Орден југословенске звезде

С Википедије, слободне енциклопедије
ОРДЕН ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ЗВЕЗДЕ
Додељује  СФРЈ и  СРЈ
Типорден
Додељује се заизванредне успехе у руковођењу и командовању војним јединицама
Статусне додељује се више
Установљен9. јуна 1945.
Прво одликовање28. новембра 1947.
Задње одликовање16. јуна 1999.
Укупно одликованих7 (СФРЈ)
2 (СРЈ)
Важносни ред одликовања
Следеће (више)Орден југословенске велике звезде
Следеће (ниже)Орден народног хероја

Орден југословенске звезде (словен. Red jugoslovanske zvezde; мкд. Орден на југословенската ѕвезда) је било одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у четири реда. Први ред овог одликовања је био највише државно одликовање СФРЈ.

Орден југословенске звезде првог, другог и трећег реда установио је председник Федеративне Народне Републике Југославије Јосип Броз Тито 1. фебруара 1954. године. Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима ФНРЈ од 1. марта 1961. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:

  • Орден југословенске велике звезде - највише југословенско одликовање
  • Орден југословенске звезде с лентом (раније Орден југословенске звезде I реда) - шесто одликовање у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден југословенске звезде са златним венцем (раније Орден југословенске звезде II реда) - 14. одликовање у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден југословенске звезде на огрлици (раније Орден југословенске звезде III реда) - 24. одликовање у важносном реду југословенских одликовања.

4. децембра 1998. године доношењем Закона о одликовањима СРЈ, орден је поново уведен али овог пута као друго највише одликовање иза Ордена Југославије, па је од тада орден имао следеће редове:

  • Орден југословенске велике звезде - друго одликовање СРЈ, иза Ордена Југославије
  • Орден југословенске звезде, I реда - седмо одликовање у важносном реду одликовања.
  • Орден југословенске звезде, II реда - 20. одликовање у важносном реду одликовања.
  • Орден југословенске звезде, III реда - 31. одликовање у важносном реду одликовања.

Орден Југословенске звезде има три степена и додељивао се за нарочите заслуге у развијању међународних односа између Савезне Републике Југославије и других земаља, као и за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Савезне Републике Југославије и других земаља.[1]

Изглед и траке одликовања[уреди | уреди извор]

СФРЈ[уреди | уреди извор]

Орден југословенске велике звезде Орден југословенске звезде с лентом Орден југословенске звезде са златним венцем Орден југословенске звезде на огрлици
Изглед одликовања
Траке одликовања

СРЈ[уреди | уреди извор]

Орден југословенске велике звезде састоји се од звезде, ленте и орденског знака. Звезда ордена израђена је од сребра и злата. Сачињава је петокрака перласта звезда од сребра, пречника 90 mm, са пет испуста између кракова, на којој се налази народни орнамент од злата, у облику крута, пречника 54 mm, од десет усађених брилијаната. На спољњем делу орнамента налази се пет геометријски распоређених испуста на ивици, у виду врхова петокраке звезде. Средишњи део орнамента уоквирен је пластично урађеним златним кругом, пречника 34 mm, који је украшен са четрдесет рубина. Подлога средишњег дела израђена је од легуре бакра и цинка и емајлирана тамноплаво. На емајлу је позлаћена буктиња окружена позлаћеним маслиновим гранчицама. На доњој ивици буктиње налази се пластично израђена петокрака звезда од рубина, пречника 14 mm, оивичена златом. Лента ордена израђена је од љубичасте моариране свиле, ширине 100 mm. Крајеви ленте завршавају се машном на којој се налази орденски знак. Орденски знак је по композицији исти као и орнамет којн се налази на звезди ордена, али је петокрака звезда у средишњем делу од црвеног емајла, а пластични круг, који оивичава средишњи део, није украшен рубинима. Врпца ордена израђена је од љубнчасте моариране свиле, ширине 36 mm, а на средини се налаи минијатурни знак ордена, пречника 11 mm, израђен од сребра. Звезда Ордена југословенске велике звезде носи се на левој страни груди, а лента преко груди - са десног рамена ка левом боку.[2]

Орден југословенске звезде првог степена састоји се од звезде, ленте и орденског знака. Звезда ордена израђена је од сребра. Сачињава је петокрака звезда, пречника 80 mm, на којој се налази позлаћени народни орнамент у облику круга, пречника 50 mm. На спољњем делу орнамента налази се пет геометријски распоређених испуста на ивици, у виду врхова петокраке звезде. Средишњи део орнамента уоквирен је позлаћеним рељефним кругом, са пречинком спољњег круга 27 mm. Средишњи део израђен је од легуре бакра и цинка, тамноплаво емајлиран, са позлаћеном буктињом, окруженом двема позлаћеним маслиновим гранчицама. На доњој ивици буктиње налази се пластично израђена петокрака звезда оп рубина, пречника 14 mm, оивичена позлаћеним сребром. Лента ордена израђена је од љубичасте моариране свиле, ширине 100 mm. Крајеви ленте завршавају се машном на којој се налази орденскн знак. Орденски знак је по композицији исти као и орнамент који се налази на звезди ордена, али је петокрака звезда у средишњем делу од црвеног емајла. Пречник орденског знака је 60 mm, а средишњег дела је 32 mm. Врпца ордена израђена је од љубичасте моариране свиле, ширине 36 mm, а на средини се налази се минијатурни знак ордена пречника 11 mm, израђен од сребра. Звезда Ордена југословенске звезде првог степена носи се на левој страни груди, а лента преко груди - са десног рамена ка левом боку.[2]

Орден јутословенске звезде другог степена састоји се од звезде и орденског знака. Звезда ордена је иста као и звезда Ордена југословенске звезде првог степена. Орденски знак има лице и наличје и овалног је облика. Средишњи део, са лица и наличија, има облик правилног круга. Орнамент који окружује средишњи део лица исти је као и код орденског знака Ордена југословенске звезде првог степена, али је овалног облика, са хоризонталним пречником 52 mm, и вертикалним пречником 60 mm. Средишњи кружни део лица ордена исти је као и код звезде ордена, са петокраком звездом од рубина, пречника 14 mm. Средишњи део наличја израђен је од легуре барка и цинка, емајлиран бело, на коме се налази позлаћени пластично израђени грб Савезне Републике Југославије, пречника 22 mm. На горњем делу ордена је пљосната карика од позлаћеног сребра дуга 24 mm, кроз коју је провучена трака од љубичасте моариране свиле, ширине 36 mm. Врпца је као код Ордена југословенске звезде првог степена, али је минијатурни энак, који представља средишњи део ордена, позлаћен и има пречник 6 mm. Звезда Ордена југословенске звезде другог степена носи се на левој страни груди, а орденски знак - о врату.[3]

Орден југословенске звезде трећег степена је исти као орденски знак Ордена југословенске звезде другог степена, али са хоризонталним пречником 46 mm и вертикалним 53 mm. Пречник спољње ивице, пластично израђеног круга око средишњег дела износи 27 mm, а петокраке звезде од рубина 12 mm. Грб Савезне Републике Југославије на средишњем делу наличја је пречника 18 mm. Врпца је као код Ордена југословенске звезде другог степена, али је минијатурни знак посребрен. Орден југословенске звезде трећег степена носи се о врату.[4]

Носиоци одликовања[уреди | уреди извор]

Ово одликовање се углавном додељивало страним државницима и истакнутим личностима које су биле у посети Југославији. До 31. децембра 1985. године, Орденом југословенске велике звезде одликовано је 115 страних и 12 југословенских државника.

Одликовани у СФРЈ[уреди | уреди извор]

Одликовани у СРЈ[уреди | уреди извор]

Одликовани у СЦГ[уреди | уреди извор]

  • Петар VII, александријски патријарх - одликован Орденом југословенске звезде првог степена 15. маја 2002.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Закон о одликовањима Савезне Републике Југославије”. Службени лист СРЈ. 59: 33. 4. 12. 1998. 
  2. ^ а б „Одлука о опису знакова одликовања Савезне Републике Југославије и њихових минијатура, као и начину њиховог ношења”. Службени лист Савезне Републике Југославије. 36: 2. 4. 8. 2000. 
  3. ^ „Одлука о опису знакова одликовања Савезне Републике Југославије и њихових минијатура, као и начину њиховог ношења”. Службени лист Савезне Републике Југославије. 36: 2—3. 4. 8. 2000. 
  4. ^ „Одлука о опису знакова одликовања Савезне Републике Југославије и њихових минијатура, као и начину њиховог ношења”. Службени лист Савезне Републике Југославије. 36: 3. 4. 8. 2000. 

Литература[уреди | уреди извор]