Орао је слетео (филм)

Из Википедије, слободне енциклопедије

Орао је слетео (дистрибуисан и под називом Ноћ орлова, енгл. The Eagle Has Landed) је ратни филм у режији Џона Стерџеса, снимљен према истоименом бестселеру Џека Хигинса.

Орао је слетео

{{{опис_слике}}}

Изворни наслов The Eagle Has Landed
Режија Џон Стерџес
Сценарио Том Манкевиц по роману Џека Хигинса
Главне улоге Доналд Садерланд
Мајкл Кејн
Роберт Дувал
Џени Агатер
Доналд Плезенс
Ентони Квејл
Џин Марш
Музика Лало Шифрин
Жанр ратни
Издавачка кућа Columbia Pictures
Година 1976.
Земља Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Језик Енглески
IMDb веза

Након што су успешно обавили операцију спасавања Мусолинија из савезничког заточеништва, Немци одлучују да киднапују британског премијера Винстона Черчила. Високи војни званичник даје наредбу пуковнику Ридлу (Роберт Дувал) да одабере људе кадре за спровођење овакве акције.

Ридл бира двојицу врсних немачких командоса, својеглавог Штајнера (Мајкл Кејн) и Лијама (Доналд Садерланд), који с нестрпљењем ишчекује да се суочи са Енглезима. Њихов главни циљ је да отму икону британске дипломатије и на тај начин промене ток рата.

Редитељ Стерџес је отишао корак даље од Хигинса, приказавши Черчила као најгору кукавицу, због чије безбедности гине на хиљаде људи.

Немачки падобранци, маскирани у пољске униформе, спуштени су на енглеско тло. У почеткује све текло по плану све док нису били откривени и то својим неспретношћу.

Штајнер се није хтео повући необављеног посла, те се, наоружан пиштољем, приближио Черчиловој резиденцији.

У филму су немачки војници приказани као часни хуманисти, увек спремни на ризик, те као високоморални борци који се прекинули акцију да не би угрозили животе енглеске деце.[1]

Извори[уреди]

  1. „РТС::Орао је слетео“. 28. јун 2010 Приступљено 26. 2. 2011.. 

Спољашње везе[уреди]