Најмегенски мир

Из Википедије, слободне енциклопедије

Најмегенски мир или мировни споразуми из Најмегена представљају серију споразума, који су потписани у холандском граду Најмегену од августа 1678. до децембра 1679. године. Тим мировним споразумима завршен је Француско-холандски рат (16721678).

Мировни споразуми[уреди]

Француско-холандски рат изазвао је неколико ратова, који се различито зову. Један од њих је Трећи енглеско-холандски рат или Сканијски рат, који је директно изазван и представља део Француско-холандског рата. Потписани су следећи мировни споразуми:

Територијалне промене[уреди]

Француска је вратила све освојене холандске територије, али је добила:

Шпанија и Свето римско царство у почетку нису хтели да потпишу такав мир, али када је Холандија закључила мировни споразум и они су били принуђени да га склопе. Минстерска војска је по одредбама споразума била принуђена да не учествује у данско-шведском рату.

Енглеска је у почетку била у рату, па се из њега била повукла 1674. године. Вестминстерским споразумом из 1674. је завршен Трећи енглеско-холандски рат. Мировни преговори, који су довели до Најмегенског мира започели су 1676, али ништа није било договорено све до 1678. године. Ти мировни споразуми нису довели до трајног мира. Неке од земаља потписница мира закључиле су већ међусобне мировне споразуме:

  • Споразум у Келу, представља мировни споразум Шведске и Линебурга
  • Споразум у Сен Жермену је био споразум Француске и Шведске са Бранденбургом
  • Споразум у Фонтенблоу, где је Француска диктирала мир између Шведске у Данске-Норвешке

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Најмегенски мир