Млади либерали Црне Горе

С Википедије, слободне енциклопедије
Млади Либерали Црне Горе
Mladi Liberali Crne Gore
ПредседникАммар Боранчић
ПотпредседнициЛука Вучинић,
Никола Обрадовић,
.
Основана1990
СедиштеПодгорица
 Црна Гора
ИдеологијаЛиберализам,
Слобода,
Индивидуализам.
Политичка позицијаЦентар
Европска странкаЕвропска либерална омладина, Балканска либерална мрежа-ИСЕЕЛ
Бојеплава
Веб-сајт
www.mladi-liberali.blogspot.com

Млади либерали Црне Горе политички су подмладак Либералне партије Црне Горе који окупља све младе људе који вјерују у идеје либералзма и либералне демократије. Основани су 1990. године као подмладак Либералног савеза Црне Горе, а од 2004. године, када је ЛСЦГ замрзнуо свој рад, настављују своју дјелатност у оквиру Либералне партије. Чланство МЛЦГ су сви чланови Либералне партије од 18 до 30 година. Млади Либерали Црне Горе чланови су Европских младих либерала.

Политички профил[уреди | уреди извор]

Млади либерали Црне Горе су једина организација младих либерала у Црној Гори и једина организација која окупља младе људе око идеја либерализма. Млади либерали саставни су дио Либералне партије Црне Горе у оквиру које уживају аутономију. . Рад Младих либерала препознатљив је од 1990.-их година када су били активни учесници антиратног покрета и покрета за суверену државу Црну Гору који је предводио Либерални савез. Данас Млади либерали у Црној Гори препознати су као прогресивна снага која иницира друштвене реформе и покреће широке дебате на темељима либерализма о многим табу темама конзервативног друштва. Слободан појединац у слободном друштву један је од главних програмских циљева Младих либерала.

Организациона структура[уреди | уреди извор]

Устројство организације одређено је Статутом Младих либерала. Организација МЛЦГ ослања се на административни подјелу Црне Горе и дјелује при одборима Либералне партије у свакој Општини. Радом МЛЦГ координира секретар организације као и потпредсједник ЛПЦГ задужен за младе.

Органи Младих Либерала су:

  • Конференција Младих либерала бира предсједника Младих либерала, бира остале органе Младих либерала, доноси Статут и Порограм, утврђује политичке смјернице дјеловања између двије Конференције, усваја Декларације и Резолуције и обавља друге прописане послове.
  • Предсједник Младих либерала представља и заступа Младе либерале, предсједник сазива и руководи радом Предсједништва и Конференције, обавља друге послове одређене Статутом.
  • Предсједништво Младих либерала креира и води политику, спроводи одлуке Конференције, предлаже Конференцији програмске и друге акте. Оно је управно и извршно тијело Младих либерала и чине га предсједници свих Општинских организација младих.

Чланство у међународним организацијама[уреди | уреди извор]

  • Европска либерална омладина (LYMEC)
  • Мрежа младих либерала југоисточне Европе (ISEEL)

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]