Мраморје

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 43° 57' 28" СГ Ш, 19° 25' 48" ИГД

Некропола стећака
Mramorje 2.JPG
Опште информације
Место Перућац
Општина Општина Бајина Башта
Држава Застава Србије Србија
Врста споменика некропола стећака
Време настанка XIV век
Тип споменика Споменик културе од изузетног значаја
Власник Република Србија

Мраморје или Багруша је средњовековна некропола стећака, која се налази у Перућцу и спада међу најочуваније некрополе тог поднебља[1]. Потиче из XIV века и простире се између реке Дрине и магистралног пута који прати њен ток, на самом улазу у насеље. Локалитет се налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја[2][1], али је и поред тога угрожен реком Дрином са једне и ширењем самог Перућца, са друге стране[1].

Некропола стећака[уреди]

Некропола је формирана у XIV веку и имала је око 200 стећака, направљених од тврдог кречњака, међу којима су највећи примерци достизали дужину од 2 метра, са ширином и висином од скоро 1 метра. Каснији извори бележе број од 122 споменика, док их, према последњим подацима, има 93 и то:

  • 46 плоча
  • 18 слемењака са постољем
  • 10 слемењака без постоља
  • 7 сандука са постољем
  • 10 сандука без постоља
  • 2 аморфна примерка.

Део стећака је, током времена, премештен, део је утонуо у тло, док је неколико примерака пребачено у музеје (два стећка без украса се налазе у збирци Етнографског музеја у Београду, а један у Народном музеју у Ужицу).

Поређани су у правилне редове и већином имају оријентацију запад-исток. На стећцима нема натписа, већи број је фино обрађен, врло мали број њих је украшен, а на реткима су забележени мотиви круга, полумесеца, мача и штита.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]