Монах Нестор

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Нестор Летописац)
Нестор
Монах Нестор, Руски музеј, 1890.
Датум рођења1056.
Место рођењаКијев
Датум смрти1114.
Место смртиКијев
Монах Нестор, 1661.

Монах Нестор, познатији као Летописац Нестор (рус. Нестор Летописец; 10561114) је био руски монах који је написао неке од најстаријих руских летописа.[1] Најпознатије дело му је Слово о Игоровом походу и Несторова хроника која је описује прве векове Кијевске Русије. Поред тога написао је Житије Теодосија Печерског и једну од редакција дела Житије Бориса и Глеба.

Из његовог живота познато је само да се 1073. замонашио у Кијево-печерској лаври, и да је заједно с другом двојицом монаха успешно испунио задатак проналаска мошти Светог Теодосија Печерског. Претпоставља се да је подржавао кнеза Свјатополка II у његовом ослањању на Скандинавце, а против утицаја Византије на Кијев.[2][3]

Језик његових летописа је руска редакција старословенског језика. Етнолошки детаљи о разним групама Словена од посебног су значења. Ипак, у његовом су делу присутне многе легенде, а стил му је понекад толико песнички да је вероватно користио народне епове.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Монах Нестор”. my.tretyakov.ru. 
  2. ^ „Монах Нестор, хроничар: биографија светца”. sr.atomiyme.com. Приступљено 2023-02-05. 
  3. ^ „Kada je živeo hroničar Nestor. Monah Nestor Letopisac: Životopis svetitelja”. travelerscoffee.ru. Приступљено 2023-02-05. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]