је доктор медицинских наука, универзитетски професор, лекар и санитетски генерал-мајор ЈНА.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1927. године у Београду. Основну школу, гимназију и Медицински факултет је завршио у Београду 1951. године. По завршетку лекарског стажа у санитетској официрској школи постављен је за начелника санитета Гардијског пука у Сарајеву.

За време Арапско-израелског рата шест месеци је боравио на Синају у саставу мировног контингента Уједињених нација као начелник Санитетског одреда Југословенске народне армије. Од 1958. године налазио се на специјализацији опште хирургије у Клиници за хируршке болести ВМА код проф. др Исидора Папе. Специјалистички испит положио је 1962. године са одличним успехом и од тада је био стално запослен у Клиници за хируршке болести Војномедицинске академије, као асистент, доцент и професор. Докторску дисертацију из области ратне хирургије под називом „Удружена хемијска повреда“ одбранио је у ВМА 1977. године.

Био је на усавршавању у познатим светским клиникама у Америци, Русији, Француској, Енглеској и Чехословачкој. По повратку из Лондона 1965. године први је у нашој земљи урадио операцију сужења каротидне артерије, а међу првима је оперисао анеуризму абдоминалне аорте. Након боравка у еминентној америчкој војној болници Волтер Рид посветио се значајном унапређењу васкуларне хирургије и збрињавања повреда крвних судова. Током усавршавања у Клиници за ратну хирургију у Лењинграду упознао се са ратно-хируршком доктрином и проблематиком ратне ране и дејства савременог оружја са пројектилима велике почетне брзине, као и сазнањима о удруженим радијационим и хемијским повредама и начину њиховог збрињавања.

Аутор је више од 200 научних и стручних чланака из опште, васкуларне и ратне хирургије. Био је начелник Клинике за хируршке болести ВМА, главни хирург ЈНА и начелник ВМА од 1989. до 1992. године. У чин генерал-мајора унапређен је 1987. године. Редовни је професор хирургије у ВМА, редовни члан Медицинске академије Српског лекарског друштва (СЛД). Члан је Међународног удружења дигестивних хирурга и Интернационалног удружења за кардиоваскуларну хирургију.

Носилац је највише војне награде „22. децембар". Као четврти хирург у свету 1988. године добио је америчку награду за ратну хирургију „De Bаkеy". Изабран је и за почасног доктора медицинских наука Војномедицинске академије у Лењинграду 1988. године. Носилац је више одликовања, повеља и признања. Био је више пута биран у Председништво хирурга Југославије и у Управни одбор Хируршке секције СЛД. Био је председник Председништва Хируршке секције СЛД-а од маја 1980. до маја 1981. године.

Пензионисан 1994. године. Након тога обављао је дужности потпредседника Југословенског црвеног крста и Црвеног крста Србије.

Преминуо је 30. децембра 2017. године. [1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „IN MEMORIAM”. people.com. Hirurška selekcija SLD. 10. 1. 2018. Архивирано из оригинала 28. 02. 2018. г. Приступљено 10. 1. 2018. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Начелници Војномедицинске академије. Војномедицинска академија, Београд 2009 година.