Операција Оверлорд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Савезници искрцавању опрему првих дана операције Оверлорд

Операција Оверлорд (енгл. Operation Overlord) је била шифровано име за битку у Нормандији, којој је покренута савезничка инвазија западне Европе коју је окупирала Немачка у Другом светском рату. Операција је отпочела 6. јуна 1944. искрцавањима на плажама у Нормандији (операција Нептун или познатија као Дан Д). Падобрански десант из око 12.000 авиона је претходнио амфибијском десанту који је укључивао скоро 7000 пловила. Скоро 160.000 војника је прешло Ламанш 6. јуна 1944; више од 3 милиона војника је било у Француској до краја августа.

Савезнике јединице које су се бориле у Нормандији 6. јуна су потицале из Канаде, Уједињеног Краљевства и САД. Пољске и снаге Слободне Француске су учествовале у борбама након десантне фазе, а ту су још били и мањи одреди из Белгије, Грчке, Холандије и Норвешке. Друге савезничке нације су учествовале у оквиру морнаричких и ваздухопловних снага.

Када су савезници осигурали плаже, уследило је тронедељно прикупљање војске на плажама пре него што је почела операција Кобра, пробој са нормандијских плажа. Битка за Нормандију се наставила још два месеца, кампањама да се осигура мостобран у Француској и окончала се затварање Фалезског џепа 24. августа, ослобођењем Париза 25. августа и немачким повлачењем преко Сене које се окончало 30. августа 1944.

Амерички војници на плажи Омаха.

Види још[уреди]