Народна глобална акција

С Википедије, слободне енциклопедије
Демонстрације Народне глобалне акције у Прагу, септембра 2000. године

Народна глобална акција (енгл. Peoples' Global Action, PGA), скраћено НГА је светска мрежа појединаца и колектива који се противе капитализму. НГА је део тзв. антиглобалистичког покрета.

Настанак[уреди | уреди извор]

Првобитна идеја за оснивање мреже је дошла на глобалном окупљању 1996. које су организовали запатисти у Чјапасу, којем је присуствовало 6000 људи из преко 40 земаља. У фебруару 1998, покрети за другачију глобализацију из целог света су се поново састали у Женеви, и тада је Народна глобална акција основана. Сврха ове мреже је да повеже све оне који одобравају њихова начела.

Начела[уреди | уреди извор]

Ово су прокламована начела НГА:

  • Одбијајање свих система тлачења и дискриминације, посебно патријархата, расизма и верског фундаментализма сваке врсте. Захтевају неокрњено достајанство свих људских бића.
  • Борбено држање, јер не верују да лобирање има озбиљнијег утицаја на пристрасне и недемократске организације, у којима је међународни капитал једини прави доносилац одлука.

Такође тврде да је НГА оруђе са сарадњу, а не организација. Одбијају сарадњу са политичким партијама, етаблираним синдикатима и државама. Кажу да ниједна организација, или особа не представља НГА.

Окупљања[уреди | уреди извор]

Европска окупљања су до сада одржана:

Светска окупљања су одржана:

Критике[уреди | уреди извор]

2002. на окупљању у Лајдену, Марија Тереза Сантана, председавајућа Пан-афричке женске асоцијације, је изразила свог гнев због еуроцентризма унутар НГА.

Августа 2003. на регионалном окупљању у Панами, речено је да се, и поред антихијерархијских намера, појавило вођство у НГА, да већину одлука доносе европљани и да неки истакнути активисти промовишу сексистичке ставове укорењене у религијском фундаментализму.

У јулу 2004. године у Београду, дошло је до многих критика на рачун функционисања “мреже”, а идејно неслагање је кулминирало насиљем када је једна домаћа организаторка окупљања сасула врелу кафу у лице момку из “супротног табора”, са чијим се виђењима није слагала.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]