Моргенлонсова болест

Из Википедије, слободне енциклопедије
Morgellons Disease
Класификација и спољашњи ресурси
MeSH D055535

Моргенлонсова болест (енгл. Morgellons disease) - је назив потенцијалне болести, који је 2002. предложила Мери Леитао, а коју карактеришу промене на кожи, ране, свраб, пецкање, као и раст паучинастих влакана из коже. Већина стручњака, укључујући дерматологе и психијатре, сматрају Моргенлонсову болест само манифестацијом познатих болести.

Етиологија болести је непозната. У литератури, разни аутори одређују као паразитске болести (акариаза, ентимоза...), заразне (бактериозе, могуће пренете од инфекције), токсичног или органско-неуронског порекла.[1]

Болест се појавила 2001. године у САД. До данас, такву дијагнозу је себи лаички одредило више од 12 милиона Американаца и становника других земаља.

Клиничка слика[уреди]

Пацијенти доживљавају грчеве мишића, ране се појављују на кожи и несносан свраб. Бол у зглобовима и мишићима. Пацијенти осећају као да им преко коже пузе црви или инсекти. Неки лекари ово објашњавају халуцинацијама. Понекад из коже пацијента расту синтетичка влакна флоуресцентних боја, а све то је праћено несносним боловима. У кожи се налазе црна зрнца која изгледају као песак. Влакна су често толико уплетена једна у друге, да настају мале лоптице. Влакна имају „гљивичасту“ структуру, али због тога што су екстремно дуги (150 микрометара), не спадају ни у једну познату врсту гљивица. Влакна су најчешце бела, али има их плавих, црних и црвених ретко.[2][3].

Узроци и лечење[уреди]

Лечење и прогноза су непознати. Пошто лекари и научници још увек не знају тачно да ли се ради о посебној болести, и ако јесте - шта је узрок болести, користе се разне емпиријске методе лечења (антибиотици, лекови за психотропске болести, и др. лекови за лечење менталних поремећаја, итд) .

Фондација за истраживање Моргенлосове болести (Morgellons Research Foundation) претпоставља је да се моргелонс развија када се пацијент инфицира са Боррелиа бургдорфери (Бб) - узрочником борелиоза. 95% инфицираних су позитивно тестирани на борелиозу.

Родитељи деце са Моргелонсовом болешћу тврде да већина ове деце имају АДХД - хиперактивни синдром. Процењује се да 65% ове оболеле деце има неку врсту психијатријске болести, а 10% те деце има аутистички поремећај.

Један број лекара приписује појаву ове болести утицају ГМО производа у исхрани, као и прозвода нанотехнологије.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]