Мрачна страна Месеца

С Википедије, слободне енциклопедије

Мрачна страна Месеца је француски псеудодокументарни филм редитеља Вилијама Карела на каналу који је првобитно емитован на станици Арте 2002. године са насловом Операција Месец. Основна премиса за филм је хипотеза да су телевизијски снимци слетања Апола 11 на Месец лажирани и да их је заправо снимила ЦИА у студију, уз помоћ редитеља Стенлија Кјубрика. У филму се појављују неочекивани гости, као што су Доналд Рамсфелд, Хенри Кисинџер, Александер Хејг, Вернон Валтерс, Баз Олдрин и удовица Стенлија Кјубрика, Кристијан Кјубрик.

Продукција[уреди | уреди извор]

Карел је у снимању филма сарађивао са Кјубриковом удовицом Кристијан Кјубрик и његовим шураком Ијаном Харланом, и обоје се појављују у филму и говоре унапред написани текст. Карел је такође сарађивао са неколико особа запослених у Наси (који такође говоре унапред написани текст) и користе снимке особља председника Ричарда Никсона, укључујући Рамсфелда и Кисинџера. Међу многим траговима (углавном у другој половини) који одају да је цео филм превара и шала, су разговори са људима назване по ликовима у Кјубрикових филмова, попут филмског продуцента по имену Џек Торанс.

Садржај[уреди | уреди извор]

"Документарни филм“ почиње са кључном премисом да је НАСА блиско сарађивала са Холивудом у време слетања на Месец. У току приче, Карел не тврди само да је Кјубрик помагао САД у лажирању слетања на Месец, већ и да га је на крају убила ЦИА како би прикрила истину.

Док се приказује одјавна филма и приказују сцене са снимања, открива се да је цео филм лажан, јер се главни учесници филма смеју због апсурдности текстова које би требало да изговоре или се питају да ли ће нека реченица прерано открити превару. Осим што је комични документарац, филм је такође и вежба из теорије хиперреалности Жана Бодријара. У интервјуу из 2004. редитељ је упитан зашто је одлучио да филм направи „више као комедију него озбиљан филм“, Карел је одговорио да у светлу снимања озбиљних документарац, циљ је био да направи смешан филм.

Неколико измишљених испитаника, као што су Дејвид Боуман, Џек Торанс и Дмитриј Муфлеј су добили имена по ликовима из филмова које је режирао Стенли Кјубрик. Ту су и референце на филмове Алфреда Хичкока, јер су Ив Кендал и Џорџ Каплан ликови из филма Север-северозапад, а Емброуз Чапел (Амброзијева капела) је локација у римејку филма Човек који је знао превише из 1956. Измишљени ликови који се појављују у филму су наведени у одјавној шпици заједно са именима глумаца који су их глумили. На пример, рабин наведен као В. А. Кенигсберг (В. А. је референца на Вудија Алена, чије је право презиме Кенигсберг) и тумачи га Бинем Орег.

Поред све невероватнијих тврдњи које се појављују како филм одмиче, наратора у уводу прави неколико чињеничних грешака, можда замишљено као индиције за гледаоца:

  • говор Џона Кенедија „Бирамо да идемо на Месец“ је био 1962, а не 1961 као што се тврди у филму
  • Луна 9 је слетела на Месец у фебруару 1966, али наратор каже да је то било у јануару
  • наратор наводи да Аполо 11 је лансиран 17. јула 1969, заправоје лансиран дан раније, 16. јула
  • Сергеј Корољов је умро после операције уклањања полипа из црева, а не крајника као што се тврди у филму
  • речено је да је Линдон Џонсон био гувернер Тексаса - заправо он никада није био гувернер Тексаса
  • исто тако, Ричард Никсон је погрешно наведен као бивши гувернер Калифорније.
  • наратор имплицира да је Кејп Канаверал изабран као место за лансирање делимично због утицаја породице Џорџа Буша на Флориди, али Бушови нису имали никакве везе са Флоридом до 1980, када се Џеб Буш преселио тамо. Са друге стране, Кејп Канаверал је постао центар за тестирање ракета 1950.

Музика коришћена у филму укључује песму The American Dream из филма Ратом против истине Барија Левинсона, причу о холивудском редитељу којег саветници америчког председника тајно унајмљују да створи лажни рат. У једном тренутку, снимак који показује укрцавање војске у авион је праћен речима „десна, лева, десна, лева“ артиљеријског наредника Хартмана (Р. Ли Ермеј) из Кјубриковог филма Бојеви метак.

Ликови[уреди | уреди извор]

  • Џек Торанс је измишљени лик из Кјубриковог филма Исијавање - није холивудски продуцент, а играо га је Дејвид Вингер.
  • Ијан Харлан је брат Кристијан Кјубрик. У филму се види како расправља о „заплет"у филма са Кристијан Кјубрик.
  • Дејвид Боуман је измишљени лик из Кјубриковог филма 2001: Одисеја у свемиру - није прави астронаут, а глумио га је Тед Браун.
  • Марија Варгас је измишљени лик из филма Босонога контеса - није сестра База Одлрина, а играла ју је Жаклин Томан.
  • Ева Кендал је измишљени лик из Хичкоковог филма Север-северозапад - није била Никсонова секретарица (којој је право име било Роуз Мари Вудс), а играла ју је Барбара Роџерс.
  • Дмитриј Муфлеј је спој имена из Кјубриковог филма Доктор Стрејнџлав (совјетски премијер у филму се зове Дмитриј Кисов, а амерички председник Меркин Мафлеј) - није бишви агент КГБ, а глумио га је Бернард Кирхоф.
  • Емброуз Чапел (Амброзијева капела) је локација у Хичкоковом филму Човек који је знао превише, а не бивши агент ЦИА, којег је глумио Џон Роџерс.
  • Џорџ Каплан (помиње га наратор) је измишљени лик у филму Алфреда Хичкока Север-северозапад.
  • В. А. Кенигсберг (В. А. је за Вудија Алена, а Кенигсберг је право презиме Вудија Алена), а глумио га је Бинем Орег.

Критике[уреди | уреди извор]

Када је филм показан групи студената социологије који су проучавали теорије завере, многи су погрешно поверовали да је ово искрени и озбиљан филм.[1] Даље, Вејн Грин, заговорник хипотезе о лажном спуштању на Месец, је навео овај филм као доказ за своје ставове, поверовавши да су снимци Никсоновог особља извучени из контекста доказ лажног спуштања.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ More than a hoax: William Karel's critical mockumentary dark side of the moon. This URL is a very lengthy excerpt from a longer version in Goliath Business News. A subscription is required to view the entire article. Архивирано на сајту Wayback Machine (26. март 2012), Приступљено 13. 4. 2013.
  2. ^ As discussed on Jay Windley' "clavius.org" site defending the reality of the moon landings at [1], Приступљено 13. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]