Нефтис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нефтис
написано хијероглифима
O9 t
H8
Neftys.png

Нефтис или Neb-het, кћерка Нут и Геба, је египатско примарно, фунерарно божанство, заштитница мртвих. Била је сестра Озириса, Исис и Сета, мајка Анубиса, кога добија из везе са Озирисом, а Сетова супруга. Њено име се може превести као господарица куће, што се вероватно односи, на неки део Неба или означава статус у дрвном двору или поглаварској кући. Приликом потраге за Озирисовим телом, иако Сетова супруга, била је одана сестра Изис.

Нефтис је имала значајну улогу у оживљавању Озириса. Приказивана је крај његовог одра, па је зато, у погребним обредима једна жена имала њену улогу и стајала је покрај узглавља покојника.

Нефтис је представљала персонификацију таме и свега што тами припада. Њени атрибути су имали пасиван, а не активан карактер. Као супротност Исис, која представља рођење, раст, развој, Нефтис симболизује смрт, непокретност и пропадање. Због различитих атрибута, њих две су готово увек приказиване заједно, симболишући оно што јесте и оно што ће бити - рођење и смрт.

Као Изидина сестра има подређену улогу. Изгледа да није имала свој култ (нити храм).

Нефтис

Приказивана је антропоморфно са хијероглифском ознаком Хут на глави, а зооморфно као змај, уз главу саркофага. У гробници Нефертари приказана је као соко.

Мада су особине Нефтис прилично недефинисане, али је сигурно да је она симбол смрти из које се уздиже нови живот.

Нефтис

Спољашње везе[уреди]