Никола Шпирић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Никола Шпирић

Никола Шпирић (десно) са словеначким премијером Борутом Пахором
Никола Шпирић (десно) са словеначким премијером Борутом Пахором

Биографија
Датум рођења 4. септембар 1956. (1956-09-04) (58 год.)
Место рођења Дрвар (НР Босна и Херцеговина (ФНР Југославија))
Држављанство Застава Босне и Херцеговине Босна и Херцеговина
Народност Србин
Вероисповест православац
Политичка партија Савез независних социјалдемократа
Диплома са Универзитет у Сарајеву
Професија доктор економских наука
Мандат(и)
председавајући Савјета министара Босне и Херцеговине
11. јануар 200712. јануар 2012.
Претходник Аднан Терзић
Наследник Вјекослав Беванда
Министар трезора и финансија Босне и Херцеговине
12. јануар 2012
Претходник Драган Вранкић

Никола Шпирић (Дрвар, 4. септембар 1956) српски је политичар, доктор економских наука, редовни професор и министар финансија и трезора Босне и Херцеговине. Бивши је предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине.

Биографија[уреди]

Основну школу је завршио у Дрвару, а средњу школу, дипломске и постдипломске студије у Сарајеву. Докторирао је на тези из монетарних и јавних финансија.

Од 1980. до 1992. године био је истраживач на Економском факултету у Сарајеву. Након тога каријеру је наставио као професор економије на Универзитету у Бањој Луци. Прије избора за предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине вршио је неколико високих дужности. Од 2001. до 2006. био је предсједавајући у оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. Потпредсједник је Савеза независних социјалдемократа (СНСД), владајуће странке у Републици Српској.

Предсједништво Босне и Херцеговине је 4. јануара 2007. предложило Шпирића за предсједавајућег Савјета министара БиХ, а 11. јануара 2007. на ту функцију изабрао га је Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. Шпирић је тада као приоритете свог мандата навео стабилност Босне и Херцеговине и њених ентитета, поштовање Дејтонског мировног споразума, економски развој и процес интеграције у Европску унију и НАТО.

У знак протеста због одлука високог представника у БиХ Мирослава Лајчака, Шпирић је поднео оставку 1. новембра 2007. Већ 28. децембра исте године, после решења тренутне политичке кризе, поново је изабран за председавајућег Савета министара.

Шпирић је у име Босне и Херцеговине са високим званичницима Европске уније 16. јуна 2008. у Луксембургу потписао Споразум о стабилизацији и придруживању те земље са Европском унијом.

Признања[уреди]

Српска православна црква је Николу Шпирића одликовала Орденом Светог Саве првог степена, због његовог доприноса на обнови православних светиња у Крајини.

Никола Шпирић је кум Цркве Успења Пресвете Богородице у Прекаји.

Спољашње везе[уреди]