Национална странка (Нови Зеланд)

С Википедије, слободне енциклопедије
Национална странка
National Party
Rōpū Nāhinara
ВођаКристофер Лаксон
ПредседникСилвија Вуд
ОснивачЏорџ Вилсон
Основана13.14. мај 1936.
Седиште Нови Зеланд
Млади огранакYoung Nationals
ИдеологијаКонзервативизам
Политичка позицијаДесни центар
Међународно чланствоМеђународна демократска унија
Бојеплава
Парламент
49 / 123
Веб-сајт
www.national.org.nz

Национална странка (енгл. National Party; маор. Rōpū Nāhinara) је конзервативна политичка странка десног центра на Новом Зеланду која се од 2008. налази на власти. Њен челник је тренутно Силвија Вуд.

Настала је 1936. спајањем дотадашње Уједињене (бивше Либералне) странке, која је окупљала капиталисте и припаднике средње класе у новозеландским градовима и Реформске странке која је окупљала фармере на селу. Подстицај је дао изборни тријумф левих лабуриста који ће постати њен главни супарник. Национална странка је на власт први пут дошла тек после Другог светског рата 1949. године, али је након тога доминирала новозеландском политиком и на власти била четири пута (1949 — 1957; 1960 — 1972; 1975 — 1984; 1990 — 1998) пре него што је завршила у опозицији. Њену традиционалну доминацију је умногоме отежало увођење пропорционалног изборног система који је њене традиционалне гласаче распршио на мање странке. Упркос томе је 2008. успела да победи на изборима, и власт потврди на изборима три године касније.

За платформу Националне странке је карактеристично инсистирање на слободном тржишту, ниским порезима и укидању социјалних права за све „осим за најугроженије“. Унутар ње постоје две фракције еколошки оријентисани — Плавозелени (BluGreens) и либерално настројени Плави либерали (Blue Liberals).

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]