Немачка Аустрија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Територије Немачке Аустрије и каснија граница Прве аустријске републике обележена црвеном линијом.

Немачка Аустрија (нем. Deutsch-Österreich) је држава која је настала пред крај Првог светског рата и обухватала је области Аустроугарског царства у којима је већину становништва чинило становништво које је говорило немачким језиком.

Настанак Немачке Аустрије[уреди]

Монархија[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Распад Аустроугарске

Посланици аустријског парламента немачке националности изабрани на последњим предратним изборима 1911. су се састали 21. октобра 1918. у Бечу су формирали „Привремену Народну скупштину Немачке Аустрије“. У том тренутку је Карл I од Аустрије још увек био на власти и формално је постојала Аустроугарска монархија. Привремена Национална Скупштина Немачке Аустрије проглашава самосталну независну државу Немачку Аустрију 30. октобра 1918.

Овај чланак је део серије о
историји Аустрије, Немачке:

Република[уреди]

После установљавања Немачке републике, дан после абдикације Карла I, 12. новембра 1918. Народна скупштина једносгласно одлучује о установљавању Немачке Аустрије као демократске републике и састављају привремени устав којим дефинишу да је Немачка Аустрија део Немачке Републике (у члану 1). На седници одржаној 22. новембра 1918. се територијом Немачке Аустрије поред некадашњих аустроугарских покрајина у којима су Немци већина, декларишу и делови Чешке и Моравске већински насељени немачким становништвом. У наредном периоду долази до сукоба Немачке Аустрије са новонасталим државама на територији бивше Аустроугарске везаним за међусобно разграничавање.

Престанак Немачке Аустрије[уреди]

Vista-xmag.png За више информација видети Споразум у Сен Жермену, 1919. и Версајски споразум

Канцелар Карл Ренер је 10. септембра 1919. потписао мировни Споразум у Сен Жермену који је ратификован у скупштини Немачке Аустрије 21. октобра 1919. Одредбама овог споразума име републике је промењено у Аустрија уместо Немачка Аустрија и забрањене су било какве активности ове републике на уједињењу са Немачком одредбама члана 88 (Забрана аншлуса). На исти начин је Версајским споразумом Немачкој забрањено уједињење. Овим споразумом је престала да постоји Немачка Аустрија и настала Прва аустријска република.

Границе држава насталих на територији Аустроугарског царства су одредиле силе Антанте декларативно се опредељујући за поштовање принципа демократског сапоопредељења. Овим границама је више од 3 милиона немачких Аустријанаца мимо свог опредељења остало ван граница Аустрије у оквиру држава рођених на дотадашњој територији Аустроугарског царства, тј. на територији Чехословачке, Краљевине СХС, Мађарске и Италије.

Види још[уреди]