Оски

С Википедије, слободне енциклопедије
Етничке групе у античкој Италији
  Оски

Оски (лат. Osci) (такође познати као Опики или Опски[1]) су били италско племе у јужној Италији које је настањивало сјеверну Кампанију прије него што се трајно населило у области на граници Лацијума и Кампаније. Тада су се за власт над Кампанијом борили с Етрурцима.

Антих, који се сматра главним Тукидидовим извором за историју западних подручја, касније је то племе идентификовао као Аурунци које су освојили и широм Кампаније и другдје раселили Самнити. Осканско је име преживјело због језика којим су говорили и који се називао оскански.

Сукоб и покоравање[уреди | уреди извор]

На почетку 5. вијека п. н. е. Оски су се борили с Римљанима за Агер Помптинус, подручје у Лацијуму између Монти Албани и обале Тиренског мора. Оски су били земљорадници, па је то подручје - с плодним тлом - било од изузетне важности за Оске. Они су у том сукобу, међутим, поражени од Римљана. Касније су их покорили Самнити, ратнички народ који је такође говорио оскански језик.

За вријеме првог самнитског рата (343-341. п. н. е.), Рим је освојио сјеверну Кампанију. Према Ливију Оски су били разлог тог рата. Он је започео након што су Самнити без повода напали Сидицине (оскански кантон у сјеверној Кампанији), на што су Сидицини побјегли у друге дијелове Кампаније, гдје су их Саминити гонили, па се на крају Кампанија обратила Римљанима за помоћ, који су рат искористили као прилику да их ставе под своју власт.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ од богиње плодности Опа

Литература[уреди | уреди извор]

  • Cancik, Hubert, and Helmuth Schneider, ур. (2003). „Oscans”. Brill's New Pauly Encyclopedia of the Ancient World. II. Leiden: Brill Academic Publisher. ISBN 978-90-04-12259-8. 
  • Caspari, M.O.B. (1911), The Etruscans and the Sicilian Expedition of 414-413 B.C., стр. 113—115 .
  • Hornblower, Simon; Spawforth, Anthony, ур. (2003), Oxford Classical Dictionary (Revised) (3rd изд.), Oxford: Oxford University Press, ISBN 978-0-19-866172-6 .
  • Livy (1990), „History of Rome”, Ур.: Lewis, Naphtali; Reinhold, Meyer, Roman Civilization: The Republic and the Augustan Age, I (3rd изд.), New York: Columbia University Press, стр. 81—85, ISBN 978-0-231-07131-4