Младен Караман

Из Википедије, слободне енциклопедије
Младен Караман

Пошаљи фотографију

Општи подаци
Датум рођења 15. јануар 1937.
Место рођења Скопље (Краљевина Југославија)
Датум смрти 18. септембар 1991.
Рад

Младен Караман (15. јануара 1937. у Скопљу — 18. септембра 1991) је српски зоолог. Отац и мајка, Зора и Станко су такође били познати биолози. Отац је био оснивач и управник првог Природњачког музеја и Зоолошког врта у Скопљу, а мајка професорка на Универзитету. Младен има брата Гордана и сестру Биљану. Године 1940. отац га је заједно са братом послао у Сплит где је живео од 1940. до 1950. године. Ту је завршио основну школу. После завршетка Другог светског рата, Младенови родитељи су се вратили у Сплит. Још тада је заједно са родитељима скупљао биолошки материјал и стицао основна знања о биологији. Од 1950. до 1953. године живео је у Дубровнику, где је ишао у гимназију, а од 1953. године, са породицом прелази у Скопље. Ту завршава гимназију 1956. године. Исте године уписао је студије биологије на Филозофском факултету у Скопљу. Као гимназијалац објавио је рад „Правокрилци околине Скопља“, за који је добио Новембарску награду. Први научни рад је такође написао у гимназији, који је објављен у „Заштити биља“ у Београду. Младен Караман се сем биологијом, интересовао и фотографијом, па је организовао и водио фотоаматерску секцију.

На факултету је написао 13 научних радова. Радови су углавном били о ортоптероидама, али и терестричним изоподним и слатководним раковима и рибама. Дипломирао је 1962. године у Скопљу. Године 1963. преселио се у Приштину, где је на Филозофском факултету изабран за доцента на предмету морфологија и систематика инвертебрата.


Младен Караман је 1964. године у Љубљани одбранио докторску дисертацију „Таксономско–еколошка и зоогеографска студија Orthopteroidea Скопске котлине“. Године 1969. је постао ванредни професор на Катедри за биологију. До тада је објавио још 12 научних радова. У овом периоду је био две године у Хамбургу, на Зоолошком институту. До 1976. године, када се преселио из Приштине у Крагујевац објавио је још 16 научних радова.

У Крагујевцу је постао редовни професор на предмету таксономија и упоредна морфологија инвертебрата на тек основаном крагујевачком одељењу Природно–математичког факултета из Београда. Од 1980. до 1982. године био је декан Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Од 1983. до 1985. године председавао је подружницом Српског биолошког друштва у Крагујевцу.

Преминуо је 18. септембра 1991. године.

Године 1996. основано је Еколошко-истраживачко друштво на ПМФ-у у Крагујевцу које носи његово име.

Спољашње везе[уреди]