Мохамед Мосадек

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мохамед Мосадек

Mossadeghmohammad.jpg

Датум рођења: 16. јун 1882.
Место рођења: Техеран (Персија)
Датум смрти: 5. март 1967.
Место смрти: Ахмадабад е Мосадек (Иран)

Мохамед Мосадек (перс. مُحَمَد مُصَدِق‎, mohæmˈmæd(-e) mosædˈdeɣ; Техеран, 16. јун 1882Ахмадабад е Мосадек, 5. март 1967) је био премијер Ирана од 1951. до 1953. када је његова влада збачена у државном удару које су организовале британски МИ6 и америчка ЦИА.

Као познати писац, управник, адвокат и преговарач, Мосадек је постао премијер Ирана 1951. Његова влада је увела низ напредних друштвених и политичких реформи, као што су социјално осигурање, контрола закупа и аграрна реформа. Ипак, најпознатија политика његове владе је била национализација иранске нафтне индустрије, која је била под британском контролом од 1913. преко Англо-персијске нафтне компаније (данас Бритиш петролеум).

Мосадек је уклоњен са власти у државном удару 19. августа 1953., који је организовала и извела ЦИА на захтев МИ6 који је изабрао иранског генерала Фазлолаха Захедија да наследи Мосадека.

Државни удар се често назива операција Ајакс, по називу операције ЦИА, док се у Ирану назива удар од 28. мордада 1332, по датуму у иранском календару. Мосадек је био у затвору три године, а после тога је држан у кућном притвору до своје смрти.