Неокласицизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Позориште црвене армије у Москвиу стилу неокласицизма
Музејски комплекс у Кулпину - „Велики дворац“ -дворац велепоседника Дунђерског у стилу неокласицизма који је данашњи изглед добио 1912. године према пројекту архитекта М. Тепавца

Неокласицизам или новокласицизам је уметнички правац који се ослаља уопште узевши на уметност Грчке и Рима, а из краја 19. века и почетка 20. век и надовезује се делом на стари класицизам а који подвлачи интелект и гаји строге форме дела. Социјалистички неокласицизам у социјалистичким земљама је такође заступљен и проширио се из Русије после Стаљинове владавине када се употребљавао за градњу репрезентативних зграда и познат је под именом „стаљинистичка готика“.

Употреба термина[уреди]

Употреба овог термина у свету није јединствена и тако се нпр. у чешкој као и у немачкој литератури употреблјава за означаванје које се наводи док се у Енглеској и Француској под овим термоним подразумева исто што је и класицизам.

Карактеристике[уреди]

У литератури су се аутори враћали ка описима из прошлости и ка историјским темама без личних утисака, без психолошке анализе и њихов циљ је био затворени разговор.

Типичне особине; гајење форме, стилско јединство, тачност и прецизност изјашњавања, композициона уравнотеженост, без уздизања осећејности, подвлачење значаја интелекта, изнадвременске појаве.

У сликарству и пластици су поред авангардних уметника Пабла Пикаса, Ђорђо де Кирика, Карла Кара, Адолфа фон Хилдебранда- неокласицистички и еклектички утицаји били врло запажени.

Види још[уреди]

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

  • Prehledny kulturni slovnik Mlada Fronta, Praha 1964.
  • Priručni slovnik naučni ČS Akademia vied, Praha 1966.

Спољашње везе[уреди]


Покрети у уметности
Ренесанса · Маниризам · Барок · Рококо · Неокласицизам · Романтизам · Реализам · Прерафаелити · Академизам · Импресионизам · Неоимпресионизам · Постимпресионизам
ХХ век
Модернизам · Кубизам · Експресионизам · Апстракција · Плави јахач · Die Brücke · Дадаизам · Фовизам · Нова уметност · Plakatstil · Баухаус · Поп арт · Де стијл · Декоративна уметност · Апстрактни експресионизам · Футуризам · Супрематизам · Конструктивизам · Надреализам · Минимализам · Концептуална уметност · Постмодернизам