Николај Миклухо-Маклај

С Википедије, слободне енциклопедије
Николај Миклухо-Маклај
Лични подаци
Датум рођења(1846-07-17)17. јул 1846.
Место рођењасело Јазиково, Руска Империја Руска Империја
Датум смрти14. април 1888.(1888-04-14) (41 год.)
Место смртиСанкт Петербург, Руска Империја Руска Империја
Научни рад
Пољеантропологија, етнографија, биологија

Потписpotpis_alt}}}

Николај Николајевич Миклухо-Маклај (рус. Никола́й Никола́евич Миклу́хо-Макла́й; Јазиково, 17. јул 1846Санкт Петербург, 14. април 1888) био је руски етнограф, етнолог, антрополог, биолог и истраживач који се током своје каријере највише бавио истраживањима на подручју Југоисточне Азије, Аустралије и Океаније. Посебно је велику пажњу посвећивао истраживањима Нове Гвинеје и тамошњих аутохтоних папуанских племена.

Школовао се у Немачкој, на универзитетима у Хајделбергу, Лајпцигу и Јени. Аутор је око 160 научних радова и публикација које је углавном писао на немачком и енглеском језику. Жестоко се борио против трговине робљем и израбљивањима аутохтоног становништва као јевтине радне снаге, а такође се противио и колонијалним пртензијама Немачке и Британије према Новој Гвинеји.

Значајан део свог живота провео је у Аустралији где је основао прву биолошку истраживачку станицу на јужној хемисфери. Био је присталица Дарвинове Теорије еволуције, а велики утицај на његов рад имао је још током студентских дана немачки природњак Ернст Хекел.

Дан његовог рођења обележава се као међународни дан етнографије.

Додатна литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]