Народна Република Конго

С Википедије, слободне енциклопедије
Народна Република Конго
République populaire du Congo
Химна
Les Troises Glorieuses

Географија
Престоница Бразавил
Друштво
Службени језик француски
Политика
Облик државе народна република, социјалистичка држава
Владари  
 — Председник Дени Сасу Нгесо
Владајућа партија Радничка партија Конга
Историја
Историјско доба Хладни рат
Догађаји  
 — Проглашење 3. јануар 1970.
 — Укинута 15. март 1992
Географске и друге карактеристике
Површина  
 — укупно 342.000 km²
Валута ЦФА франак
Земље претходнице и наследнице
Републике Конго
Претходнице: Наследнице:
Република Конго Република Конго

Народна Република Конго (франц. République populaire du Congo) је била социјалистичка држава, која је заменила Републику Конго 1970. године. То је такође била и прва проглашена марксистичка држава у Африци. У НР Конгу је током целе историје његовог постојања на власти била Радничка партија Конга. Држави је враћено име Република Конго након реформи 1991. године.

Демографија[уреди | уреди извор]

Године 1988, у НР Конгу живело је 2.153.685 становника. Становништво је творило око петнаест различитих етничких група, од којих су најбројнији били народи Конго, Санга, Мбочи и Теке. У земљи је живело и око 8.500 Европљана, од којих је већина била француског порекла. Француски је био служебени језик у држави, али су се користили и домаћи језици Киконго и Лингала. Већина становништва живела је у урбаним центрима, попут главног града Бразавила. Писменост становништва досезала је 80%. Смртност новорођенчади је такође била висока.

Историја[уреди | уреди извор]

Народна Република Конго проглашена је две године након успешног војног удара, који су извршили лево оријентисани милитанти 1968. године. Нови председник државе постао је Марјан Нгуаби. Нгуаби је одмах покренуо реформе, које су у року од две године преобразиле Конго у социјалистичку државу. Након укинућа народне скупштине, Нгуаби је основао марксистичку Конгоанску радничку партију, која је била једина дозвољена партија. Нгуаби је убијен у атентату 18. марта 1977. године.

Као и већина осталих социјалистичких земаља у Африци, влада НР Конга успоставила је добре односе са Совјетским Савезом.[1] У исто време, партија је и даље одржавала добре односе са Француском.[2]

Под утицајем распада Совјетског Савеза, Суверена национална конференција је средином 1991. године уклонила префикс Народна из назива државе и дотадашњи грб и заставу заменила оном пре 1970. године. Конференција је тако окончала владу Партије рада и именовала председника привремене владе, Андреа Милонга. Дотадашњем председнику, Денију Сасу Нгесоу дозвољено је да буде председник све до завршетка прелазног периода.[3]

Вође НР Конга[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Timeline: Republic of the Congo, Приступљено 15. 4. 2013.
  2. ^ John F. Clark, "Congo: Transition and the Struggle to Consolidate", in Political Reform in Francophone Africa (1997), ed. John F. Clark and David E. Gardinier, page 65.
  3. ^ Clark, "Congo: Transition and the Struggle to Consolidate", page 69.

Види још[уреди | уреди извор]