Моја Република

Из Википедије, слободне енциклопедије
Моја Република
Држава Застава Републике Српске Република Српска
Језик српски
Текстописац Младен Матовић
Композитор Младен Матовић
Прихваћена 2012. (званично)
Звучна датотека
хорско извођење
Текст
Wikisource-logo.svg На Викизворнику, слободној библиотеци, постоје изворник и превод.

Химна Републике Српске је композиција „Моја Република” аутора Младена Матовића.[1] Ранија химна до 2008. је била „Боже правде“, композитора Даворина Јенка и текстописца Јована Ђорђевића из 1872. године.

Историја[уреди]

Уставни суд Босне и Херцеговине је 20. јуна 2007. године објавио одлуку да је дотадашња химна „Боже правде“ неуставна, тако да је Народна скупштина Републике Српске била позвана да је промијени. Покушај Народне скупштине Републике Српске да химна буде мелодија „Боже правде”, али без текста, оспорен је у Уставном суду Републике Српске[2]. Народна скупштина Републике Српске је усвојила нову химну 15. јула 2008. године. Садашња химна Републике Српске је „Моја Република“[3]. Истог дана је усвојен и нови приједлог за грб Републике Српске који је 22. децембра 2008. године поново неуставним прогласио Уставни суд Републике Српске, тако да се умјесто грба још увијек употребљава амблем Републике Српске.

Усвојена химна званично је у употреби после одлуке Већа за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске које је 22. децембра 2008., након покушаја оспоравања од стране Клуба Бошњака у Већу народа Републике Српске, потврдило њену уставност [4]. Уставни суд је утврдио да нема повреде виталног националног интереса бошњачког народа, јер химна у текстуалном и мелодијском делу не слави, нити велича било који од конститутивних народа Републике Српске.

Химна Републике Српске „Моја Република” први пут је изведена 9. јануара 2009. године на свечаној академији у Концертној дворани Банског двора у Бањој Луци, у оквиру прославе Дана Републике Српске.

Занимљивости[уреди]

На конкурс за избор химне било је пристигло 27 предлога. У ужи избор је, уз изабрану композицију „Моја Република”, ушла и песма „Мајко земљо” бањалучког композитора Душана Шестића, који је аутор актуелне химне Босне и Херцеговине.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :