Операција Ернтефест

С Википедије, слободне енциклопедије
Стражарски торањ у логору Мајданек

Операција Ернтефест (нем. Aktion Erntefest; у преводу: Операција Жетвени фестивал) било је кодно име за операцију коју су извеле окупационе снаге нацистичке Немачке с циљем да побију све Јевреје који су остали у области Лублина и у Лублинском гету. Операција је изведена током 3. и 4. новембра 1943. Током операције убијено је око 42.000 Јевреја.

„Ернтефест“ је почео у зору 3. новембра 1943. Радне логоре Травники и Понијатова су окружиле СС и полицијске јединице. Јевреји су извођени из логора у групама и стрељани у околним јамама ископаним за ову сврху. У Мајданеку су Јевреји прво одвојени од осталих затвореника, а затим су одвођени у групама до оближњих ровова и стрељани. Јевреји из других радних логора у области Лублина су доведени у Мајданек и убијени. Током убијања у Мајданеку и Травникију свирала је музика како би се смањила бука од пуцњаве. Операција је у Мајданеку и Травникију завршена за један дан. У логору Понијатова убијање је трајало два дана.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Arad, Yitzhak: Belzec, Sobibor, Treblinka: The Operation Reinhard Death Camps. Indiana University Press, Indianapolis 1987.
  • Gilbert, Martin: The Holocaust: A History of the Jews of Europe During the Second World War. Holt, Rinehart and Winston, New York 1985.
  • Marszalek, Jozef: Majdanek: The Concentration Camp in Lublin. Interpress, Warsaw 1986.
  • Lenarczyk, Wojciech; Libionka, Dariusz (2009). Erntefest, 3-4 listopada 1943: Zapomniany epizod Zagłady. Państwowe Muzeum na Majdanku. ISBN 978-83-925187-5-4. .

Спољашње везе[уреди | уреди извор]