Народни демократски покрет

С Википедије, слободне енциклопедије
Народни демократски покрет
НДП
Службени лого странке
ПредседникБојан Шапурић
ОснивачДраган Чавић
ПотпредседнициВјекослав Петричевић
Генерални секретарАлександар Лукић
Међународни секретарНикола Кужет
КоалицијаСНСДСПУС—НДП—ДемосНПС
СлоганДоста је приче, идемо радити!
Основана9. јун 2013.
ПретходникДемократска партија
Народна демократска странка
СедиштеКраља Петра II 63, Бања Лука
 Република Српска
 Босна и Херцеговина
Млади огранакМлади НДП−а
ИдеологијаПроевропеизам
Конзервативизам
Политичка позицијаДесни центар
Народна скупштина РС
2 / 83
Представнички дом ПС БиХ
0 / 42
Веб-сајт
www.ndprs.org

Народни демократски покрет (НДП) је парламентарна политичка странка са сједиштем у Републици Српској која је основана 9. јуна 2013. године у Бањалуци. Тренутни предсједник странке је Бојан Шапурић.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Странка је настала 9. јуна 2013. године уједињењем Демократске партије на челу са Драганом Чавићем и Народне демократске странке на челу са Крстом Јандрићем. Овом покрету је 24. априла 2014. године приступила и Нова социјалистичка партија Здравка Крсмановића.

Програм странке (поједине тачке)[уреди | уреди извор]

  • Провођење Дејтонског мировног споразума је прихваћена обавеза за све демократски изабране власти на свим нивоима у БиХ и ентитетима, и квалитет његовог спровођења опредјељује његову перспективу.
  • Након скоро четири године ратовања, Дејтонски мировни споразум је донио мир. Промјена темељних принципа овог споразума могла би поново довести до сукоба, са још већим трагичним послиједицама, што Народни демократски покрет никако не жели да се деси.
  • Дејтонски уређену БиХ прихватили су сви њени конститутивни народи, репрезентовани њиховим изабраним представницима, а потврдиле су је водеће државе међународне заједнице, чиме је за Народни демократски покрет Босна и Херцеговина добила коначан међународни суверенитет, субјективитет и легитимитет.
  • Једностраност у његовој примјени, али и његова једнострана промјена, били би погубни за БиХ, али и крајње опасна за цијели регион.
  • Народни демократски покрет се слаже да према Дејтонском мировном споразуму није могуће постојање ентитета без БиХ, као ни БиХ без ентитета.
  • Промјена Дејтонског мировног споразума наметањем, мимо воље Републике Српске, којом се укида статус ентитета Републике Српске, за Народни демократски покрет значи престанак постојања државе Босне и Херцеговине.

Заступљеност у органима власти[уреди | уреди извор]

Из коалиције СП-НДП -СНП мјесто у Народној скупштини Републике Српске[2] на изборим одржанима 2022. године обезбиједило је пет кандидата.  

Предсједници[уреди | уреди извор]

Бр. Председник Рођен-Умро Почетак функције Крај функције
1. Драган Чавић
1958– 9. јун 2013. 10. јун 2023.
2. Бојан Шапурић 1994– 10. јун 2023. тренутно

Резултати[уреди | уреди извор]

Народна скупштина Републике Српске
Избори # гласова % од важећих # посланика Влада
2014. 33.977 5,13%
5 / 83
опозиција
2018. 28.183 4,12% [а]
4 / 83
владајући
2022. 37.881 5,92% [б]
5 / 83
парламентарна (на нивоу коалиције СП-НДП-СНП)

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ На изборима 2018. године учествовали у коалицији под називом НДП Драган Чавић-НС-СНС-Слобода коју су чиниле: Народни демократски покрет (сва 4 посланика припала НДП-у), Напредна Српска — НС и Напредна Српска (странка са сједиштем у Зворнику). Дио коалиције је била и Партија Слобода чије име се нашло у називу коалиције и која је учествовала у кампањи, али та странка званично није пријављена као члан ове коалиције, јер није ни пријавила учешће на изборима.[3]
  2. ^ На изборима 2022. године учествовали у коалицији под називом Социјалистичка партија Петар Ђокић - НДП - СНП коју су чиниле: Социјалистичка партија (припало им 4 мандата), Народни демократски покрет и Српска народна партија (припао им 1 мандат).

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Народни демократски покрет - службена Facebook страница