Оскар за најбољи међународни филм

С Википедије, слободне енциклопедије
Оскар за најбољи међународни филм
Оскари 2023.
Додељује се занајбољи филм продуциран ван САД, са дијалозима који су претежно на не-енглеском језику
ДодељујеAMPAS
ЛокацијаЛос Анђелес (Калифорнија)
ЗемљаСАД
ПредстављаАкадемија филмских уметности и наука
Прво додељивање
1948. год.; пре 76 година (1948)
Последње
додељивање

2023. год.; пре 1 године (2023)
Тренутни добитникземља:  Немачка
филм: На западу ништа ново
редитељ: Едвард Бергер
Веб-сајтoscars.org

Оскар за најбољи међународни филм (енгл. Academy Award for Best International Feature Film), раније познат као Оскар за најбољи филм на страном језику, једна је од важнијих награда које додељује америчка Академија филмских уметности и наука (AMPAS). Додељује се играном филму продуцираном ван САД, са дијалозима који су претежно на неком другом језику осим енглеског.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

На почетним доделама Оскара није било награде за најбољи страни филм.

До прве промене дошло је између 20. доделе (1947) и 28. доделе (1955), када је Академија додељивала почасне награде за најбољи страни филм приказан у САД. Међутим, ове награде не само да нису биле сталне (на 26. додели 1953. награда није додељена), већ нису биле ни резултат такмичења, будући да није било номинација и да је Академија једноставно објављивала име победника.

Тек од 29. доделе (1954) установљен је Оскар за најбољи страни филм, после чега је ова награда редовно додељивана, у стандардној процедури, након номинација и гласања.

Коме се додељује[уреди | уреди извор]

За разлику од осталих Академијиних награда, Оскар за најбољи страни филм се не додељује појединцу (чак ни редитељу или продуценту), већ одређеној земљи у целини.

Током година, од 59 Оскара (рачунајући и почасне награде додељиване до 1955) чак 50 их је додељено европским земљама, у шта се рачунају и 4 награде додељене Совјетском Савезу и његовим земљама наследницама. Осим Европе, добитници по континентима били су: Азија (4 Оскара, од чега три Јапану), Африка (3 Оскара) а два Оскара су додељена другим државама са америчког континента (Аргентина и Канада).

У једном случају награда је била подељена између две државе (награду за 1950. за филм Зидови Малапаге поделиле су Француска и Италија.

Иначе, Федерико Фелини држи незванични рекорд, будући да је режирао чак 4 филма који су награђени Оскаром за најбољи страни филм.

Ко може бити кандидат[уреди | уреди извор]

Други изузетак од осталих Оскара је и тај што филм не мора бити приказиван у САД да би конкурисао за награду. Уместо тога, филм мора бити приказан у некој земљи током одређеног временског периода дефинисаног правилима Академије, с тим да бар седам дана буде комерцијално приказиван у биоскопима. Период у којем филм мора бити приказиван није увек исти, с тим да је за 80. доделу Оскара (2007) тај период био закључно са 30. септембром 2007. године.

Додатни услов је и да већина дијалога у филму не сме бити на енглеском језику. Ово правило се ригорозно примењује и дешавало се да филм буде дисквалификован зато што има превише дијалога на енглеском (последњи такав случај био је израелски филм The Band's Visit из 2007). С друге стране, италијанском филму без икаквог дијалога Бал (1983) номинација није била оспорена.

Додатни дисквалификујући фактори могу бити то што је филм приказан на ТВ-у или видеу пре него у биоскопима (случај холандског филма из 2004, Плава птица), или процена Академије да земља која је номиновала филм није имала довољно удела у његовом стварању. Овај потоњи случај није тако редак, а последњи пут је забележен 2007. када је одбијена кандидатура тајванског филма Lust, Caution. Случај је изазвао изненађење на Тајвану, где су сматрали да је тајвански утицај био исто толики и у случају филма Притајени тигар, скривени змај, који је неку годину пре тога добио Оскара за најбољи страни филм. Након неприхватања кандидатуре овог филма, Тајвану је дозвољено да кандидује други филм. Иначе, дисквалификације по овом основу по правилу се дешавају у предноминационој фази, а једини случај да је филм дисквалификован након номинације био је уругвајски филм Место у свету (1992).

Почев од 79. доделе (2006) филм може бити на језику који није домаћи у одређеној земљи. До ове измене правила је дошло након дисквалификације италијанског филма Private (2004), до које је дошло јер главни језици у филму (арапски и хебрејски) нису домаћи језици у Италији. На овај начин омогућено је Канади да добије номинацију за филм Вода (2005), снимљеном на хиндију. До тада је Канада могла да конкурише само са филмовима снимљеним на француском, јер други домаћи језик (енглески) не долази у обзир за кандидатуру за страни филм. Измена овог правила и даље не омогућава америчким филмовима снимљеним на не-енглеском језику да конкуришу, зато што ови филмови не испуњавају други услов (земља порекла не сме бити САД), па тако у обзир за награду није дошао филм на јапанском Писма са Иво Џиме (2006) или Апокалипто (2006) снимљен на мајатан језику.

Изузетак од последњег правила су прекоморске територије САД, тако да је један филм са Порторика чак био и номинован на додели за 1989, иако становници Порторика од 1971. имају америчко држављанство.

Поступак кандидатуре и номиновања[уреди | уреди извор]

Свака земља има право да кандидује само један филм. Избор филма мора да изврши тело састављено од припадника филмске индустрије, чија имена морају бити достављена Академији.

Након што филм са енглеским титловима буде достављен Академији, чланови Комитета за награду за страни филм тајним гласањем бирају пет филмова који ће бити номиновани за награду. Победник се бира између номинованих филмова а право гласа имају сви чланови Академије који су присуствовали пројекцијама свих пет номинованих филмова. Члановима који су номиноване филмове гледали на видео-касети или ДВД-у није дозвољено да гласају.

Ова процедура је донекле измењена за 79. доделу (2006), утолико што је процес номиновања постао двостепен и по први пут је листа од девет предноминованих филмова објављена недељу дана пре званичне објаве номинација. Након тога, 30-члани комитет (који обавезно укључује и 10 чланова са пребивалиштем у Њујорку) проводи три дана гледајући девет номинованих филмова, да би затим коначно изабрао пет филмова који стичу статус номинованих.

Прималац награде[уреди | уреди извор]

Као што је већ речено, за разлику од Оскара за најбољи филм (који се додељује продуценту), Оскар за најбољи страни филм се не додељује ниједном конкретном појединцу, већ земљи у целини. У складу с тим, Оскар додељен канадском филму Инвазија варвара (2003) све донедавно је био изложен у Музеју цивилизације у Квебеку.

Тренутно важећа правила Академије кажу да се награда додељује филму а да је „прима” редитељ „у име креативних талената филма”. У складу с тим, не сматра се да је награда додељена редитељу.

Ипак, постојао је и један изузетак од овог правила. На 29. додели (1956) у номинације у овој категорији била су укључена и имена продуцената. У складу са тим, не сматра се да је Федерико Фелини добио такмичарског Оскара (иако су 4 његова филма добила Оскар за најбољи страни филм), док се продуценти његовог филма Улица (1954), Дино де Лаурентис и Карло Понти сматрају реципијентима Оскара за овај филм, будући да су им имена била изричито наведена уз номинацију.

Критике и контроверзе[уреди | уреди извор]

Будући да свака земља самостално одређује кандидата у складу са сопственим правилима, дешава се да национални избор прате оптужбе за пристрасност.

Друга контроверза и чест предмет критике је правило „једна држава, један филм”, посебно често нападано од филмских стваралаца. Иако ово правило омогућава малим државама да буду примећене на великој филмској сцени, оно истовремено онемогућава велике кинематографије да конкуришу са више остварења, посебно у годинама када се истовремено појави неколико одличних филмова. На пример, Француска је 2007. морала да бира између филма Живот у ружичастом (за који је Марион Котијар чак добила Оскар за најбољу глумицу) и филма Персеполис, који су оба побрали скоро једнака признања у другим категоријама.

Постоји и проблем са филмовима у чије стварање је укључен већи број држава, тако да се не може одредити ниједна која је претежна. Из ових разлога филм Дневник мотоциклисте (2004) није могао да буде номинован за најбољи страни филм, иако је добио велики број других награда, укључујући и Оскаре за најбољу оригиналну песму и најбољи адаптирани сценарио.

Последњих година постоје полемике и око појма држава. На пример, палестински филм Божанска интервенција (2002), који је зарадио велика признања критике, није могао да буде кандидован зато што Палестина тада није била држава. Будући да се раније дешавало да буду номиновани филмови чије су земље порекла били Хонгконг или Порторико, следиле су оптужбе за двоструке стандарде од стране пропалестинских активиста. Ствари чини још занимљивијим то што је три године касније други палестински филм Paradise Now (2005) успео да добије номинацију за најбољи страни филм, после чега су следили протести јеврејског лобија који се противио употреби речи „Палестина” — након чега је Академија као државу порекла уместо Палестине означила „Палестинску Самоуправу”, што је осудио редитељ Хани Абу-Асад. Штавише, на самој церемонији доделе, најављивач Вил Смит је рекао да је филм са „Територије Палестине”.

Добитници и номиновани[уреди | уреди извор]

Објашњења у вези листа[уреди | уреди извор]

У табелама које следе, године су означене у складу са конвенцијом коју примењује Академија и углавном се поклапају са годином у којој је филм први пут приказан. Церемоније доделе су одржаване наредне године у односу на наведену.

Филмови у првој табели чији су називи болдирани и у светлоплавој боји су они који су добили почасну награду. Они који су пак болдирани и у светложутој боји, добитници су такмичарског Оскара у овој категорији. Филмови који нису ни болдирани ни са обојеном подлогом су они који су били номиновани. Табела увек показује добитника Оскара на почетку, после чега следе номиновани. У табели су дата и имена редитеља и језик којим се претежно говори у филму, иако ови елементи нису били укључени у званичне номинације. Када има неколико језика у филму, поређани су тако што се најпре наводи најзаступљенији и тако редом. Када оригинални назив садржи нероманска слова, називи су најпре транскрибовани у латинични алфабет, после чега се наводе у оригиналу. Филмови из Југославије имају називе дате и латиницом и ћирилицом, будући да су то била равноправна писма у земљи. Кинески филмски наслови су романизовани по пинјин систему, да би се потом користила слова земље која је кандидовала филм (традиционални кинески за филмове из Хонгконга и са Тајвана, а упрошћени кинески за филмове из Кине).

Држава означава земљу која је службено кандидовала филм, при чему ова земља није нужно и земља која је имала највећи удео у производњи филма. Заставе које се налазе поред назива земаља су важеће заставе у време церемоније доделе.

Табела добитника и номинованих[уреди | уреди извор]

  Специјални/Почасни Оскар (1947—1955)
  Такмичарски Оскар (1956—данас)
Год.
()
Наслов филма на номинацији
Наслов филма на српском
Оригинални наслов Земља кандидовања Редитељ(и) Језик/ци
1947
(20)
Shoe-Shine
Чистачи ципела
Sciuscià Италија Италија Виторио де Сика Италијански
(делови на енглеском)
1948
(21)
Monsieur Vincent
Господин Венсан
Monsieur Vincent Француска Француска Морис Клош Француски
1949
(22)
The Bicycle Thief
Крадљивци бицикла
Ladri di biciclette Италија Италија Виторио де Сика Италијански
1950
(23)
The Walls of Malapaga
Зидови Малапаге
Француски:
Au-delà des grilles
Италијански:
Le mura di Malapaga
{копродукција}
Француска Француска
Италија Италија
Рене Клеман Француски
(делови на италијанском)
1951
(24)
Rashomon
Рашомон
Rashômon
羅生門
Јапан Јапан Акира Куросава Јапански
1952
(25)
Forbidden Games
Забрањене игре
Jeux interdits Француска Француска Рене Клеман Француски
1953
(26)

(награда није додељена)

(награда није додељена)

(награда није додељена)

(награда није додељена)

(награда није додељена)
1954
(27)
Gate of Hell
Врата пакла
Jigokumon
地獄門
Јапан Јапан Теиносуке Кинугаса Јапански
1955
(28)
Samurai, The Legend of Musashi
Самурај
Miyamoto Musashi
宮本武蔵
Јапан Јапан Хироши Инагаки Јапански
1956
(29)
La strada
Улица
La strada Италија Италија Федерико Фелини Италијански
The Captain of Köpenick Der Hauptmann von Köpenick Западна Немачка Западна Немачка Хелмут Којтнер Немачки
Gervaise
Жервез
Gervaise Француска Француска Рене Клеман Француски
Harp of Burma
Бурманска харфа
Biruma no tategoto
ビルマの竪琴
Јапан Јапан Кон Ичикава Јапански
Qivitoq Qivitoq Данска Данска Ерик Балинг Дански
(делови на гренландском)
1957
(30)
The Nights of Cabiria
Кабиријине ноћи
Le notti di Cabiria Италија Италија Федерико Фелини Италијански
The Devil Came at Night Nachts, wenn der Teufel kam Западна Немачка Западна Немачка Роберт Сиодмак Немачки
Gates of Paris Porte des Lilas Француска Француска Рене Клер Француски
Mother India Bharat Mata
भारत माता
Индија Индија Мебуб Кан Хинди
Nine Lives Ni liv Норвешка Норвешка Арне Скуен Норвешки
1958
(31)
My Uncle
Мој ујак
Mon oncle Француска Француска Жак Тати Француски
Arms and the Man Helden Западна Немачка Западна Немачка Франц Петер Вирт Немачки
La Venganza La venganza Шпанија Шпанија Хуан Антонио Бардем Шпански
The Road a Year Long
Цеста дуга годину дана
Италијански:
La strada lunga un anno
Српскохрватски:
Cesta duga godinu dana
Цеста дуга годину дана
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Југославија Ђузепе Де Сантис Италијански
The Usual Unidentified Thieves
Обично непознати лопови
I soliti ignoti Италија Италија Марио Моничели Италијански
1959
(32)
Black Orpheus
Црни Орфеј
Orfeu Negro Француска Француска Марсел Ками Португалски
The Bridge Die Brücke Западна Немачка Западна Немачка Бернард Вики Немачки
(делови на енглеском)
The Great War La grande guerra Италија Италија Марио Моничели Италијански
Paw Paw Данска Данска Астрид Хенинг-Јенсен Дански
The Village on the River Dorp aan de rivier Холандија Холандија Фонс Радемакерс Холандски
1960
(33)
The Virgin Spring
Девичански извор
Jungfrukällan Шведска Шведска Ингмар Бергман Шведски
(делови на немачком)
Kapò Kapò Италија Италија Ђило Понтекорво Италијански
La Vérité
Истина
La Vérité Француска Француска Анри Жорж Клузо Француски
Macario Macario Мексико Мексико Роберто Гавалдон Шпански
The Ninth Circle
Девети круг
Deveti krug
Девети круг
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Југославија Франце Штиглиц Српскохрватски
1961
(34)
Through a Glass Darkly
Кроз тамно огледало
Såsom i en spegel Шведска Шведска Ингмар Бергман Шведски
Harry and the Butler Harry og kammertjeneren Данска Данска Бент Кристенсен Дански
Immortal Love Eien no hito
永遠の人
Јапан Јапан Кеисуке Киношита Јапански
The Important Man Ánimas Trujano (El hombre importante) Мексико Мексико Исмаел Родригез Шпански
Plácido Plácido Шпанија Шпанија Луис Гарсија Берланга Шпански
1962
(35)
Sundays and Cybele
Недеље у граду Аврају
Les Dimanches de Ville d'Avray Француска Француска Серж Бургињон Француски
Electra Ilektra
Ηλέκτρα
Краљевина Грчка Грчка Михаел Какојанис Грчки
The Four Days of Naples Le quattro giornate di Napoli Италија Италија Нани Лој Италијански
Keeper of Promises (The Given Word) O Pagador de Promessas Бразил Бразил Анселмо Дуарте Португалски
Tlayucan Tlayucan Мексико Мексико Луис Алкориза Шпански
1963
(36)
Federico Fellini's 8½
Осам и по
Италија Италија Федерико Фелини Италијански
(делови на енглеском, француском и немачком)
Knife in the Water
Нож у води
Nóż w wodzie Пољска Пољска Роман Полански Пољски
Los Tarantos Los Tarantos Шпанија Шпанија Франсиско Ровира Белета Шпански
The Red Lanterns Ta Kokkina fanaria
Τα κόκκινα φανάρια
Краљевина Грчка Грчка Василис Јоргадис Грчки
Twin Sisters of Kyoto Koto
古都
Јапан Јапан Нобору Накамура Јапански
1964
(37)
Yesterday, Today and Tomorrow
Јуче, данас, сутра
Ieri, oggi, domani Италија Италија Виторио де Сика Италијански
Raven's End Kvarteret Korpen Шведска Шведска Бо Видерберг Шведски
Sallah Sallah Shabati
סאלח שבתי
Израел Израел Ефраим Кишон Хебрејски
The Umbrellas of Cherbourg
Шербуршки кишобрани
Les Parapluies de Cherbourg Француска Француска Жак Деми Француски
Woman in the Dunes
Жена на песку
Suna no onna
砂の女
Јапан Јапан Хироши Тешигахара Јапански
1965
(38)
The Shop on Main Street
Трговина на корзу
Obchod na korze Чехословачка Чехословачка {корежисери}
Јан Кадар
Елмар Клос
Словачки
(делови на немачком)
Blood on the Land To Homa vaftike kokkino
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο
Краљевина Грчка Грчка Василис Јоргадис Грчки
Dear John Käre John Шведска Шведска Ларс-Магнус Линдгрен Шведски
Kwaidan
Страшне приче
Kaidan
怪談
Јапан Јапан Масаки Кобајаши Јапански
Marriage Italian Style
Брак на италијански начин
Matrimonio all'italiana Италија Италија Виторио де Сика Италијански
1966
(39)
A Man and a Woman
Један човек и једна жена
Un homme et une femme Француска Француска Клод Лелуш Француски
The Battle of Algiers
Битка за Алжир
Француски:
La Bataille d'Alger
Италијански:
La battaglia di Algeri
Италија Италија Ђило Пинтекорво Француски, арапски
(делови на енглеском и италијанском)
Loves of a Blonde
Љубави једне плавуше
Lásky jedné plavovlásky Чехословачка Чехословачка Милош Форман Чешки
Pharaoh
Фараон
Faraon Пољска Пољска Јержи Кавалерович Пољски
Three
Три
Tri
Три
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Југославија Александар Петровић Српскохрватски
1967
(40)
Closely Watched Trains
Строго контролисани возови
Ostře sledované vlaky Чехословачка Чехословачка Јиржи Менцел Чешки
(делови на немачком)
El Amor Brujo El amor brujo Шпанија Шпанија Франсиско Ровира Белета Шпански
I Even Met Happy Gypsies
Скупљачи перја
Skupljači perja
Скупљачи перја
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Југославија Александар Петровић Српскохрватски
(делови на ромском)
Live for Life
Живети ради живота
Vivre pour vivre Француска Француска Клод Лелуш Француски
Portrait of Chieko Chieko-sho
智恵子抄
Јапан Јапан Нобору Накамура Јапански
1968
(41)
War and Peace
Рат и мир
Voyna i mir
Война и мир
Совјетски Савез Совјетски Савез Сергеј Бондарчук Руски
The Boys of Paul Street
Дечаци Павлове улице
A Pál-utcai fiúk Мађарска Мађарска Золтан Фабри Мађарски
The Firemen's Ball
Гори, моја госпођице
Hoří, má panenko Чехословачка Чехословачка Милош Форман Чешки
The Girl with the Pistol La ragazza con la pistola Италија Италија Марио Моничели Италијански
(делови на енглеском)
Stolen Kisses
Украдени пољупци
Baisers volés Француска Француска Франсоа Трифо Француски
1969
(42)
Z
Зед
Z Алжир Алжир Коста-Гаврас Француски
Ådalen '31 Ådalen 31 Шведска Шведска Бо Видерберг Шведски
The Battle of Neretva
Битка на Неретви
Bitka na Neretvi
Битка на Неретви
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Југославија Вељко Булајић Српскохрватски
(делови на енглеском)
The Brothers Karamazov
Браћа Карамазови
Bratya Karamazovy
Братья Карамазовы
Совјетски Савез Совјетски Савез {корежисери}
Кирил Лавров
Иван Пирјев
Михаил Уљанов
Руски
My Night with Maud
Ноћ код госпођице Мод
Ma nuit chez Maud Француска Француска Ерик Ремер Француски
1970
(43)
Investigation of a Citizen Above Suspicion
Истрага над беспрекорним грађанином
Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto Италија Италија Елио Петри Италијански
First Love Erste Liebe Швајцарска Швајцарска Максимилијан Шел Немачки
Hoa-Binh Hoa-Binh Француска Француска Раул Кутар Француски
Paix Sur Les Champs Paix sur les champs Белгија Белгија Жаук Боажло Француски
Tristana
Тристана
Tristana Шпанија Шпанија Луис Буњуел Шпански
1971
(44)
The Garden of the Finzi Continis
Врт Финци-Континијевих
Il giardino dei Finzi-Contini Италија Италија Виторио де Сика Италијански
Dodes'ka-Den
Додескаден
Dodesukaden
どですかでん
Јапан Јапан Акира Куросава Јапански
The Emigrants
Емигранти
Utvandrarna Шведска Шведска Јан Троел Шведски
The Policeman Ha-Shoter Azulai
השוטר אזולאי
Израел Израел Ефраим Кишон Хебрејски
Tchaikovsky Chaykovskiy
Чайковский
Совјетски Савез Совјетски Савез Игор Таланкин Руски
1972
(45)
The Discreet Charm of the Bourgeoisie
Дискретни шарм буржоазије
Le Charme discret de la bourgeoisie Француска Француска Луис Буњуел Француски
(делови на шпанском)
The Dawns Here Are Quiet A zori zdes tikhie
А зори здесь тихие
Совјетски Савез Совјетски Савез Станислав Ростоцки Руски
I Love You Rosa Ani Ohev Otach Rosa
אני אוהב אותך רוזה
Израел Израел Моше Мизрахи Хебрејски
My Dearest Señorita Mi querida señorita Шпанија Шпанија Хаиме де Армињан Шпански
The New Land Nybyggarna Шведска Шведска Јан Троел Шведски
(делови на енглеском)
1973
(46)
Day for Night
Америчка ноћ
La Nuit américaine Француска Француска Франсоа Трифо Француски
(делови на енглеском)
The House on Chelouche Street Ha-Bayit Berechov Chelouche
הבית ברחוב שלוש
Израел Израел Моше Мизрахи Хебрејски
The Invitation L'Invitation Швајцарска Швајцарска Клод Горета Француски
The Pedestrian Der Fußgänger Западна Немачка Западна Немачка Максимилијан Шел Немачки
(делови на енглеском и француском)
Turkish Delight
Ратлук
Turks Fruit Холандија Холандија Паул Ферхуфен Холандски
1974
(47)
Amarcord
Амаркорд
Amarcord Италија Италија Федерико Фелини Италијански
(делови на грчком)
Cats' Play Macskajáték Мађарска Мађарска Карољ Мак Мађарски
The Deluge Potop Пољска Пољска Јержи Хофман Пољски
Lacombe, Lucien
Лакомб Лисијен
Lacombe Lucien Француска Француска Луј Мал Француски
(делови на енглеском и немачком)
The Truce La tregua Аргентина Аргентина Серхио Ренан Шпански
1975
(48)
Dersu Uzala
Дерсу Узала
Dersu Uzala
Дерсу Узала
Совјетски Савез Совјетски Савез Акира Куросава Руски
Land of Promise
Обећана земља
Ziemia obiecana Пољска Пољска Анджеј Вајда Пољски
(делови на немачком)
Letters from Marusia Actas de Marusia Мексико Мексико Мигел Литин Шпански
Sandakan No. 8 Sandakan hachibanshokan bohkyo
サンダカン八番娼館 望郷
Јапан Јапан Кеи Кумаи Јапански
(делови на малајском)
Scent of a Woman
Мирис жене
Profumo di donna Италија Италија Дино Ризи Италијански
1976
(49)
Black and White in Color
Црно-бело у колору
La Victoire en chantant Обала Слоноваче Обала Слоноваче Жан-Жак Ано Француски
Cousin, Cousine
Рођак, рођака
Cousin, cousine Француска Француска Жан-Шарл Ташела Француски
Jacob, the Liar Jakob, der Lügner Источна Немачка Источна Немачка Франк Бејер Немачки
Nights and Days Noce i dnie Пољска Пољска Јержи Анчак Пољски
Seven Beauties
Пасквалино лепотан
Pasqualino Settebellezze Италија Италија Лина Вертмилер Италијански
1977
(50)
Madame Rosa
Мадам Роза
La Vie devant soi Француска Француска Моше Мизрахи Француски
Iphigenia Ifigeneia
Ιφιγένεια
Краљевина Грчка Грчка Михаел Какојанис Грчки
Operation Thunderbolt Mivtsa Yonatan
מבצע יונתן
Израел Израел Менахем Голан Хебрејски
(делови на арапском, енглеском и немачком)
A Special Day
Један изузетан дан
Una giornata particolare Италија Италија Еторе Скола Италијански
That Obscure Object of Desire
Тај мрачни предмет жеља
француски:
Cet obscur objet du désir
Шпански:
Ese oscuro objeto del deseo
Шпанија Шпанија Луис Буњуел Француски
(делови на шпанском)
1978
(51)
Get Out Your Handkerchiefs
Припремите марамице
Préparez vos mouchoirs Француска Француска Бертран Блије Француски
The Glass Cell Die gläserne Zelle Западна Немачка Западна Немачка Ханс В. Гајсендерфер Немачки
Hungarians Magyarok Мађарска Мађарска Золтан Фабри Мађарски
Viva Italia! I nuovi mostri Италија Италија {корежисери}
Марио Моничели
Дино Ризи
Еторе Скола
Италијански
White Bim Black Ear Belyy Bim – Chyornoe ukho
Белый Бим Чёрное ухо
Совјетски Савез Совјетски Савез Станислав Ростоцки Руски
1979
(52)
The Tin Drum
Лимени добош
Die Blechtrommel Западна Немачка Западна Немачка Фолкер Шлендорф Немачки
(делови на хебрејском, италијанском, пољском и руском)
The Maids of Wilko
Госпођице из Вилка
Panny z Wilka Пољска Пољска Анджеј Вајда Пољски
Mama Turns a Hundred Mamá cumple cien años Шпанија Шпанија Карлос Саура Шпански
A Simple Story
Сасвим обична прича
Une histoire simple Француска Француска Клод Соте Француски
(делови на енглеском)
To Forget Venice Dimenticare Venezia Италија Италија Франко Брусати Италијански
1980
(53)
Moscow Does Not Believe in Tears
Москва сузама не верује
Moskva slezam ne verit
Москва слезам не верит
Совјетски Савез Совјетски Савез Владимир Мењшов Руски
Confidence Bizalom Мађарска Мађарска Иштван Сабо Мађарски
Kagemusha (The Shadow Warrior)
Кагемуша
Kagemusha
影武者
Јапан Јапан Акира Куросава Јапански
The Last Metro
Последњи метро
Le Dernier Métro Француска Француска Франсоа Трифо Француски
(делови на немачком)
The Nest El nido Шпанија Шпанија Хаиме де Армињан Шпански
(делови на енглеском)
1981
(54)
Mephisto
Мефисто
Mephisto Мађарска Мађарска Иштван Сабо Немачки
(делови на енглеском и мађарском)
The Boat Is Full
Чамац је пун
Das Boot ist voll Швајцарска Швајцарска Маркус Имхоф Немачки
Man of Iron
Човек од гвожђа
Człowiek z żelaza Пољска Пољска Анджеј Вајда Пољски
Muddy River Doro no kawa
泥の河
Јапан Јапан Кохеи Огури Јапански
Three Brothers
Три брата
Tre fratelli Италија Италија Франческо Роси Италијански
1982
(55)
Volver a Empezar ('To Begin Again')
Почети изнова
Volver a empezar Шпанија Шпанија Хосе Луис Гарси Шпански
(делови на енглеском)
Alsino and the Condor Alsino y el cóndor Никарагва Никарагва Мигел Литин Шпански
Coup de Torchon ('Clean Slate')
Млаћење
Coup de torchon Француска Француска Бертран Таверније Француски
(делови на енглеском)
The Flight of the Eagle Ingenjör Andrées luftfärd Шведска Шведска Јан Троел Шведски
(делови на енглеском и француском)
Private Life
Приватни живот
Chastnaya zhizn
Частная жизнь
Совјетски Савез Совјетски Савез Јулиј Рајзман Руски
1983
(56)
Fanny и Alexander
Фани и Александар
Fanny och Alexander Шведска Шведска Ингмар Бергман Шведски
(делови на енглеском, немачком и јидишу)
Carmen Carmen Шпанија Шпанија Карлос Саура Шпански
Entre Nous Coup de foudre Француска Француска Дијане Кирис Француски
Job's Revolt Jób lázadása Мађарска Мађарска {корежисери}
Имре Ђенђеши
Барна Кабај
Мађарски
Le Bal
Бал
Le Bal Алжир Алжир Еторе Скола
(без дијалога)
1984
(57)
Dangerous Moves
Опасни потези
La Diagonale du fou Швајцарска Швајцарска Ришар Дембо Француски
Beyond the Walls Me'Ahorei Hasoragim
מאחורי הסורגים
Израел Израел Ури Барбаш Хебрејски
Camila Camila Аргентина Аргентина Марија Луиса Бемберг Шпански
Double Feature Sesión continua Шпанија Шпанија Хосе Луис Гарси Шпански
Wartime Romance
Ратна романса
Voenno-polevoy roman
Военно-полевой роман
Совјетски Савез Совјетски Савез Пјотр Тодоровски Руски
1985
(58)
The Official Story
Званична верзија
La historia oficial Аргентина Аргентина Луис Пуензо Шпански
Angry Harvest Bittere Ernte Западна Немачка Западна Немачка Ањешка Холанд Немачки
Colonel Redl
Пуковник Редл
Redl ezredes Мађарска Мађарска Иштван Сабо Немачки
Three Men and a Cradle
Три мушкарца и колевка
Trois Hommes et un couffin Француска Француска Колин Серо Француски
When Father Was Away on Business
Отац на службеном путу
Otac na službenom putu
Отац на службеном путу
Социјалистичка Федеративна Република Југославија Југославија Емир Кустурица Српскохрватски
1986
(59)
The Assault
Напад
De Aanslag Холандија Холандија Фонс Радемакерс Холандски
(делови на енглеском и немачком)
Betty Blue
Бети Блу
37°2 le matin Француска Француска Жан-Жак Бенекс Француски
The Decline of the American Empire
Пад америчког царства
Le Déclin de l'empire américain Канада Канада Дени Аркан Француски
My Sweet Little Village
Село моје мало
Vesničko má středisková Чехословачка Чехословачка Јиржи Менцел Чешки
'38' 38 – Auch das war Wien Аустрија Аустрија Волфганг Глик Немачки
1987
(60)
Babette's Feast
Бабетина гозба
Babettes gæstebud Данска Данска Габријел Аксел Дански
(делови на француском и шведском)
Au Revoir Les Enfants (Goodbye, Children)
До виђења, децо
Au revoir les enfants Француска Француска Луј Мал Француски
(делови на енглеском и немачком)
Course Completed Asignatura aprobada Шпанија Шпанија Хосе Луис Гарси Шпански
The Family La famiglia Италија Италија Еторе Скола Италијански
(делови на енглеском)
Pathfinder Лапонски:
Ofelaš
Норвешки:
Veiviseren
Норвешка Норвешка Нилс Гауп Лапонски
1988
(61)
Pelle the Conqueror
Пеле освајач
Pelle Erobreren Данска Данска Биле Аугуст Дански
(делови на сканијском и шведском)
Hanussen Hanussen Мађарска Мађарска Иштван Сабо Мађарски
(делови на немачком)
The Music Teacher Le maître de musique Белгија Белгија Жерар Корбије Немачки
(делови на енглеском, француском и италијанском)
Salaam Bombay!
Салам, Бомбај!
Salaam Bombay!
सलाम बॉम्बे
Индија Индија Мира Наир Хинди
(делови на енглеском)
Women on the Verge of a Nervous Breakdown
Жене на ивици нервног слома
Mujeres al borde de un ataque de nervios Шпанија Шпанија Педро Алмодовар Шпански
1989
(62)
Cinema Paradiso
Биоскоп Парадизо
Nuovo cinema Paradiso Италија Италија Ђузепе Торнаторе Италијански
(делови на енглеском и португалском)
Camille Claudel Camille Claudel Француска Француска Бруно Нитен Француски
Jesus of Montreal
Исус из Монтреала
Jésus de Montréal Канада Канада Дени Аркан Француски
Waltzing Regitze Dansen med Regitze Данска Данска Каспар Роструп Дански
What Happened to Santiago Lo que le pasó a Santiago Порторико Порторико Jacobo Morales Шпански
1990
(63)
Journey of Hope
Пут наде
Reise der Hoffnung Швајцарска Швајцарска Ксавијер Колер Немачки
(делови на турском)
Cyrano de Bergerac
Сирано де Бержерак
Cyrano de Bergerac Француска Француска Жан-Пол Рапно Француски
Ju Dou
Ђу Доу
Jú Dòu
菊豆
Кина Кина {корежисери}
Џанг Јимоу
Јанг Фенглианг
Мандарински
The Nasty Girl Das schreckliche Mädchen Њемачка Немачка Михаел Ферхофен Немачки
Open Doors Porte aperte Италија Италија Ђани Амелио Италијански
1991
(64)
Mediterraneo
Медитеранео
Mediterraneo Италија Италија Габријеле Салваторес Италијански
(делови на енглеском, грчком и турском)
Children of Nature Börn náttúrunnar Исланд Исланд Friðrik Þór Friðriksson Исландски
(делови на енглеском)
The Elementary School Obecná škola Чехословачка Чехословачка Јан Сверак Чешки
The Ox Oxen Шведска Шведска Свен Никвист Шведски
Raise the Red Lantern Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà
大紅燈籠高高掛
Хонгконг Хонгконг Џанг Јимоу Мандарински
1992
(65)
Indochine
Индокина
Indochine Француска Француска Режис Варњије Француски
(делови на вијетнамском)
Close to Eden
Урга
Urga
Урга
Русија Русија Никита Михалков Руски
(делови на мандаринском и монголском)
Daens Daens Белгија Белгија Стајн Конинкс Холандски
(делови на француском, латинском и шпанском)
A Place in the World Un lugar en el mundo Уругвај Уругвај Адолфо Аристараин Шпански
Schtonk! Schtonk! Њемачка Немачка Хелмут Дитл Немачки
1993
(66)
Belle Époque
Златно доба
Belle Époque Шпанија Шпанија Фернандо Труеба Шпански
Farewell My Concubine
Збогом, моја конкубино
Bàwáng Bié Jī
霸王別姬
Хонгконг Хонгконг Чен Кајге Мандарински
Hedd Wyn Hedd Wyn Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство Пол Тернер Велшки
(делови на енглеском)
The Scent of Green Papaya Mùi đu đủ xanh Вијетнам Вијетнам Trần Anh Hùng Вијетнамски
The Wedding Banquet
Свадбени банкет
Xǐyàn
喜宴
Република Кина Тајван Анг Ли Мандарински
(делови на енглеском)
1994
(67)
Burnt by the Sun
Варљиво сунце
Utomlyonnye solntsem
Утомлённые солнцем
Русија Русија Никита Михалков Руски
(делови на француском)
Before the Rain
Пре кише
Pred dozhdot
Пред дождот
Северна Македонија Македонија Милчо Манчевски Македонски
(делови на албанском и енглеском)
Eat Drink Man Woman
Храна, пиће, човек, жена
yǐn shí nán nǚ
飲食男女
Република Кина Тајван Анг Ли Мандарински
Farinelli: Il Castrato
Кастрат Фаринели
Farinelli Белгија Белгија Жерар Корбије Француски
(делови на италијанском)
Strawberry and Chocolate
Јагоде и чоколада
Fresa y chocolate Куба Куба {корежисери}
Томас Гутијерез Алеа
Хуан Карлос Табио
Шпански
1995
(68)
Antonia's Line
Антонијина линија
Antonia Холандија Холандија Марлен Горис Холандски
All Things Fair Lust och fägring stor Шведска Шведска Бо Видерберг Шведски
(делови на енглеском, португалском и шпанском)
Dust of Life Poussières de vie Алжир Алжир Рашис Бушареб Француски
O Quatrilho O Quatrilho Бразил Бразил Фабио Барето Португалски
(делови на италијанском)
The Star Maker L'uomo delle stelle Италија Италија Ђузепе Торнаторе Италијански
1996
(69)
Kolya
Коља
Kolja Чешка Чешка Јан Сверак Чешки
(делови на руском и словачком)
A Chef in Love
Заљубљени кувар
Shekvarebuli kulinaris ataserti retsepti
შეყვარებული კულინარის 1001 რეცეპტი
Грузија Грузија Нана Дзордзадзе Грузијски
(делови на француском и руском)
The Other Side of Sunday Søndagsengler Норвешка Норвешка Berit Nesheim Норвешки
Prisoner of the Mountains Kavkazskiy plennik
Кавказский пленник
Русија Русија Сергеј Бодров Руски
(делови на чеченском и турском)
Ridicule Ridicule Француска Француска Патрис Леконт Француски
1997
(70)
Character
Карактер
Karakter Холандија Холандија Mike van Diem Холандски
(делови на енглеском, француском и немачком)
Beyond Silence Jenseits der Stille Њемачка Немачка Каролине Линк Немачки
(делови на енглеском, немачком језику глувонемих и шпанском)
Four Days in September O que É Isso, Companheiro? Бразил Бразил Бруно Барето Португалски
(делови на енглеском)
Secrets of the Heart Secretos del corazón Шпанија Шпанија Мончо Армендариз Шпански
The Thief
Лопов
Vor
Вор
Русија Русија Павел Чухрај Руски
1998
(71)
Life Is Beautiful
Живот је леп
La vita è bella Италија Италија Роберто Бенињи Италијански
(делови на енглеском и немачком)
Central Station Central do Brasil Бразил Бразил Валтер Салес Португалски
(делови на немачком)
Children of Heaven Bacheha-Ye aseman
بچه های آسمان
Иран Иран Маџид Маџиди Персијски
The Grandfather El abuelo Шпанија Шпанија Хосе Луис Гарси Шпански
Tango Tango, no me dejes nunca Аргентина Аргентина Карлос Саура Шпански
1999
(72)
All About My Mother
Све о мојој мајци
Todo sobre mi madre Шпанија Шпанија Педро Алмодовар Шпански
(делови на каталонском и енглеском)
Caravan Himalaya, l'enfance d'un chef Непал Непал Ерик Вали Тибетански
(делови на немачком)
East/West
Исток-запад
Est-Ouest Француска Француска Режис Варњије Француски
(делови на руском)
Solomon and Gaenor Solomon a Gaenor Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство Пол Морисон Велшки
(делови на јидишу)
Under the Sun Under solen Шведска Шведска Колин Натли Шведски
2000
(73)
Crouching Tiger, Hidden Dragon
Притајени тигар, скривени змај
Wòhǔ Cánglóng
臥虎藏龍
Република Кина Тајван Анг Ли Мандарински
Amores Perros Amores perros Мексико Мексико Алехандро Гонсалес Ињариту Шпански
Divided We Fall Musíme si pomáhat Чешка Чешка Jan Hřebejk Чешки
(делови на немачком)
Everybody Famous! Iedereen beroemd! Белгија Белгија Доминик Деридер Холандски
(делови на енглеском и шпанском)
The Taste of Others Le Goût des autres Француска Француска Agnès Jaoui Француски
2001
(74)
No Man's Land
Ничија земља
Ničija zemlja Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина Данис Тановић Бошњачки
(делови на српском, енглеском, француском и немачком)
Amélie
Чудесна судбина Амелије Пулен
Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain Француска Француска Жан-Пјер Жене Француски
Elling Elling Норвешка Норвешка Петер Нес Норвешки
Lagaan Lagaan
लगान
Индија Индија Ашутош Говарикер Хинди
(делови на авадхију и енглеском)
Son of the Bride El hijo de la novia Аргентина Аргентина Хуан Х. Кампанела Шпански
2002
(75)
Nowhere in Africa
Нигде у Африци
Nirgendwo in Afrika Њемачка Немачка Каролине Линк Немачки
(делови на енглеском и свахилију)
El Crimen del Padre Amaro El crimen del padre Amaro Мексико Мексико Карлос Карера Шпански
Hero Yīngxióng
英雄
Кина Кина Џанг Јимоу Мандарински
The Man Without a Past Mies vailla menneisyyttä Финска Финска Аки Каурисмаки Фински
Zus и Zo Zus и Zo Холандија Холандија Паула ван дер Ест Холандски
(делови на енглеском, француском и португалском)
2003
(76)
The Barbarian Invasions
Инвазија варвара
Les Invasions barbares Канада Канада Дени Аркан Француски
(делови на енглеском)
Evil Ondskan Шведска Шведска Микаел Хофстрем Шведски
(делови на финском)
The Twilight Samurai Tasogare Seibei
たそがれ清兵衛
Јапан Јапан Јоџи Јамада Јапански
Twin Sisters De Tweeling Холандија Холандија Бен Сомбогарт Холандски
(делови на енглеском, француском и немачком)
Želary Želary Чешка Чешка Онджеј Тројан Чешки
(делови на немачком и руском)
2004
(77)
The Sea Inside
Унутрашње море
Mar adentro Шпанија Шпанија Алехандро Аменабар Шпански
(делови на каталонском и галицијском)
As It Is in Heaven Så som i himmelen Шведска Шведска Кај Полак Шведски
(делови на енглеском и италијанском)
The Chorus (Les Choristes) Les Choristes Француска Француска Кристоф Баратје Француски
Downfall Der Untergang Њемачка Немачка Оливер Хиршбигел Немачки
(делови на руском)
Yesterday Yesterday Јужноафричка Република Јужна Африка Дарел Рот Зулу
2005
(78)
Tsotsi
Цоци
Tsotsi Јужноафричка Република Јужна Африка Гејвин Худ Цоцитал
(делови на африкансу и енглеском)
Don't Tell La bestia nel cuore Италија Италија Кристина Коменчини Италијански
(делови на енглеском)
Joyeux Noël Joyeux Noël Француска Француска Кристијан Карион Француски
(делови на енглеском, немачком и латинском)
Paradise Now Al-Jannah al'ān
الجنة الآن
Држава Палестина Палестина Хани Абу Асад Арапски
Sophie Scholl – The Final Days Sophie Scholl – Die letzten Tage Њемачка Немачка Марк Ротемунд Немачки
2006
(79)
The Lives of Others
Животи других
Das Leben der Anderen Њемачка Немачка Флоријан Хенкел фон Донерсмарк Немачки
After the Wedding Efter brylluppet Данска Данска Сузан Бир Дански
(делови на енглеском, Хинди и шведском)
Days of Glory (Indigènes) Indigènes Алжир Алжир Рашид Бушареб Француски
(делови на арапском)
Pan's Labyrinth
Панов лавиринт
El laberinto del fauno Мексико Мексико Гиљермо дел Торо Шпански
Water Water
वाटर
Канада Канада Дипа Мехта Хинди
2007
(80)
The Counterfeiters
Фалсификатори
Die Fälscher Аустрија Аустрија Штефан Рузовицки Немачки
12 12 Русија Русија Никита Михалков Руски
Beaufort Beaufort
בופור
Израел Израел Joseph Cedar Хебрејски
Katyń Katyń Пољска Пољска Анджеј Вајда Пољски
Mongol Mongol
Монгол
Казахстан Казахстан Сергеј Бодров Монголски
2008
(81)
Departures
Одласци
Okuribito
おくりびと
Јапан Јапан Јоџиро Такита Јапански
The Baader Meinhof Complex
Комплекс Бадер Мајнхоф
Der Baader Meinhof Komplex Њемачка Немачка Ули Едел Немачки
(делови на енглеском, француском и шведском)
The Class Entre les murs Француска Француска Лоран Канте Француски
Revanche Revanche Аустрија Аустрија Гец Шпилман Немачки
(делови на руском)
Waltz with Bashir
Валцер са Баширом
Vals Im Bashir
ואלס עם באשיר
Израел Израел Ари Фолман Хебрејски
(делови на немачком и енглеском)
2009
(82)
The Secret in Their Eyes
Тајна у њиховим очима
El secreto en sus ojos Аргентина Аргентина Хуан Хосе Кампанеља Шпански
Ajami Ajami
عجمي
עג'מי
Израел Израел Скандар Копти
Јарон Шани
Арапски
(делови на хебрејском)
The Milk of Sorrow La teta asustada Перу Перу Клаудија Љоса Шпански
(делови на језику кечуа)
A Prophet Un prophète Француска Француска Жак Одијар Француски
(делови на корзиканском и арапском)
The White Ribbon
Бела трака
Das weiße Band Њемачка Немачка Михаел Ханеке Немачки
2010
(83)
In a Better World
У бољем свету
Hævnen Данска Данска Сузан Бир Дански
(делови на шведском и енглеском)
Biutiful
Прелепо
Biutiful Мексико Мексико Алехандро Гонсалес Ињариту Шпански
(делови на мандаринском и језику волоф)
Dogtooth Kynodontas
Κυνόδοντας
Грчка Грчка Јоргос Лантимос Грчки
Incendies
Згаришта
Incendies Канада Канада Дени Вилнев Француски
(делови на арапском)
Outside the Law Hors-la-loi Алжир Алжир Рашир Букаред Арапски
(делови на француском)
2011
(84)
A Separation
Развод Надера и Симин
Jodái-e Náder az Simin
جدایی نادر از سیمین
Иран Иран Асгар Фархади Персијски
Bullhead
Рундскоп
Rundskop Белгија Белгија Микаел Роскам Холандски
(делови на француском и лимбуршком)
Footnote
Белешка
He'arat Shulayim
הערת שוליים
Израел Израел Јосеф Седар Хебрејски
In Darkness
У тами
W ciemności Пољска Пољска Агњешка Холанд Пољски
(делови на немачком, јидишу и украјинском)
Monsieur Lazhar
Господин Лазар
Monsieur Lazhar Канада Канада Филип Фалардо Француски
2012
(85)
Amour
Љубав
Amour Аустрија Аустрија Михаел Ханеке француски
(у једном моменту енглески)
Kon-Tiki
Кон-Тики
Kon-Tiki Норвешка Норвешка {корежисери}
Јоаким Ренинг
Еспен Сандберг
Норвешки
(делови на енглеском)
No
Не
No Чиле Чиле Пабло Лараин Шпански
A Royal Affair
Краљевска афера
En kongelig affære Данска Данска Николај Арсел Дански
War Witch
Ратна вештица
Rebelle Канада Канада Ким Нгујен Француски
2013
(86)
The Great Beauty
Велика лепота
La grande bellezza Италија Италија Паоло Сорентино Италијански
The Broken Circle Breakdown
Отворени круг
The Broken Circle Breakdown Белгија Белгија Феликс ван Грунинген Холандски
The Hunt
Лов
Jagten Данска Данска Томас Витенберг Дански
The Missing Picture
Нестала слика
L'image manquante Камбоџа Камбоџа Ритхи Пан Француски
Omar
Омар
Omar
عمر
Држава Палестина Палестина Хани Абу-Асад Арапски
2014
(87)
Ida
Ида
Ida Пољска Пољска Павел Павликовски Пољски
Leviathan
Левијатан
Leviafan
Левиафан
Русија Русија Андреј Звјагинцев Руски
Tangerines
Мандарине
Mandariinid Естонија Естонија Заза Урушадзе Руски
(делови на грузијском и естонском)
Wild Tales
Дивље приче
Relatos Salvajes Аргентина Аргентина Дамијан Сифрон Шпански
Timbuktu
Тимбукту
Timbuktu Мауританија Мауританија Абдерахман Сисако Француски
(делови на арапском, тамашеку, бамбари и енглеском)
2015
(88)
Son of Saul
Шаулов син
Saul fia Мађарска Мађарска Ласло Немеш Мађарски
(делови на јидишу, немачком и пољском)
Embrace of the Serpent
Загрљај змије
El abrazo de la serpiente Колумбија Колумбија Сиро Гера Шпански
(делови на португалском, немачком, каталонском, латинском и амазонском)
Mustang
Мустанг
Mustang Француска Француска Дениз Гамзе Ергувен Турски
Theeb
Вук
Theeb
ذيب
Јордан Јордан Нажи Абу Нуарин Арапски
A War
Рат
Krigen Данска Данска Тобијас Линдхолм Дански
2016
(89)
The Salesman
Трговачки путник
Forushandeh
فروشنده
Иран Иран Асгар Фархади Персијски
Land of Mine
Моја земља
Under sandet Данска Данска Мартин Зандвлијет Дански, немачки
A Man Called Ove
Човек звани Уве
En man som heter Ove Шведска Шведска Ханес Холм Шведски
Tanna
Тана
Tanna Аустралија Аустралија Мартин Батлер
Бентли Дин
Наувхал
Toni Erdmann
Тони Ердман
Toni Erdmann Њемачка Немачка Марен Аде Немачки
2017
(90)
Fantastic Woman
Фантастична жена
Una Mujer Fantástica Чиле Чиле Себастијан Лелио Шпански
On Body and Soul
О телу и души
Teströl és lélekröl Мађарска Мађарска Илдико Ењеди Мађарски
The Insult
Увреда
L'insulte Либан Либан Зијад Дуеириј Арапски
Loveless
Без љубави
Nelyubov
Нелюбовь
Русија Русија Андреј Звјагинцев Руски
The Square
Сквер
The Square Шведска Шведска Рубен Остлунд Енглески
Шведски
Дански

Успех појединих земаља[уреди | уреди извор]

Југославија[уреди | уреди извор]

Шест филмова из Југославије (два у ФНРЈ, четири у СФРЈ) било је номиновано за ову награду, али ниједан филм је није добио. То су филмови:

Александар Петровић је једини редитељ са простора СФРЈ са два филма на овој листи: Три и Скупљачи перја.

Учешће свих земаља (територија)[уреди | уреди извор]

Следећа табела показује укупан број награда и номинација за сваку земљу, односно територију. Табела је у складу са Академијином конвенцијом да се не сабира учинак земаља претходница и наследница, тако да је њихов учинак исказан одвојено.

До 2016. године, 118 земаља је аплицирало са најмање једним филмом.

Земље које су имале номинацију или добиле Оскар за најбољи филм на страном језику (2016)
  Добитници
  Номиновани
  САД (ван конкуренције)
Земље по броју добијених или номинација за Оскара за најбољи филм на страном језику
Победе или номинације (2016, збирно)
Номинације (2016, збирно)
  Добитници
  Номиновани
  Апликанти
  Номиновани али касније дисквалификовани
Земља апликант Број филмова Р
П Н А
001 Италија Италија[а] &&&&&&&&+14 &&&&&&&&+31 &&&&&&&&+63 &&&&&&&+108 [2]
002 Француска Француска[б] &&&&&&&&+12 &&&&&&&&+39 &&&&&&&&+63 &&&&&&&+114 [3]
003 Шпанија Шпанија &&&&&&&&&+4 &&&&&&&&+19 &&&&&&&&+59 &&&&&&&&+82 [4]
004 Јапан Јапан[в] &&&&&&&&&+4 &&&&&&&&+15 &&&&&&&&+63 &&&&&&&&+82 [5]
005 Шведска Шведска &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&+15 &&&&&&&&+55 &&&&&&&&+73 [6]
006 Данска Данска &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&+12 &&&&&&&&+54 &&&&&&&&+69 [7]
007 Совјетски Савез Совјетски Савез[г] &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&&+9 &&&&&&&&+24 &&&&&&&&+36 [8]
008 Холандија Холандија &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&&+7 &&&&&&&&+49 &&&&&&&&+59 [9]
009 Њемачка Немачка[д] &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&+10 &&&&&&&&+26 &&&&&&&&+38 [10]
010 Мађарска Мађарска &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+9 &&&&&&&&+52 &&&&&&&&+63 [11]
011 Аргентина Аргентина &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+7 &&&&&&&&+43 &&&&&&&&+52 [12]
012 Чехословачка Чехословачка[ђ] &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+6 &&&&&&&&+23 &&&&&&&&+31 [13]
013 Швајцарска Швајцарска &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+5 &&&&&&&&+44 &&&&&&&&+51 [14]
014 Аустрија Аустрија &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+4 &&&&&&&&+40 &&&&&&&&+46 [15]
015 Иран Иран &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&+22 &&&&&&&&+27 [16]
016 Пољска Пољска &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+10 &&&&&&&&+48 &&&&&&&&+59 [17]
017 Западна Немачка Западна Немачка[д] &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+8 &&&&&&&&+29 &&&&&&&&+38 [18]
018 Канада Канада &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+7 &&&&&&&&+42 &&&&&&&&+50 [19]
019 Русија Русија[г] &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+6 &&&&&&&&+24 &&&&&&&&+31 [20]
020 Алжир Алжир &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+5 &&&&&&&&+18 &&&&&&&&+24 [21]
021 Република Кина Тајван &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&+42 &&&&&&&&+46 [22]
022 Чешка Чешка Република[ђ] &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&+23 &&&&&&&&+27 [23]
023 Јужноафричка Република Јужна Африка &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&+13 &&&&&&&&+16 [24]
024 Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина[е] &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+16 &&&&&&&&+18 [25]
025 Обала Слоноваче Обала Слоноваче &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+4 [26]
026 Израел Израел &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+10 &&&&&&&&+49 &&&&&&&&+59 [27]
027 Мексико Мексико &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+8 &&&&&&&&+49 &&&&&&&&+57 [28]
028 Белгија Белгија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+7 &&&&&&&&+41 &&&&&&&&+48 [29]
029 Југославија Југославија[е] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+6 &&&&&&&&+29 &&&&&&&&+35 [30]
030 Норвешка Норвешка &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+5 &&&&&&&&+38 &&&&&&&&+43 [31]
031 Грчка Грчка &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+5 &&&&&&&&+36 &&&&&&&&+41 [32]
032 Бразил Бразил &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+4 &&&&&&&&+44 &&&&&&&&+48 [33]
033 Индија Индија[ж] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&+49 &&&&&&&&+52 [34]
034 Хонгконг Хонгконг &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&+35 &&&&&&&&+37 [35]
035 Кина Кина &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&+30 &&&&&&&&+32 [36]
036 Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство[з] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&+14 &&&&&&&&+16 [37]
037 Држава Палестина Палестина[и] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+9 &&&&&&&&+11 [38]
038 Исланд Исланд &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+37 &&&&&&&&+38 [39]
039 Финска Финска &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+30 &&&&&&&&+31 [40]
040 Колумбија Колумбија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+25 &&&&&&&&+26
041 Перу Перу &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+23 &&&&&&&&+24 [41]
042 Чиле Чиле &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+21 &&&&&&&&+22 [42]
043 Куба Куба &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+19 &&&&&&&&+20 [43]
044 Уругвај Уругвај &&&&&&&&&+0 [л]&&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+16 [л]&&&&&&&&+17 [44]
045 Грузија Грузија[г] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+15 &&&&&&&&+16 [45]
046 Естонија Естонија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+14 &&&&&&&&+15 [46]
047 Северна Македонија Македонија[е] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+14 &&&&&&&&+15 [47]
048 Порторико Порторико[ј] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+12 &&&&&&&&+13 [48]
049 Вијетнам Вијетнам &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+12 &&&&&&&&+13 [49]
050 Казахстан Казахстан[г] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+11 &&&&&&&&+12 [50]
051 Аустралија Аустралија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&+10 &&&&&&&&+11
052 Непал Непал &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+8 &&&&&&&&&+9 [51]
053 Камбоџа Камбоџа &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+5 &&&&&&&&&+6 [52]
054 Источна Немачка Источна Немачка[д] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+5 &&&&&&&&&+6 [53]
055 Јордан Јордан &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&&+4
056 Никарагва Никарагва &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&&+4 [54]
057 Мауританија Мауританија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+2 [55]
058 Португалија Португалија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+33 &&&&&&&&+33
059 Румунија Румунија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+32 &&&&&&&&+32
060 Египат Египат[к] &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+31 &&&&&&&&+31
061 Филипини Филипини &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+28 &&&&&&&&+28
062 Јужна Кореја Јужна Кореја &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+28 &&&&&&&&+28
063 Бугарска Бугарска &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+27 &&&&&&&&+27
064 Венецуела Венецуела &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+26 &&&&&&&&+26
065 Хрватска Хрватска &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+25 &&&&&&&&+25
066 Србија Србија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+23 &&&&&&&&+23
067 Тајланд Тајланд &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+23 &&&&&&&&+23
068 Турска Турска &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+23 &&&&&&&&+23
069 Словачка Словачка &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+20 &&&&&&&&+20
070 Словенија Словенија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+20 &&&&&&&&+20
071 Индонезија Индонезија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+18 &&&&&&&&+18
072 Либан Либан &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+13 &&&&&&&&+13
073 Луксембург Луксембург &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+13 &&&&&&&&+13
074 Бангладеш Бангладеш &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+12 &&&&&&&&+12
075 Мароко Мароко &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+12 &&&&&&&&+12
076 Авганистан Авганистан &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+11 &&&&&&&&+11
077 Албанија Албанија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+10 &&&&&&&&+10
078 Сингапур Сингапур &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&+10 &&&&&&&&+10
079 Доминиканска Република Доминиканска Република &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+9 &&&&&&&&&+9
080 Киргистан Киргистан &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+9 &&&&&&&&&+9
081 Литванија Литванија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+9 &&&&&&&&&+9
082 Украјина Украјина &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+9 &&&&&&&&&+9
083 Боливија Боливија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+8 &&&&&&&&&+8
084 Летонија Летонија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+8 &&&&&&&&&+8
085 Ирак Ирак &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+7 &&&&&&&&&+7
086 Азербејџан Азербејџан &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+6 &&&&&&&&&+6
087 Пакистан Пакистан &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+6 &&&&&&&&&+6
088 Јерменија Јерменија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+5 &&&&&&&&&+5
089 Костарика Костарика &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+5 &&&&&&&&&+5
090 Еквадор Еквадор &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+5 &&&&&&&&&+5
091 Ирска Ирска &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+4 &&&&&&&&&+4
092 Малезија Малезија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+4 &&&&&&&&&+4
093 Црна Гора Црна Гора &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+4 &&&&&&&&&+4
094 Нови Зеланд Нови Зеланд &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+4 &&&&&&&&&+4
095 Етиопија Етиопија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&&+3
096 Република Косово Косово &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&&+3
097 Монголија Монголија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&&+3
098 Панама Панама &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&&+3
099 Тунис Тунис &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+3 &&&&&&&&&+3
100 Белорусија Белорусија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
101 Камерун Камерун &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
102 Чад Чад &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
103 Гренланд Гренланд &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
104 Гватемала Гватемала &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
105 Кувајт Кувајт &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
106 Молдавија Молдавија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
107 Саудијска Арабија Саудијска Арабија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
108 Шри Ланка Шри Ланка &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
109 Таџикистан Таџикистан &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+2 &&&&&&&&&+2
110 Бутан Бутан &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1
111 Буркина Фасо Буркина Фасо &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1
112 Демократска Република Конго ДР Конго &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1
113 Фиџи Фиџи &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1
114 Кенија Кенија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1
115 Малта Малта &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1
116 Парагвај Парагвај &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1
117 Танзанија Танзанија &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1
118 Јемен Јемен &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+0 &&&&&&&&&+1 &&&&&&&&&+1 [56]
Напомене
Аплицирани филмови укључују оне дисквалификоване.
а^ : Италија има убројана два Специјална Оскара за Чистаче ципела (1946) и Крадљивци бицикла (1948), те Почасни Оскар подељен са Француском за Зидове Малапаге (1949).
б^ : Француска има убројан Специјални Оскар за Господина Венсан (1947), те два Почасна Оскара: један за Забрањене игре (1952) и један подељен са Италијом за Зидове Малапаге (1949).
в^ : Јапан има убројана три Почасна Оскара.
г1 2 3 4 : Совјетски Савез, који је све номинације имао за филмове на руском језику, номинован је последњи пут 1984. и формално се распао 26. децембра 1991. године. Русија, Грузија и Казахстан су једине постсовјетске државе номиноване за Оскара за најбољи филм на страном језику.
д1 2 3 : Источна Немачка је имала једину номинацију 1976, а Западна Немачка је била номинована последњи пут 1985. године. Две земље су се формално ујединиле 3. октобра 1990. године. Уједињена Немачка је од тада имала седам номинација, од којих су две биле победничке.
ђ1 2 : Чехословачка је била номинована први пут 1965. за филм на словачком језику. Пет осталих номинација, од којих је последња 1991, биле су за филмове на чешком језику. Некада комунистичка земља формално се распала на Чешку Републику и Словачку Републику 1. јануара 1993. године. Од тада, једино је Чешка Република била номинована у категорији „Филм на страном језику”.
е1 2 3 : Југославија је први пут номинована 1958. за филм на италијанском језику. Пет осталих номинација, од којих је последња 1985, биле су за филмове на српскохрватском језику. Некада комунистичка земља постепено се распадала током 1990-их година. Македонија и Босна и Херцеговина су једине постјугословенске државе номиноване за Оскара за најбољи филм на страном језику.
ж^ : Индијци су добили Оскар више пута. На пример: Бану Атаија је освојио први Оскар за Индију 1983. за Гандија, Сатјаџит Рај је добио Почасни Оскар 1992, а А. Р. Рахман је добио два Оскара за Милионера са улице 2009. године. Ниједан индијски филм још увек није добио награду у категорији „Филм на страном језику”.[57]
з^ : Уједињено Краљевство има веома мало победа/номинација/апликација иако има плодну филмску индустрију. Ово је због тога што је велика већина британских филмова на енглеском језику и тако не може да се такмичи у категорији „Филм на страном језику”. Једина два британска филма номинована за Оскара за најбољи филм на страном језику били су филмови на велшком језику.
и^ : Рај сада (2005) био је прво номинован као апликација „Палестине” и представљен као такав на званичном сајту Академије. Међутим, након уложених протеста произраелских група у САД, Академија је одлучила да га означи као апликацију из „Палестинске Самоуправе” — што је режисер филма Хани Абу-Асад оштро осудио. Током доделе Оскара, филм је на крају најавио водитељ Вил Смит као апликацију „Палестинских територија”.
ј^ : Иако се филмови продуцирани унутар САД не могу разматрати у категорији „Филм на страном језику”, они продуцирани на Острвским територијама САД могу. Порторико, неинкорпорисана територија САД, тако је могао добити номинацију за Шта се десило Сантијагу (1989).[58] Међутим, ово правило се променило 2011. године, када су забрањене апликације Порторика.[59]
к^ : Од 1966. до 1971. године, апликант је била Уједињена Арапска Република. Године 1961, ова унија Египта и Сирије се распала. Сирија још увек није аплицирала у категорији „Филм на страном језику”.
л^ : Ово није званична номинација. Након што су номинације објављене, обзнањена је информација да је Место у свету (1992) комплетно продуциран у Аргентини, те да је уметничка продукција била недовољно под контролом Уругваја. Филм је проглашен неподобним и избачен са коначног гласања.

Апликације по годинама[уреди | уреди извор]

Год. Ф Земље које су аплицирале по први пут
1956 29 8  Данска,  Француска,  Западна Немачка,  Италија,  Јапан,  Филипини,  Шпанија,  Шведска
1957 30 12  Гренланд,  Индија,  Мексико,  Норвешка,  Република Кина
1958 31 10  Египат,  Југославија
1959 32 13  Хонгконг,  Холандија,  Пакистан,  Сингапур
1960 33 12  Бразил
1961 34 13  Аргентина,  Аустрија,   Швајцарска
1962 35 13  Јужна Кореја
1963 36 14  Пољска,  Совјетски Савез
1964 37 18  Чехословачка,  Израел,  Турска
1965 38 15  Мађарска
1966 39 19  Румунија
1967 40 16  Белгија,  Перу
1968 41 18
1969 42 24  Алжир
1970 43 13
1971 44 20  Бугарска,  Канада
1972 45 22  Кувајт
1973 46 20  Источна Немачка,  Финска
1974 47 19
1975 48 21
1976 49 23  Обала Слоноваче
1977 50 24  Иран,  Мароко,  Венецуела
1978 51 19  Куба,  Либан
1979 52 23  Кина
1980 53 26  Камерун,  Колумбија,  Исланд,  Португалија
1981 54 25
1982 55 25  Никарагва
1983 56 26  Доминиканска Република
1984 57 32  Тајланд
1985 58 30
1986 59 32  Порторико
1987 60 30  Индонезија
1988 61 31
1989 62 37  Буркина Фасо,  Јужна Африка
1990 63 37  Чиле,  Немачка
1991 64 34  УК
1992 65 33  Хрватска,  Естонија,  Казахстан,  Летонија,  Русија,  Уругвај
1993 66 35  Словачка,  Словенија,  Вијетнам
1994 67 46  Белорусија,  Босна и Херцеговина,  Камбоџа,  Чешка,  Гвам,  Македонија,  Србија
1995 68 41  Боливија,  Тунис
1996 69 39  Албанија,  Аустралија,  Грузија
1997 70 44  ДР Конго,  Луксембург,  Украјина
1998 71 45  Киргистан
1999 72 47  Бутан,    Непал,  Таџикистан
2000 73 46  Еквадор
2001 74 51  Јерменија,  Танзанија
2002 75 54  Авганистан,  Бангладеш,  Чад
2003 76 56  Монголија,  Палестина,  Шри Ланка
2004 77 51  Малезија
2005 78 63  Костарика,  Ирак,  Фиџи
2006 79 63  Литванија
2007 80 63  Азербејџан,  Ирска
2008 81 67  Јордан
2009 82 67
2010 83 66  Гренланд,  Етиопија
2011 84 63  Нови Зеланд
2012 85 71  Кенија
2013 86 76  Молдавија,  Црна Гора,  Саудијска Арабија
2014 87 83  Република Косово,  Малта,  Мауританија,  Панама
2015 88 82  Парагвај
2016 89 89  Јемен

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Rule Thirteen, p. 16
  2. ^ „Nominations for Italy”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  3. ^ „Nominations for France”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  4. ^ „Nominations for Spain”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  5. ^ „Nominations for Japan”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  6. ^ „Nominations for Sweden”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  7. ^ „Nominations for Denmark”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  8. ^ „Nominations for the Soviet Union”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  9. ^ „Nominations for the Netherlands”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  10. ^ „Nominations for Germany”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  11. ^ „Nominations for Hungary”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  12. ^ „Nominations for Argentina”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  13. ^ „Nominations for Czechoslovakia”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  14. ^ „Nominations for Switzerland”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  15. ^ „Nominations for Austria”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  16. ^ „Nominations for Iran”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  17. ^ „Nominations for Poland”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  18. ^ „Nominations for West Germany”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  19. ^ „Nominations for Canada”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  20. ^ „Nominations for Russia”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  21. ^ „Nominations for Algeria”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  22. ^ „Nominations for Taiwan”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  23. ^ „Nominations for the Czech Republic”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  24. ^ „Nominations for South Africa”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  25. ^ „Nominations for Bosnia & Herzegovina”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  26. ^ „Nominations for Ivory Coast”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  27. ^ „Nominations for Israel”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  28. ^ „Nominations for Mexico”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  29. ^ „Nominations for Belgium”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  30. ^ „Nominations for Yugoslavia”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  31. ^ „Nominations for Norway”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  32. ^ „Nominations for Greece”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  33. ^ „Nominations for Brazil”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  34. ^ „Nominations for India”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  35. ^ „Nominations for Hong Kong”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  36. ^ „Nominations for the People's Republic of China”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  37. ^ „Nominations for the United Kingdom”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  38. ^ „Nominations for Palestine”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  39. ^ „Nominations for Iceland”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  40. ^ „Nominations for Finland”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  41. ^ „Nominations for Peru”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  42. ^ „Nominations for Chile”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  43. ^ „Nominations for Cuba”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  44. ^ „Nominations for Uruguay”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  45. ^ „Nominations for Georgia”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  46. ^ „Nominations for Estonia”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  47. ^ „Nominations for the Former Yugoslavic Republic of Macedonia”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  48. ^ „Nominations for Puerto Rico”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  49. ^ „Nominations for Vietnam”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  50. ^ „Nominations for Kazakhstan”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  51. ^ „Nominations for Nepal”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  52. ^ „Nominations for Cambodia”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  53. ^ „Nominations for East Germany”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  54. ^ „Nominations for Nicaragua”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  55. ^ „Nominations for Mauritania”. Academy Awards Database. AMPAS. 2012. Приступљено 7. 5. 2017. 
  56. ^ „Foreign Language Film Facts”. Academy Awards Database. AMPAS. 2011. Архивирано из оригинала 11. 1. 2012. г. Приступљено 7. 5. 2017. 
  57. ^ „Indians in Oscars”. The Indian Express. Архивирано из оригинала 28. 06. 2013. г. Приступљено 7. 5. 2017. 
  58. ^ Lo Que Le Paso a Santiago (1989) – Awards”. The New York Times. Архивирано из оригинала 30. 06. 2012. г. Приступљено 7. 5. 2017. 
  59. ^ „Puerto Rico queda excluido de la carrera por el Oscar”. El Nuevo Día. 5. 10. 2011.
Општа референца
Official record for Foreign Language Film in The Academy Awards Database[мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]