Нина Павловна Саблина

С Википедије, слободне енциклопедије
Нина Павловна Саблина
Лични подаци
Датум рођења(1937-10-18)18. октобар 1937.
Место рођењаМурављанка, Рјазанска област,  Совјетски Савез
Датум смрти9. јануар 2007.(2007-01-09) (69 год.)
Русија
Научни рад
Пољефилолог (лингвиста)
ИнституцијаЈужносахалински државни педагошки институт
АкадемијаРуска академија наука и уметности
НаградеОрден првог степена министарства културе Руске Федерације
Најбољи стручњак за црквенословенски у последњих неколико стотина година.

Нина Павловна Саблина (18. октобар 19379. јануар 2007) била је познати руски филолог и један од највећих стручњака за црквенословенски језик.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 1937. г., у селу Мурављанка, Сарајевског региона Рјазанске области у Русији где је и стекла основно образовање и завршила гимназију. Године 1959. завршила је Филолошки факултет московског регионалног педагошког института. Затим, 1967-е одбранила је своју дисертацију на тему "Руски дијалекти на Камчатки", након чега је скоро пола века провела у просветитељској делатности: у периоду 1959-1961 предавала је у средњим школама у граду Сахалину, 1964-1990 на Јужносахалинском државном педагошком институту, где је прошла пут од асистента до шефа катедре за руски језик. После 1990-е, радила је једно време у петроградским школама, а од 1993. је доцент катедре за древноруски тј. црквенословенски језик. Ангажована као стручњак из области филологије, предавала је студентима, ученицима и учитељима разних школа, професорима, ученицима богословских курсева и недељних школа.

Такође, учествовала је у раду "Руског удружења присталица црквенословенског језика" и "Међународном семинару о црквенословенском језику" у Петрограду.

Широј јавности је постала позната нарочито, након објављивања свог образовног филма "Свети језик" (рус. Священный язык) у коме се она бавила детаљним објашњавањем азбуке црквенословенског (старословенског) језика.

Награде и одликовања[уреди | уреди извор]

Одликована је, од стране премијера Сергеја Нилуса, орденом првог степена министарства културе Руске Федерације за изузетан допринос у просвети и образовању. Такође је добила неколико одликовања и почасних симбола Руске православне цркве. Дужи временски период, била је члан Руске академије наука и уметности.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Извор информација - електронски каталог Руске националне библиотеке (РНБ):

  1. "Буквица славянская" (срп. Словенска буквица), историја азбуке са основама граматике црквенословенског језика - 186 стр.
  2. "Живый в помощи Вышняго" (срп. Живећи у помоћи Вишњега), тумачење Псалтира - 101 стр. (ISBN 978-5-901343-03-6. )
  3. "Пойте Богу нашему, пойте" (срп. Појте Богу нашем, појте), празнични тропари са објашњењима - 46 стр.
  4. "Жизнь жительствует" (срп. Живот живећи), антологија песама о смрти и бесмртности - 510 стр. (ISBN 978-5-91041-032-3.. )

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]