Операција Пик

С Википедије, слободне енциклопедије
Операција Пик
Време[[]]-[[]]
Место
[[]]

Операција Пик је била војна операција Вермахта против југословенских и албанских партизана у ширем рејону Кичева и Ђаковице. Вођена је од 12. до 21. фебруара 1944. године.

Позадина[уреди | уреди извор]

Митинг у ослобођеном Кичеву 26. септембра 1943. поводом формирања народноослободилачког одбора за западну Македонију.

Након капитулације Италије, 8. септембра 1943. године, проширен је опсег слободних територија у западној Македонији. Кичево и Дебар били су први ослобођени градови након капитулације. Тамошња највећа слободна територија, Дебарца, обухватала је градове Кичево, Дебар, Стругу, Охрид и Преспу. Тада је Главни штаб Народноослободилачких партизанских одреда Македоније (ГШ НОПОМ) организован у Главни штаб Народноослободилачке војске и партизанских одреда Македоније.

Ток операције[уреди | уреди извор]

Операција Пик је почела по тешком невремену, са закашњењем од 24 часа, тј. 13. фебруара 1944. године. Трајала је 8 дана и завршила се 21. фебруара. Борбе су вођене на два различита правца: западно од Кичева, и јужно од Ђаковице, првенствено против тамошњих партизанских снага Албаније као и затечених партизанских јединица Главног штаба НОВ и ПО Македоније и Главног штаба НОВ и ПО за Космет.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]